MOJE I WASZE PROBLEMY Z HTC HERMES (TYTN)

• 13 Odpowiedzi
  • 1023 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Sierpień 25, 2006, 18:40:31 »
Witam.

Jestem użytkownikiem telefonu HTC TyTN znanego wszystkim bardziej jako Hermes. Poczatkowo byłem nim zachwycony, ale po pewnym czasie zaczęły się moje problemy:

a) kłopoty z siecią wifi - znajduje sieć, ale bardzo długo się z nią łączy, w momencie połączenia sieć nie działa;

b) gubi sieć GSM, przez co często nie można się do mnie dodzwonić i włącza się skrzynka pocztowa, bardzo irytujący problem;

c) zrywa połączenie GPRS, przez co wzrastają koszty przy każdym ponownym połączeniu (w MDA Compact nigdy czegoś takiego nie było nawet, gdy byłem poza zasięgiem sieci), zainstalowałem GPRS Monitor i GPRS Alive, ale żaden program nie pomógł;

d) często zamiast ikonki G pojawia mi się ikonka U, mimo że mieszkam poza zasięgiem sieci UMTS, wtedy w ogóle nie mogę połączyć się z internetem;

e) bateria, która początkowo trzymała mi prawie 2 dni nagle przestała trzymać i teraz starcza mi zaledwie na 7 godzin przy średnim użytkowaniu, mimo że ją sfomatowałem

Być może trafiłem na wadliwy egzemplarz, a może to kwestia oprogramowania. Telefon jest na gwarancji, więc najwyżej go wyśle do serwisu w Warszawie. Nie mam innego wyjścia, ponieważ telefon w ogóle nie spełnia swoich bogatych funckji. Jeśli któryś z Was miał podobne lub inne problemy podczas użytkowania Hermesa to niech umieści swoje posty w tym wątku. Pozdrawiam.

Mateusz

P.S.
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 25, 2006, 18:45:45 »
Chciałem jeszcze dodać, że nie pomógł mi nawet hard reset.

*

Offline evad

• 465
    • http://adl.pl
  • Sprzęt: Nokia N900, E72 i kilka innych...
Re: MOJE I WASZE PROBLEMY Z HTC HERMES (TYTN)
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 25, 2006, 19:05:32 »
Cytat: "Dzialyna"
a) kłopoty z siecią wifi - znajduje sieć, ale bardzo długo się z nią łączy, w momencie połączenia sieć nie działa;

WiFi już w Wizardzie było niedopracowane, z tego co zauważyłem - w Hermesie jest niestety podobnie, tzn. długo się łączy, a czasem trzeba połączenie inicjować ręcznie. aczkolwiek trudno mi konkretnie się wypowiadać, bo w WiFi w Hermesie w sumie skorzystałem może z 3-4 razy, bo mam wykupioną usługę nielimitowanego dostępu do internetu przez GPRS/UMTS.

b) gubi sieć GSM, przez co często nie można się do mnie dodzwonić i włącza się skrzynka pocztowa, bardzo irytujący problem;

jak na razie nic takiego nie zauważyłem. faktem jednak też jest, że telefon mam od niedawna, a w środku karta SIM z tymczasowym numerem, którego nikt nie zna, więc i nikt na niego nie dzwoni (mój stary numer zostanie przeniesiony 1 września).

c) zrywa połączenie GPRS, przez co wzrastają koszty przy każdym ponownym połączeniu (w MDA Compact nigdy czegoś takiego nie było nawet, gdy byłem poza zasięgiem sieci), zainstalowałem GPRS Monitor i GPRS Alive, ale żaden program nie pomógł;

hm, póki co u mnie bez problemów w zakresie łączenia się z siecią GPRS/UMTS.

d) często zamiast ikonki G pojawia mi się ikonka U, mimo że mieszkam poza zasięgiem sieci UMTS, wtedy w ogóle nie mogę połączyć się z internetem;

hm, a to ciekawostka. ikonka U wskazuje, że telefon znalazł sygnał UMTS. w jakiej miejscowości konkretnie mieszkasz i z jakiej sieci korzystasz?

e) bateria, która początkowo trzymała mi prawie 2 dni nagle przestała trzymać i teraz starcza mi zaledwie na 7 godzin przy średnim użytkowaniu, mimo że ją sfomatowałem

ja ładowałem dopiero 1 raz, dzisiaj podłączę mojego Vario II do ładowarki na noc po raz drugi (po niecałych dwóch dniach), więc nie wiem jeszcze co mnie czeka w tym zakresie. ;)

Być może trafiłem na wadliwy egzemplarz, a może to kwestia oprogramowania. Telefon jest na gwarancji, więc najwyżej go wyśle do serwisu w Warszawie. Nie mam innego wyjścia, ponieważ telefon w ogóle nie spełnia swoich bogatych funckji. Jeśli któryś z Was miał podobne lub inne problemy podczas użytkowania Hermesa to niech umieści swoje posty w tym wątku. Pozdrawiam.

ja bym sugerował wymianę na nowy egzemplarz. na forum xda-developers czytałem, że niektóre egzemplarze faktycznie są wadliwe (zwłaszcza te z numerem seryjnym niższym niż HT630xxx). mój Hermes, kupiony w T-Mobile UK pod postacią MDA Vario II, jak na razie sprawuje się super.

« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 25, 2006, 19:49:22 »
Mieszkam poza Poznaniem w miejscowosci Plewiska. Przez krotki czas korzystalem z telefonu MDA IV, ktory tez ma UMTS i nigdy nie widzial tutaj sieci trzeciej generacji. No chyba, ze era zainstalowala nowe nadajniki, o ktorych nic nie wiem. W kazdym  razie zmartwiles mnie, gdy napisales, ze hermesy z numerem ponizej HT630xxx sa wadliwe. Moj ma numer HT627xxx, wiec obawiam sie, ze trafilem na jeden z nich.

*

Offline evad

• 465
    • http://adl.pl
  • Sprzęt: Nokia N900, E72 i kilka innych...
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 25, 2006, 19:55:16 »
Mieszkam poza Poznaniem w miejscowosci Plewiska. Przez krotki czas korzystalem z telefonu MDA IV, ktory tez ma UMTS i nigdy nie widzial tutaj sieci trzeciej generacji. No chyba, ze era zainstalowala nowe nadajniki, o ktorych nic nie wiem.

hm, w zasadzie to jest tuż pod Poznaniem. z tego co wiem, w Twojej okolicy są już BTS-y UMTS. polecam zapoznanie się ze stroną http://www.poznan.gsm.g.pl

W kazdym  razie zmartwiles mnie, gdy napisales, ze hermesy z numerem ponizej HT630xxx sa wadliwe. Moj ma numer HT627xxx, wiec obawiam sie, ze trafilem na jeden z nich.

to nie jest tak, że *wszystkie* numery seryjne niższe od HT630 są wadliwe, aczkolwiek faktem jest, że z nimi ludzie stosunkowo najczęściej notowali różne problemy. polecam lekturę serwisu wiki poświęconego Hermesowi w ramach forum xda-dev:
http://wiki.xda-developers.com/index.php?pagename=HTC_Hermes

« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 26, 2006, 06:03:58 »
Sprobuje sciagnac najnowszy ROM, ktory tak na dobra sprawe rozni sie tylko data, bo numer jest ten sam. Ciekaw jestem, czy to cos zmieni. Mam nadzieje, ze tak. Poinformuje o tym pozniej.

« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 26, 2006, 08:03:07 »
Radzę tego nie robić. Przeczytaj dokładnie wątek na xdadev. Jak go zflashujesz to możesz utracić gwarancję.

« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 26, 2006, 12:51:20 »
Cytat: "varden"
Radzę tego nie robić. Przeczytaj dokładnie wątek na xdadev. Jak go zflashujesz to możesz utracić gwarancję.

To zalezy, jaki ROM bym zainstalowal. Jesli jest to oryginalny ROM od HTC to nie ma ryzyka utraty gwarancji. Co innego, gdybym zainstalowal ROM od innego producenta np Vario II lub Dopod to wtedy faktycznie stracilbym mozliwosc serwisowania sprzetu. Wczoraj wgralem nowszy ROM i jest duza poprawa. Przede wszystkim sieć WIFI działa jak powinna. Baterie sformatowalem od nowa i teraz ubywa mi znacznie mniej energii niz wczesniej. Jedyne, co się nie zmieniło to zrywanie polaczenia GPRS, jesli telefon znajdzie sie w poblizu nadajnika UMTS. Przelaczanie z GPRS na UMTS powinno odbywac sie w miare plynnie bez zrywania polaczenia. W moim abonamencie ery w ogole nie mam wykupionego pakietu UMTS, wiec mozliwe, ze cala wina lezy po stronie sieci, a nie sprzetu. Zadzwonie do ery i sie spytam.

Problem rozwiazany :-)
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 26, 2006, 13:16:01 »
Witam ponownie. Zadzwonilem do ery i uruchomilem usluge video polaczen oraz UMTS. Polaczylem sie z internetem i w koncu wszystko dziala jak nalezy. GPRS plynnie przelacza mnie na UMTS i co najwazniejsze, nie zrywa mi polaczenia. Jestem takze mile zaskoczony, ze telefonia trzeciej generacji dziala w mojej miejscowosci, co prawda tylko przy oknie, ale zawsze. Dziekuje wszystkim za pomoc. Pozdrawiam.

*

Offline sajlent

• Redaktor
  • 3714
  • Sprzęt: Mate 20 Pro
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 27, 2006, 02:34:15 »
Cytat: "evad"
polecam zapoznanie się ze stroną http://www.poznan.gsm.g.pl

Ja polecam jeszcze: http://btsearch.org/

« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 30, 2006, 09:29:37 »
Nie ma jeszcze oficjalnego ROMu z HTC. Ten co się pojawił wyciekł od holenderskiego dystrybutora. Zainstalowanie go wszędzie poza holandią może być podstawą cofnięcia gwarancji.

« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 31, 2006, 11:14:48 »
Predzej, czy pozniej i tak wyjdzie nowy ROM.

« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 31, 2006, 12:30:54 »
My tu Gadu Gadu... ale jak się dowiedzą że był wgrywany nowy rom, jeśli przed serwisowaniem najpierw ponownie wgramy stary?

R.

*

Offline radoskur

• 1921
    • http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=414522
« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 01, 2006, 09:45:00 »
Raczej się nie dowiedzą  :proud:  no chyba że nie zdążysz wgrac starego romu bo na nowym Ci urządzenie siądzie i nie będzie pozwalało na wgranie starego romu ;) Nawet przy flashowaniu urządzenia, jak np. dojdzie do 60% i sie powiesi i urządzenie zdechnie wątpliwe jest aby się kapnęli że te 60% (które, nie wiem czy wogóle będą w stanie ściągnąć z urzadzenia) pochodzi z innego niż orygianlny ROM (szczególnie po kilku miesiącach użytkowania jak będzie dostepne kilka oryginalnych poprawionych romów.