problem z dzwonieniem po zmianie softu w MDA

• 20 Odpowiedzi
  • 2074 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline adzios

• 1214
  • PDAserwis - Naprawa urządzeń mobilnych.
    • Naprawa urządzeń mobilnych
  • Sprzęt: Lutownice IR BGA, Weller, Ersa, HotAir'y i inne cuda do napraw.
« dnia: Grudzień 14, 2004, 21:42:28 »
witam, znalazlem kolesia co mowi ze ma MDA i przed zmianą softu all dzialalo... a po zmianie tez all dziala ale nia da sie dzwonic.... czy to możliwe że to wina softu?

cytuje:
"...mienilem mu software na PPC 2003.
Pod tym systemem stracil zasieg w ogole - niestety nie wiem jak powrocic do poprzedniej wersji systemu. Karte SIM widzi ale sieci znalezc nie moze :(...."

no to zapytalem dokladniej go o ten problem... w odpowiedzi dostałem:

"....Na 100% to wina softu do do momentu flaschowania dzwonilem z niego bez problemu - podejzewam ze trzeba wymienic radio stack - tyle ze ja tego nie umiem bo caly mi znany soft sluzy do upgrade radiostacku a nie do downgrade....."

no i pytania do was :)
1) czy koleś wkręca?
2) co to "downgrade" - chodzi mu o przywrucenie starego softu?? :O
3) co to "radio stack"?
4) Co o tym myślicie?
PDAserwis - Naprawa urządzeń mobilnych

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 14, 2004, 23:12:58 »
Downgrade to zmiana w dol, czyli przywrocenie starego ROMu. Radio Stack to ROM czesci telefonicznej urzadzenia, odpowiedzialny za prace w sieci GSM/GPRS lub CDMA - w zaleznosci od edycji PDA. Mysle ze gosc moze miec racje :)

*

Offline adzios

• 1214
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 14, 2004, 23:22:21 »
no dobra a czy zmiana softu ZAWSZE pociąga za sobą zmiane softu odpowiedzialnego za GSM? tzn cz dalo to się zwalić poprzez zainstalowanie nowego winiaka pod pocketa? czy musial mocniej zagrzbać?

*

Offline indian

• 823
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 15, 2004, 06:57:34 »
Jak to jest ten z Allegro,a na to wyglada,to nie jest MDA tylko "znany wszystkim ERA MDA tyle że w ładniejszej obudowie" SX56.Jak nie chcesz problemow to daj sobie spokoj :)

*

Offline adzios

• 1214
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 15, 2004, 10:16:59 »
?????????????

a co to ma do rzeczy?

*

Offline darekkot

• 705
  • Sprzęt: Acer n311,HTC Touch Pro
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 15, 2004, 10:54:16 »
Upgreade softu sklada sie z 2 faz:
1. zmiana systemu np. WM2002 na WM2003
2. zmiana radio stack-a odpowiedzialnego za prace modulu telefonicznego.
MDA generalnie jest telefonem 2systemowym ktory realizuje GSM 900/1800 lub 1800/1900.
Jesli wgrasz niewlasciwy radio stack wowczas twoj telefon bedzie dzialal jako 1800/1900 i wowczas bedziesz miaql sygnal jedynie na BTS-ach dzialajacych na 1800.
Wejdz na strone:
http://lumpistefan.dyndns.org/
i wybierz odpowiedni rom. Nie wybieraj T-Mobile, bo to wlasnie rom na rynek amerykanski, ktory spowoduje problemy z zasiegiem.
HTC Touch Pro,ROM: Lite v.3.0 by qsqa,Radio: 1.02.25.28

*

Offline indian

• 823
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 15, 2004, 13:35:03 »
?????????????

a co to ma do rzeczy?
Ma bo sie bebechami roznia a konkretnie wlasnie modulem GSM -MDA 900/1800 SX56 900/1900 Byl niedawno watek o MDA w USA,poczytaj bo to dokladnie odwrotna sytuacja.

Nie wybieraj T-Mobile, bo to wlasnie rom na rynek amerykanski, ktory spowoduje problemy z zasiegiem
T-mobile to chyba nie tylko w ameryce jest? ;) Mialem kiedys ten rom i problemy z zasiegiem byly takie same jak na romie z O2,zasieg marny albo wcale,a wczasie przemieszczania sie np. autobusem MDA glupiala calkiem i mozna bylo zapomniec o uzywaniu telefonu.Teraz mam ROM 4.01.12 + RS 4.21.00 i zasieg od 2 do 4 kresek :) Do jednej spada tylko w WC gdzie SE610 zasieg gubi calkiem czyli jest dobrze a nawet jeszcze dobrzej :) A z tego co zauwazylem to wgrywanie jakiegokolwiek romu z kuchni Stefka nie zmienia radia,radio trzeba zmienic osobno.

*

Offline darekkot

• 705
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 15, 2004, 13:48:18 »
Indian: (nota bene jak to sie odmienia, moze Indianin albo Hindus?) Moim zdaniem nie do konca masz racje.
U mnie byla taka sytuacja ( gdy mialem mda1, teraz mam mda2) ze mialem rom  dostepny na xda-developers:
http://wiki.xda-developers.com/wiki/ROMkitchen
i wszystko bylo ok tzn sciagnal sie simlock, dzialal program do przelaczania czestotliwosci GSM Band ( poczytaj, co on robi na amerykanskich tel. SX56). Mialem czestotliwosc przelaczona na 900/1800.
Nastepnie zaladowalem rom 2003 T-Mobile i dalej bylo ok poki nie wszedlem na ostatnia zakladne w Settings\Phone. Wowczas cos sie zamieszalo i .... nie mialem juz nigdy czestotliwosci 900.
GSM Band niestety nie dziala na 2003 wiec musialem spowrotem zaladowac rom 2002 (3.41) i uzyc GSM Band do przelaczenia czestotliwosci po czym ponownie zaladowac 2003. Ponowne wejscie na opisana wyzej zakladke spowodowalo ten sam efekt.....
Doswiadczenie to dowodzi ze jednak jest jakis zwiazek pomiedzy systemem a radio stackiem.

*

Offline indian

• 823
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 15, 2004, 14:03:35 »
Zgodze sie :) Jakis zwiazek musi byc bo przy zmianie na WM2003 zakres przestawia sie z 900/1800 na samo 900 i stad sa problemy z zasiegiem.Robilem dokladnie tak samo tylko po zmianie wgralem radio 4.21 pozniej ROM 3.41 zmiana zakresu na 900/1800 bo w GSM Band widac ze jest przelaczony na 900 pozniej wgralem 4.01.12 ale z O2 i tam nie ma tej ostatniej zakladki do grzebania w zakresach :) Odtad mam spokoj :) A zwiazek jest taki ze mozna sie przelaczac miedzy czestotliwosciami tylko ze jeszcze hardware musi to obsluzyc.Przeciez i w MDA i MDA jest ten sam WM2003,tylko ze MDA2 jest trzyzakresowa a MDA dwu. Nie pytaj sie mnie jak sie Indian odmienia bo nimompojecia <rozlozone rece> :)

*

Offline adzios

• 1214
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 15, 2004, 14:12:41 »
hmmm mczyli jak? bo ja juz nic nie kapuje... skoro tel jest 2 zakresowy... i jeden zakres nie dziala to pewnie powinien jakoś dzialać na tym drugim zakresie... a tu nie wiedzi sieci wcale :) (wiem wiem, nie znam sie i tyle :) heeh )

*

Offline darekkot

• 705
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 15, 2004, 14:18:22 »
Przeciez napisalem, ze BTS dziala albo na 900 albo na 1800 wiec jesli jestes w zakresie BTS-a 900 a tel. masz ustawiony na 1800/1900 to jak niby ma ci dzialac. Wloz karte z Idea i wowczas jesli jestes w miescie to na bank tel. powinien dzialac, bo Idea ma w miastach BTS-y dzialajace na 1800.

*

Offline indian

• 823
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 15, 2004, 18:55:54 »
Wlasnie ja mam Idee i w miescie nie chcialo dzialac.Dlatego ze MDA przy upgrade do WM2003 przestawia sie na 900.Pomoglo przestawienie ma 900/1800 i teraz hula :) W SX56 nie ustawi sie 900/1800 bo zamiast 1800 jest 1900.Mozna jedynie na samo 900.

« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 18, 2004, 17:45:17 »
witam szanownych... no nie mam sily szukac...
glupia sprawa: w procesie synchronizacji pomiedzy nokia 6800 a pc kontakty traca + co uniemozliwia dzwonienie z mda I ktory "zassal" kontakty tak stworzone z outlooka...:(
nastapilo to po zmianiee ROMu na xda-developers, a moze to bez zwiazku... Prosze o pomoc! przypuszczam ze to jest jakis moj blad...

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 18, 2004, 18:18:50 »
Nie zadawaj tego samego pytania w kilku dzialach forum!

« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 18, 2004, 18:37:13 »
racja... sry... doszedlem po chwili do wniosku ze chyba warto pytanie zadac jako nowe...

« Odpowiedź #15 dnia: Marzec 21, 2005, 07:57:25 »
Gdzie można odczytać wersje Radio Stack?
Wydaje mi się ze pokazuje się przy resecie razem z wersją ROM w dolnej części ekranu. Tak mi się wydaje, ale nie jestem pewien. Co do moich testów na MDA I to właśnie zmagam się od wielu dni z problemem opisanym przez (adzios :: Adam K)  i załadowałem  ROM 4.01.12 posiadam RS 4.21.00 i nadal działa w jednym systemie. Parę minut wcześniej działał w 900-1800 w PPC2002.

*

Offline adzios

• 1214
« Odpowiedź #16 dnia: Marzec 21, 2005, 10:45:50 »

Cytat: jaca101
Gdzie można odczytać wersje Radio Stack?
Wydaje mi się ze pokazuje się przy resecie razem z wersją ROM w dolnej części ekranu. Tak mi się wydaje, ale nie jestem pewien.
start/settings/device information/Version - tam możesz to looknąć

co do tego problemu to ja go nie miałem.. .zastanawiałem się czy nie warto qpić coś takiego.. ale dzoszedłem do wniosku że koleś może coś ściemniać i że Pocket jest padnięty. więc go nie kupiłem...

« Odpowiedź #17 dnia: Marzec 21, 2005, 10:48:52 »
mam tylko problemy z zasięgiem

« Odpowiedź #18 dnia: Styczeń 29, 2006, 19:42:29 »
Panowie błagam BŁAGAM pomocy. Kupilem mda z simlockiem z t-mobile - simlocka zdjalem i chcialem zmienic Radio :/ Pierwsza proba nieudana i potem chyba juz wszystkie opcje probowalem wykonac nic to nie daje. PDA dziala ale tel nie :/ Podaje moj numer kom 502361607, gg: 2426985 Mam rom special edition 1.2 z xda-dev.
Kazdy kto wie jak mi pomoc prosze serdecznie aby sie odezwal.

Pozdrawiam.

*

Offline indian

• 823
« Odpowiedź #19 dnia: Styczeń 29, 2006, 22:58:42 »
Napisz jaki to model? Jest z tylu na naklejce PW10...

*

Offline indian

• 823
« Odpowiedź #20 dnia: Styczeń 29, 2006, 23:00:32 »
Napisz jaki to model? Jest z tylu na naklejce PW10...