MDA - naprawa telefonów kontaktów w książce adresowej

• 11 Odpowiedzi
  • 874 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Witam,

Czy macie jakiś sposób na naprawę formatu telefonów w kontaktach? Po zaimportowaniu kontaktów z Outlooka, Lotusa, Telefonu (SIM+pamięć) porobiła mi się straszliwa kaszana!!!:

- pousuwane + przed 48, co uniemożliwia dzwonienie (trzeba najpierw przeedytować kontakt)
- porobione nawiasy w kontaktach, np tel: 0604xxxxxxx (komórka Ery) przerobione na (060) xxx-xxxx

I inne tego typu cuda wianki. Czy ktoś się zetknął z takim problemem, ew. może znacie sposób naprawy tego typu kabaretów, jakiś soft?

Już wręcz noszę się z wyeksportowaniem tego do Excella, usunięciem wszystkich nawiasów z komórek i myśliników. Do porobienia +48 pewnie będzie potrzebne jakieś makro...napisze się. Ale może nie muszę iść AŻ tak pod górkę...

Robert

*

Offline Kuras77

• 410
  • Sprzęt: FS LOOX N560 i C550
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 30, 2006, 14:48:00 »
Proponuję wszystko zaimportować do Outlooka, poedytować i zsynchronizować z palmofonem. Myślę, że szybciej ręcznie dodasz +48 (radze zamiast +48 dodać 0048 - gdy miałem +48 nie wychodziły mi smsy) niż tworząc jakieś makra itp.

PS.
Chyba trochę niezrozumiale nazwałeś ten temat...
Motorola A925 > HTC Magician > HTC Wizard > FS LOOX C550 > jest FS LOOX N560 + Nokia N82...oraz iPhone 3GS :D

*

Offline Goompie

• **
  • 151
  • Sprzęt: MDA AMEO - (HTCX7500)
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 30, 2006, 15:22:57 »
Zmieniłeś w palmtopie ustawienia lokalne. Ustaw wszedzie Polskę i będzie OK

« Odpowiedź #3 dnia: Maj 30, 2006, 21:50:12 »
Kuras77:

1300 kontaktów? Trochę sporo do klepania z palca.

Goompie:
Nic nie zmieniałem, było jest i będzie Polska (ustawienia regionalne+ustawienia książki)

Kto ma jeszcze jakiś pomysły?

*

Offline michau

• **
  • 153
    • http://www.e-poka.com
  • Sprzęt: Palm M105, MDA Compact I (HTC Magican), SPV M650 (HTC Artemis), HTC Wizard, HTC Diamond
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 31, 2006, 10:47:54 »
Mysle, ze moze najszybciej bedzie wyeksportowac kontakty do pliku np.Excela (bedzie prawdopodobnie wymagalo doinstalowania translatora z plyty Office'a).

Potem sobie zaznacz komorki z telefonami, CTRL+F > Zamien i tam wpisuj reguly odpowiednie, przykladowo dla Twojego  0604xxxxxxx przerobione na (060) xxx-xxxx zamieniasz:
"(060)" na "60"...

Mysle, ze bedzie to znacznie szybsze niz pisanie stalych regol i pozwoli Ci naprawde szybko poprawic kazda ilosc bledow - zwlaszcza ze sa powtarzalne. Oczywiscie po calej zabawie importuj zmiany do Outlooka. Prosta zabawa jak budowa dzidy  :wink: .

« Odpowiedź #5 dnia: Maj 31, 2006, 15:50:04 »
Nie do końca. Są przypadki z nawiasami w środku :( A wtedy opisany przez Ciebie sposób utnie zero w środku numeru. Będę musiał chyba trochę nad tym posiedzieć...

*

Offline jarekt

• 755
  • na stanie Wizard, Uni, TouchHD, HTCHero, Milestone
  • Sprzęt: THD, Hero, Milestone
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 01, 2006, 09:02:34 »
Cytat: "Belcik"
Nie do końca. Są przypadki z nawiasami w środku :( A wtedy opisany przez Ciebie sposób utnie zero w środku numeru. Będę musiał chyba trochę nad tym posiedzieć...

ja robie export do TXT i w wordzie funkcja znajdz i zamien (w Wordpadzie tez dziala ale duuuuuuzo wolniej). Wiecej babrania ale efekt calkiem niezly (np. mozna znalezc i usunac wszystkie nawiasy hurtem). Do tego znajdz "48" i zamien na "+48" (wymaga przegladniecia kontaktow czy nie masz jakiegos z numerem tel ktory ma 48 w srodku - trzeba to recznie poprawic) i problem poprawek o ktorych mowisz w temacie bylby zalatwiony.

« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 05, 2006, 09:59:25 »
buuuuu

Nic z tego. Jakbym tematu nie ugryzł, po zaimportowaniu tel. do Outlooka wszystkie plusy znikają!!!! buuu, dalej mam pochrzanioną książkę adresową...

*

Offline michau

• **
  • 153
  • Sprzęt: Palm M105, MDA Compact I (HTC Magican), SPV M650 (HTC Artemis), HTC Wizard, HTC Diamond
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 05, 2006, 10:43:30 »
Cytat: "jarekt"

ja robie export do TXT i w wordzie funkcja znajdz i zamien (w Wordpadzie tez dziala ale duuuuuuzo wolniej). Wiecej babrania ale efekt calkiem niezly (np. mozna znalezc i usunac wszystkie nawiasy hurtem). Do tego znajdz "48" i zamien na "+48" (wymaga przegladniecia kontaktow czy nie masz jakiegos z numerem tel ktory ma 48 w srodku - trzeba to recznie poprawic) i problem poprawek o ktorych mowisz w temacie bylby zalatwiony.

To nie jest problemem. Opisane przeze mnie filtrowanie to tylko przyklad. Mozesz przeciez zaznaczac grupami numery z danymi bledami, mozesz zmieniac sposoby zmian i mozesz zmieniac ciagi numerow. Jestem pewien, ze da sie to zrobic w ten sposob i to calkiem szybko.

Na przyklad jesli chcesz pozbyc sie czegos z poczatku dodaj do wszystkich numerow jakis ciag znakow (np. #$^) i szukaj ciagu z czyms takim (#$^XX)*. Dodac ciag mozesz bardzo prosto... ale w excelu.

Zalozmy ze zly numer jest w komorce A1. W B1 bedzie z dodatkiem, wiec wpiszesz formulke ="#%^"&A1.  Kopiujesz formule dla wszystkich numerow (z automatu Ci to zrobi) i zmieniasz to co wyniknelo z jej wykonania. To naprawde proste. Powodzenia  :wink: .

*XX to Twoje przykladowe 48 - forum robi z tego emotke wiec tak napisalem.

« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 05, 2006, 16:04:23 »
Przekombinowałeś...

Wystarczy Export do TXT rozdzielanego znakami tabulacji i wyszukanie ciągu TAB48 (TAB oznacza znak tabulacji) i podmianę na TAB+48. Ale po imporcie do Outlooka bydlę wywala wszystkie +. Nicto, kiedyś nie można było, ale teraz można używać 00, czyli zrobiłem nie +48 a 0048 i działa. Mam nadzieję że nie dzwonię przez to przez zagramanicę ;). Podobnież uczyniłem z nadmiarowymi spacjami, nawiasami, minusami...

Kolejne wyzwanie, to ujarzmienie Cadenzy i Lotusa...

Wszystkie operacje z pominięciem Excella (a w desperacji nawet exportowałem do Accessa ;) )

Ad Emotek - można powyłączać i nie będzie Ci forum robiło syfu z posta.

*

Offline michau

• **
  • 153
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 05, 2006, 23:05:42 »
Przekombinowałeś...

No coz. Dla mnie czytelniejsze sa operacje na ciagach posegregowanych i mozliwych do zaznaczenia grupowo niz z chaos textu... Ale jeden woli show na zywo a drugi woli obrazki panienek w ASCII  :wink: .

Przyklad z #%^ to tylko przyklad ;), chociaz racja... lepiej wygladaloby (. )( .).

*

Offline jarekt

• 755
  • na stanie Wizard, Uni, TouchHD, HTCHero, Milestone
  • Sprzęt: THD, Hero, Milestone
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 05, 2006, 23:57:48 »
Cytat: "michau"
Przekombinowałeś...

No coz. Dla mnie czytelniejsze sa operacje na ciagach posegregowanych i mozliwych do zaznaczenia grupowo niz z chaos textu... Ale jeden woli show na zywo a drugi woli obrazki panienek w ASCII  :wink: .

Przyklad z #%^ to tylko przyklad ;), chociaz racja... lepiej wygladaloby (. )( .).

Tu sie nie ma co spierac. Kazdy uzywa narzedzia ktore zna najlepiej. Gdyby ktos zaczal przekonywac ze najprosciej zrobic to hexeditem tez trzeba byloby sie z tym zgodzic. Swoja droga dzieki za info - dobrze wiedziec ze Excel ma takie mozliwosci. O ile w Wordzie znam i wykorzystuje wiekszosc jego funkcji o tyle z Excela nigdy nie potrzebowalem wiecej niz 10%, nawet robiac skomplikowane formularze czy relatywne bazy danych (ktore wole robic w Excelu niz w Accesie).