Malowanie obudowy

• 29 Odpowiedzi
  • 3173 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Malowanie obudowy
« dnia: Styczeń 01, 2006, 15:51:09 »
Co sadzicie o pomyśle pomalowania obudowy u lakiernika w MDA I :?:
Mam tylko 1 pytanie czy da się zdemontowac obudowe tak, aby mozna ją było pomalować  :?:

*

Offline Jasse

• **
  • 180
Malowanie obudowy
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 01, 2006, 18:32:58 »
Witam!

Można samemu :) jest to bardzo prosta czynność :)

Oto moje dzieło , mda compact jest srebny a teraz bedzie
http://ucz.tme.szczecin.pl/~Myblock/IMAG0003.JPG

:D:D

*

Offline bosmanxxl

• 326
  • Sprzęt: HTC HD2
Malowanie obudowy
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 01, 2006, 19:13:40 »
problem tylko z plastikową osłoną anteny resztę wolał bym pomalować proszkowo - dużo większa trwalość nie powinno się szybko powycierać. ja bym też chhętnie zmienił kolor ale szkoda mi gwarancji...

Malowanie obudowy
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 01, 2006, 20:09:28 »
Samo pomalowanie obudowy (o ile aparat nie byl demontowany) nie powinno powodowac utraty gwarancji. Widzialem juz aparaty przekazywane do serwisu z modowanymi panelami (ale to byly zdejmowalne panele od Nokii).
Osobiscie jednak bym nie ryzykowal, pomalowana obudowa moze byc niezlym pretestem do uniewaznienia gwarancji (lakier mogl sie dostac do srodka itp).

*

Offline Waldzio

• 919
  • Sprzęt: HTC Magician, Artemis, Dream, Vision
Malowanie obudowy
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 03, 2006, 16:42:48 »
ok a jest jakiś opis jak bezpiecznie zdjąć obudowe z MDA Compact??

*

Offline Jasse

• **
  • 180
Malowanie obudowy
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 03, 2006, 19:07:23 »
Proszkowo ?! , Odradzam , można zabrudzić wyświetlacz.

Co do utraty gwarancji to mogą się przyczepić , ponieważ rozkrecająć go musimy zerwać dwie plomby, jedna widać kolo baterii na śrubce , druga pod pokrywką gdzie jest umieszczony aparat.

Plastikowa osłona na antene gdzie jest aparat nie ma najwiekszego problemu pomalować , poniewaz jest ona na zatrzaski , łatwo ściągnąć oraz pomalować. Lusterko i srebna obramówka od aparatu są na jednym elemencie który palcem odczepiłem (słabo przyklejony). Osobiście też pomalowałem ten element i niemiałem problemu , tylko ogólnie paluszki bolą od ścierania papierem :) trzeba najlepiej zetrzeć tą srebą warstwe.

Bezpiecznie zdjąć obudowe , hmmm opis mówisz ....
Powiem tak moge napisać Ci taki krótką instrukcje , ale trzeba wiedzieć w co się wdepnie ;) Jest pare czynników na przeszkodzie , np. taśma od wyświetlacza jest przy bocznej części obudowy i trzeba uważać aby przednią cześć zdejmujać nie uszkodzić ją podważająć zatrzaski.Druga sprawa to aparat , jest on na taśmie tak jak wtyczka do płyty głownej na taśmie , trzeba uważać aby nie wyrwał się odczepiająć obudowy tylko najpierw go delikatnie odczepić ;) negatywnym skutkiem może być oderwanie , pęknięcia taśmy itp :/.Jeszcze sam wyświetlacz trzeba delikatnie wyjąć z zatrzasków , jest on przymocowany do przedniej części obudowy.

Niestety moj mda trafił do kolesia z serwisu.Poniewaz pekła matryca odpowiedzialna za dotyk i takie tam sprawy ;) Nieudało mi się naprawić.Oczywiście upadł mi na dworze ;/
No i jak już wróci naprawiony to zrobie zdjęcia i pokaże efekt mojej pracy nad nim :)

Pozdrawiam

*

Offline Waldzio

• 919
Malowanie obudowy
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 03, 2006, 19:57:23 »
To jaką polecasz metodę - aby była njatwarlsza??

A co do gwarancji... to ja tam żednej plomby na "śróbce obok baterii nie widze :?: ..."

A gdyby poprostu wybrać się do serwisu ERY i załatwić z gościem żeby zdją obudowe, po pomalowaniu ją spowrotam założył z plombami, lub spróbować załatwić drugą obudowę pomalować a potem zanieść na samą wymianę?? - ile by to strachu zaoszczędziło... :?:  :?:

*

Offline Jasse

• **
  • 180
Malowanie obudowy
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 03, 2006, 20:18:08 »
No z erą to różnie bywa :) , chciałem zamówić nową obudowe to powiedzieli mi że wszystkie mda odsyłają do warszawy jedynie na wymiane ::/

Najłatwiejsza metoda to rozebrać powolutku bez stresu , podważać jakimś
cieńkim plastikiem zatrzaski itp.
Odbiore z serwisu mojego mda to zrobie dokładne fotki jak rozebrać i instrukcje.

Co do malowania mogę jeszcze zaprezentować to :

Pozdrawiam

*

Offline Waldzio

• 919
Malowanie obudowy
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 03, 2006, 21:00:03 »
ok, fajnie ale co z tą gwarancją i plombami??

I jaką metodą malować??

No i zawsze można próbować zamówić obudowe w Qutku albo w I-Mate...

*

Offline Jasse

• **
  • 180
Malowanie obudowy
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 03, 2006, 21:15:29 »
Zerwanie pląby  wiąże się z ingerencją w sprzęt.Więc albo się tylko przyczepią lub nieuznają.Raczej uznają wkońcu serwisanci muszą mieć coś do roboty ;)

Malowanie przebiega tak :

1.Bierzemy papier ścierny 600 kamyczków i ścieramy obudowe tam gdzie chcesz malować.
2.wygładzić jakimś papierkiem szybko 1000 kamyczków.
3.Odtłuszczyć elementy gotowe do malowania uniwersalnym rozpuszczalnikiem takim który wyparowywuje.
4.Sprayem nałorzyć pierwsza warstwe cieniutką (machnąć dwa razy ;) )
zachować odległość między obudowa a sprayem około 20-30cm
5.Poczekać aż wyschnie i nałorzyć drugą warste konkretną , aby zakrylo już wszystko.
6.Jak wyschnie to bierzemy papier 2000 kamyczków i gładzimy powierzchnie z ewentualnych odprysków itp
7. Ostatnia warsta farby nałorzyć, czyli trzecia:)
8.Zostawić na noc i następnego dnia przydało by lakierem bezbarwnym w sprayu nałorzyć jedna lub dwie warstwy, polecam KLER. Dzięki temu farba niebędzie schodzić ani rysy niebęda dotyczyły koloru tylko lakieru.

Ja to robiłem w kartonie :) w pomieszczeniu czystym , zero przeciągów , wmiare chłodne.

*

Offline Waldzio

• 919
Malowanie obudowy
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 03, 2006, 21:36:43 »
ok, dzięki, ale ciągle dręczy mnie gwarancja bo jest to pewne ryzyko (chociasz facet w serwisie ERY w Rzeszowie jest naprawde wporządku...)

I ja żadnej plomby nie widze (czy możliwe żeby zapomnieli?? 8) )

*

Offline Jasse

• **
  • 180
Malowanie obudowy
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 03, 2006, 21:53:14 »
Hmmm , być może ze odpadła przy otwieraniu klapki :) W zazwyczaj naklejają koło baterii na śrubce w lewym dolnym rogu :)

*

Offline Waldzio

• 919
Malowanie obudowy
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 03, 2006, 22:05:01 »
To u mnie na 100% nie ma :lol: :!: :!:  - moze i drugiej niema...

*

Offline Jasse

• **
  • 180
Malowanie obudowy
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 03, 2006, 22:10:49 »
Druga jest jak odczepisz plastik (obudowe) gdzie jest aparat i lusterko :)

*

Offline J-A-J-O

• **
  • 186
  • Sprzęt: wszystko co nowe nie dłużej niż 2 m-ce
Malowanie obudowy
« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 04, 2006, 00:36:37 »
Nie słyszałem o takim przypadku gdzie przyjeli by sprzęt do naprawy jeżeli miał zrywane plomby - i jeżeli chcesz zatrzymać gwarancje to szczerze odradzam to robić. Też chętnie pomalował bym swojego pocketa, ale patrząc na obudowie kompa której blache malował znajomy lakiernik i wypalał w piecu - to może z blaszanych elemenów nie ochodzi, ale z plastikowych tak

*

Offline Waldzio

• 919
Malowanie obudowy
« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 04, 2006, 15:27:43 »
Jasse - farba sie trzyma??

*

Offline Jasse

• **
  • 180
Malowanie obudowy
« Odpowiedź #16 dnia: Styczeń 04, 2006, 16:25:50 »
Farba się trzyma pod warunkiem że wykorzystamy dobry lakier np. KLER który obecnie mam. Pozdrawiam

*

Offline bosmanxxl

• 326
  • Sprzęt: HTC HD2
Malowanie obudowy
« Odpowiedź #17 dnia: Styczeń 04, 2006, 17:56:59 »
Jasse, Tak proszkowo wiesz na czym polega malowanie "proszkowe"??
Raczej nie wiesz.

Maluje sie samą obudowe, tylko metalową - napyla sie specjalny proszek do podłączonej do odpowiednich elektrod obudowy proszek jest odwrotnie naelektryzowany niż obudowa i mocno przykleja sie do niej, włazi w każdą najniejszą szpare, potem obudowa jest wygrzewana w piecu i tego typu malowanie jest bardzo trwałe, niska zcieralność lakieru itp. i warstwa lakieru jest b.cienka - czyli wyświetlaczowi nic nie grozi...

*

Offline Jasse

• **
  • 180
Malowanie obudowy
« Odpowiedź #18 dnia: Styczeń 04, 2006, 19:48:51 »
Hmmm , a no soryy źle skojarzyłem :)

*

Offline Jasse

• **
  • 180
Malowanie obudowy
« Odpowiedź #19 dnia: Styczeń 07, 2006, 21:57:24 »
Hmmm prace nad obudową zakończyły się niepowodzeniem. Lakier niejest dobrą sprawą. Po dłuższym uzytkowaniu niebłyszczy się obudowa i widać odciski palców :( .

bosmanxxl - a proszkowo dało by rade w domowych warunkach zrobić ?! To chyba było by lepsze rozwiązanie. Orginalne obudowy tez proszkowo malowane ?!

*

Offline basik

• 20
Malowanie obudowy
« Odpowiedź #20 dnia: Styczeń 09, 2006, 21:05:53 »
w domu proszkowe malowanie odpada. do tego sa  specyjalna maszyny, ktore automatycznie nakladaja proszek na to co chcemy malowac z tego to wiem to wykorzystuja elektrostatycznosc do malowania :) A i jeszcze jedno nie wiem czy plastik da sie malowac proszkowo bo malowane elementy pozniej wygrzewa sie w piecu!

*

Offline Jasse

• **
  • 180
Malowanie obudowy
« Odpowiedź #21 dnia: Styczeń 09, 2006, 22:18:41 »
Acha.... no nic :D Lece w tygodniu do kolesia ma Kompressor to mi śmignie jakimś ładnym kolorem :)

*

Offline J-A-J-O

• **
  • 186
Malowanie obudowy
« Odpowiedź #22 dnia: Styczeń 10, 2006, 01:13:56 »
Cytat: "Jasse"
Acha.... no nic :D Lece w tygodniu do kolesia ma Kompressor to mi śmignie jakimś ładnym kolorem :)

To ci chyba nie pomoże. Ja też miałem malowane plastikowe elementy obudowy kompresorem a mimo tego farba zaczeła odchodzić. Wydaje mi się że do plastiku jest specjalny rodzaj lakieru...

*

Offline Jasse

• **
  • 180
Malowanie obudowy
« Odpowiedź #23 dnia: Styczeń 10, 2006, 21:19:15 »
Chodzi mi o aluminiową częśc obudowy ;) zreszta bylem u kolesia i ma co trzeba :) niepowinna odchodzic farba :) no zobaczymy w praktyce :) dobrze ze mam dwie obudowy hihihiihih :D

*

Offline basik

• 20
Malowanie obudowy
« Odpowiedź #24 dnia: Styczeń 10, 2006, 22:04:54 »
jak o aluminiowa czesc to malowanie proszkowe jest idealne. lakier bardzo dobry i trwaly!!

*

Offline J-A-J-O

• **
  • 186
Malowanie obudowy
« Odpowiedź #25 dnia: Maj 20, 2006, 15:01:57 »
I jak, znalazł ktoś dobry sposób na pomalowanie obudowy? Ja właśnie ścągnąłem ze swojego obudowe, wyklepałem wgniecenia i mam zamiar ją malować. Ale tylko w wypadku gdy da się pomalować skutecznie zarówno metalowe jak i plastikowe części.

*

Offline Kapat

• 288
  • Sprzęt: HTC KAISER,Asus P527,Eten M700,MDA Compact I
Malowanie obudowy
« Odpowiedź #26 dnia: Maj 20, 2006, 16:19:01 »
nie glupi pomysl :) mda Compact mozna by przeleciec Czarnym Metalikiem :)

*

Offline Waldzio

• 919
Malowanie obudowy
« Odpowiedź #27 dnia: Maj 21, 2006, 20:06:57 »
Ja zrezygnowalem z maloania po pierwszej wizycie w serwisie gdzie oddalem go bo wyswietlacz strasznie piszczal to go wymienili i gratis cala przednia czensc obudowy ktora byla strasznie potrzaskana.

Po odbiorze okazalo sie, ze tylna plastikowa czensc obudowy zle zalozyli, tak ze sam nie moglem nalozyc - oddalem to i ja wymienili na nowa(stara zostala tylko klapka na baterie ale ona dziwnym trafem zostala nienaryszona od nowosci w porownaniu do przodu ktory mial 3 glembokie wgniecenia...

A jako ciekawostke dodam, ze oddalem go z nieoryginalnym romem i gwarancja mi zostala tylko wgrali rom ery...  :D

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
  • Sprzęt: LG OPTIMUS 4X HD P880
Malowanie obudowy
« Odpowiedź #28 dnia: Maj 21, 2006, 22:00:53 »
Cytat: "Waldzio"
Ja zrezygnowalem z maloania po pierwszej wizycie w serwisie gdzie oddalem go bo wyswietlacz strasznie piszczal to go wymienili i gratis cala przednia czensc obudowy ktora byla strasznie potrzaskana.

Po odbiorze okazalo sie, ze tylna plastikowa czensc obudowy zle zalozyli, tak ze sam nie moglem nalozyc - oddalem to i ja wymienili na nowa(stara zostala tylko klapka na baterie ale ona dziwnym trafem zostala nienaryszona od nowosci w porownaniu do przodu ktory mial 3 glembokie wgniecenia...

A jako ciekawostke dodam, ze oddalem go z nieoryginalnym romem i gwarancja mi zostala tylko wgrali rom ery...  :D

bo jak sie oddaje osobiscie to czesto w serwisie nie patrza na soft, mialem tak z  se p900 kase i tak za to zwina, problemy sa jak oddajemy przez salon
Po co pytać człowieka, gdzie idzie. Jak ktoś idzie, to gdzieś idzie, sam wie najlepiej, gdzie idzie, nie muszą zaraz wszyscy wiedzieć, gdzie idzie.

*

Offline Waldzio

• 919
Malowanie obudowy
« Odpowiedź #29 dnia: Maj 22, 2006, 21:48:44 »
Cytat: "romulus"
bo jak sie oddaje osobiscie to czesto w serwisie nie patrza na soft, mialem tak z  se p900 kase i tak za to zwina, problemy sa jak oddajemy przez salon

A tu cie zaskocze bo oddawalem przez salon glówny w Rzeszowie...