Predkosci kart w moim PDA
Kingston 128 MB SD (zwykla):
odczyt 20,5 MB danych (pare MP3) - 34s
zapis - 88s
Pentagram MaxMedia MMC 1 GB FAT 16:
odczyt - 35s
zapis - 22s
(wyniki dla Pentagrama formatowanego na FAT 32 to
odczyt -44s
zapis - 21s sprawdzalem te wyniki na czystej karcie i jesli chodzi o kopiowanie sredniej wielkosci plikow po pare mega FAT16 okazuje sie znaczaco szybszy)
-========= Update ==========-
Wlasnie sprawdzielm MMC+ Kingstona 512
zapis 22s
Odczyt 36s
Calkiem mozliwe ze te wyniki to maksymaln mozliwosci czytnika kart w PDA i w rzeczywistosci ktoras z nich (mmc+ lub pentagram) jest znacznie szybsza. Mam czytnik USB2.0 ale jest to czytnik wbudowany w drukarke i predkosci na nim uzyskiwane nie powalaja (soft drukarki caly czas skanuje karte w poszukiwaniu zdjec).
-======= koniec update'u==========-
Jak widac na moim PDA widac ogromna roznice przy zapisie na karte. Jesli film 200 MB bedzie sie kopiowal na kingstona ok 15 min to na Pentagrama wejdzie w niecale 4 minuty.
Warto zauwazyc ze ten Pentagram to wcale nie jest karta HighSpeed a w gre moze wchodzic takze kwestia innego formatowania jednak wnioski sa takie ze naprawde warto dolozyc pare zlotych zeby miec karte 4 razy szybsza. Problem w tym ze 1-wsza generacja SD naprawde byla koszmarnie wolna i o ile faktycznie nie widze sensu w inwestowanie w karte 180x (ktora jest 2 razy drozsza od tych pierwszej generacji) o tyle wybranie karty wyzszej niz pierwsza gen. to podstawa. Pamietajcie tez ze karta moze w przyszklosci wyladowac w roznych urzadzeniach a dowolny aparat cyfrowy wycisnie z niej kazdy dostepny kb transferu.
PS. Sprawdze przy okazji jak te moje MP3 beda dzialaly na MMC+ Kingstona - zawsze jak jestem u znajomego ktoremu ja dalem ten wyciaga alk. i zapominam po co przyszedlem

PSII Zapomnijcie o testach Pocket Mechaniciem - to co ten soft pokazuje to jakas totalna bzdura.