Nie do końca. Są przypadki z nawiasami w środku
A wtedy opisany przez Ciebie sposób utnie zero w środku numeru. Będę musiał chyba trochę nad tym posiedzieć...
ja robie export do TXT i w wordzie funkcja znajdz i zamien (w Wordpadzie tez dziala ale duuuuuuzo wolniej). Wiecej babrania ale efekt calkiem niezly (np. mozna znalezc i usunac wszystkie nawiasy hurtem). Do tego znajdz "48" i zamien na "+48" (wymaga przegladniecia kontaktow czy nie masz jakiegos z numerem tel ktory ma 48 w srodku - trzeba to recznie poprawic) i problem poprawek o ktorych mowisz w temacie bylby zalatwiony.
To nie jest problemem. Opisane przeze mnie filtrowanie to tylko przyklad. Mozesz przeciez
zaznaczac grupami numery z danymi bledami, mozesz
zmieniac sposoby zmian i mozesz zmieniac ciagi numerow. Jestem pewien, ze da sie to zrobic w ten sposob i to calkiem szybko.
Na przyklad jesli chcesz pozbyc sie czegos z poczatku dodaj do wszystkich numerow jakis ciag znakow (np. #$^) i szukaj ciagu z czyms takim (#$^XX)*. Dodac ciag mozesz bardzo prosto... ale w excelu.
Zalozmy ze zly numer jest w komorce
A1. W
B1 bedzie z dodatkiem, wiec wpiszesz formulke
="#%^"&A1. Kopiujesz formule dla wszystkich numerow (z automatu Ci to zrobi) i zmieniasz to co wyniknelo z jej wykonania. To naprawde proste. Powodzenia

.
*XX to Twoje przykladowe 48 - forum robi z tego emotke wiec tak napisalem.