MDA/XDA problemy z dzwonieniem. Tak juz musi byc???

• 11 Odpowiedzi
  • 1305 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Lipiec 14, 2005, 22:05:45 »
Witam. Mam denerwujący problem. Jestem aktualnie posiadaczem XDA z sieci O2. Przeczytałem w sumie wszystkie posty z forum, robilem przeróżne zmiany.. ale i tak nie dało to oczekiwanego skutku :( Instalowałem wszystkie systemy od PPC2002 do WM2003 (z lumpistefana). Chodzi mi tu o sprawę, że ktokolwiek do mnie chciałby zadzwonić to raz działa a raz nie da się dodzwonić.. (telefon jakbym miał wyłączony). Czasami jeżeli chce się do niego dodzwonić to nic nie pokazuje ani nie wyświetla ani nie daje głosu... Obecnie posiadam Rom: 3.17.03 i RSU 4.12.00 i wydaje mi się najstabilniejsze... resztę np w WM2003 to już gubił zasięg i nie było o czym gadać... Przy tym z zasięgiem jest narazie spokój.. gubi, ale rzadziej... Niektóre nakładki takie jak VisBar advance (nawet po zaznaczeniu opcji w tasks -> phone(ignore) ) blokowały rozmowy przychodzące.. także nakładka photo contacts to już całkiem mieszała z telefonem... na całkiem świeżym systemie chodzi to najstabilniej ale i tak nie zdarzyło mi się żebym minimum 2-3 razy dziennie zrestartował connections żeby mógł się do mnie ktoś dodzwonić...
Pytanko mam skierowane do posiadaczy MDA/XDA: czy wszyscy tak macie problemy z telefonem czy ja może mam jakiś walnięty (sprzętowo) ten palmtop....

*

Offline kgx

• **
  • 199
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 14, 2005, 23:27:48 »
właśnie do siebie zadzwoniłem dla pewności, i działa.
a tak na serio to nigdy o takim problemie nie słyszałem.
próbowałeś innego sima ?, on traci zasięg z siecią czy ma go cały czas?
czy miga zielona dioda zawsze ?

« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 14, 2005, 23:35:43 »
tak.. tzn w WM2003 to jak zgubił zasięg to już na dobre.. nawet nic nie pomagało, nawet zmiana częstotliwości w bootloaderze... ale w PPC2002 dioda cały czas miga.. tylko dzieją się "dziwne" rzeczy... albo jak ktoś dzwoni to nie może się dodzwonić.. (bardzo często było to po zainstalowaniu photo contacts) albo jeżeli ktoś dzwoni to nie daje żadnego sygnału ani nie wyświetla (myślę że to było przes WisBar) ... ale po hard resecie na świeżutkim systemie dalej ciężko z dodzwonieniem...tzn.. nie cały czas tak jest.. raz na jakiś czas (raz-dwa razy na dzień) no i czasami się zdarzy że nie wyświetli... tzn wszystko wraca do normy po soft resecie... ale to bez sensu co kilka godzin go restartować... myślę że powinien jakoś stabilniej chodzić... sieć mam IDEA i ustawione na GSM 900/1800

*

Offline kgx

• **
  • 199
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 15, 2005, 00:00:55 »
spróbuj jeszcze innego sima, a może on nie ma styku, a z poł wychodzącymi nie masz problemu ?
próbowałeś resetu i kalibracji gsm w bootloaderze?
a dzwoniący co słyszą normalne oczekiwanie, wył tel ?
a jak nie  to chyba szukaj płyty nowej

« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 15, 2005, 00:19:16 »
tzn zmieniałem już w bootloaderze na GSM 900/1800 samo 900 czy NORMAL... sytuacja wygląda tak: dzwonię raz. dioda mi się świeci (jest zasięg) nic nie wyświetla, a z drugiego telefonu info: użytkownik ma wyłączony telefon.. za jakieś 15 sekund dzwonie drugi raz. zasięg wciąż jest ale teraz dzwonie i sygnał jakby miał ktoś odebrać.. ale na ekranie nic się nie wyświetla... myślę że albo coś z softem albo palm jest jakiś wadliwy... ...

Tak sobie myślę czy nie powrócę do PPC2002 tylko ciekawe jakiej wersji... :] aktualnie w fazie testów wgrałem SpecialEditionRom 1.1 też z 2002 na pokładzie..

Może te palmy tak mają... ?
Może bardziej opłaca się np: MDA2 ablo Qteka czy HP.. sam nie wiem...

ewentualnie chodzi o konfigurację sim: teraz mam ustawione jako O2 Loop Germany.. nie wiem niestety jakie byłoby najlepsze dla polski...

http://wiki.xda-developers.com/wiki/SpecialEditionROM

tutaj nawet są wypisane ale polski nie ma :(

RSU to wątpię zy od tego bo zasięg narazie mi trzyma, a co do rozmów to nawet jest taki programik do blokowania rozmów przychodzących, można było sobie wybrać kto dzwoni a kto nie... ale nawet jeżeli zaznaczałem wszystkich na dostępne to i tak niektórzy mieli problemy z dodzwonieniem...  

a z PPC2002 to jaki byś polecał? Przetestuję jeszcze może... na romie 3.15 nie było cudów z niewyświetlaniem połączeń... ale częściej nie mógł się ktoś do mnie dodzwonić...

*

Offline kgx

• **
  • 199
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 15, 2005, 01:26:42 »
który bym polecał, w tej sytyuacji weź najlepiej któryś z orginalnych romów o2 lub t mobile bez żadnych mixów czy modyfilacji , masz je na stronie ze wszystkimi romami.
wgraj taki standardowy rom, nie rób żadnej auto konfiguracji, nie instaluj żadnych programów, jeśli problem sie powtórzy to już wina sprzętu

« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 15, 2005, 01:29:08 »
ok dzięki :) będę się bawił dalej... zobaczymy...

*

Offline piotrus99

• *
  • 72
  • Sprzęt: MDAIII WM6
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 15, 2005, 10:55:07 »
Może z innej beczki, a może nie...
Mój jak już zgubi zasięg, to już sam nie łapiem. Mam takie miejsce w pracy w podziemiach gdzie nie ma zasięgi. Przechodzi tam w stan wyszukiwania (latają kropeczki pod antenką), jak wyjdę na powierzchnię to szuka dalej. Pomaga tylko restart lub wył i wł modułu telefonicznego. Po hard resecie jest to samo. Mam 4.01.12 ENG i 4.21.00. Czy macie tak samo.? Podajcie ew. wersje RS i ROM.

*

Offline indian

• 823
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 15, 2005, 13:05:03 »
Nie macie :) Taki sam ROM i radio.

« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 23, 2005, 18:07:33 »
A ja też tak mam tylko mam tzn jak zgubi zasięg to mam problem z ponownym zalogowaniem do sieci .
Czasami załapie sam a czasem muszę mu pomuc przez soft reset . No i niestety bardzo niska czułość w tym samym miejscu ma sygnał na 1 kreseczkę a inny aparat w tej samej sieci w tym samym czasie na ful lub co najmniej kilka kresek. co zrobić z takim felerem?
Myślałem że to wina sieci więc kupiłem dual sima i dokupiłem kartę z ERY ale to samo jeśli chodzi o zasięg , słaby sygnał i kropka.

*

Offline indian

• 823
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 23, 2005, 18:17:47 »
To raczej kwestia ustawien radiostacka a nie sieci.Jak masz PPC2002 to  odpal GSMBand i bedziesz widzial jakia czestotliwosc masz ustawiona.Jak WM2003 to bootloader + przestawienie czestotliwosci na 900/1800 i zobacz czy jest poprawa.

« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 24, 2005, 15:08:40 »
Jak wejsć w Bootloader-a w xda1 z o2.

[Dodano: 2005-07-24 15:25:15]
A może ma ktoś opis po polsku funkcji dostępnych w bootloader WALABY. Jak tak to proszę o podeslanie linki.