Kilka pytan o Pocket PC Smartphone

• 4 Odpowiedzi
  • 577 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Kilka pytan o Pocket PC Smartphone
« dnia: Wrzesień 11, 2007, 23:24:03 »
Witam

Chce kupic telefon ktory ma sluzyc glownie do sieciowania sie (musi miec wbudowana klawiature qwerty, wifi i rozdzielczosc przynajmniej 320x240).
Moj wybor padl na SPV M3000 lub SPV E650. W zwiazku z tym mam kilka pytan:

1. Czy mozna uruchomic na nich nastepujace programy:
- mtoken(ssh) lub pocketputty
- vncviewer lub zoomvnc
- openvpn
- pocket gadu (lub inny klient gg)
- opera mobile

2. Czy istnieje mozliwosc tak jak w standardowych PDA z PocketPC uruchomienia kilku programow jednoczesnie i przelaczania sie pomiedzy nimi ?

3. Jak wyglada obsluga stron www w przypadku E650 gdzie jak wiadomo nie ma ekranu dotykowego. Czy przechodzenie pomiedzy poszczegolnymi linkami odbywa sie jak w przypadku Opery Mini ?

Z gory dziekuje za odpowiedzi
Tomasz

Odp: Kilka pytan o Pocket PC Smartphone
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 14, 2007, 21:01:58 »
Przez te kilka dni troche poczytalem, potestowalem na emulatorze WM 6.0 Standard i wydaje mi sie ze jestem nieco madrzejszy, wiec odpowiem sam sobie bo moze komus sie przyda :)

Moj wybor padl na SPV M3000 lub SPV E650. W zwiazku z tym mam kilka pytan:
Jak sie okazalo SPVM3000 nie jest smartphonem a nalezy do grupy Pocket PC Phone Edition wiec post powinien dotyczyc tylko E650.

1. Czy mozna uruchomic na nich nastepujace programy:
- mtoken(ssh) lub pocketputty
Dziala bardzo fajny klient ssh zaTelnet

- vncviewer lub zoomvnc
Rewelacyjnie dziala .NET VNC Viewer.

- openvpn
Nie dziala.

- pocket gadu (lub inny klient gg)
Dziala standardowy klient oferowany przez GaduGadu.

- opera mobile
Działa.

2. Czy istnieje mozliwosc tak jak w standardowych PDA z PocketPC uruchomienia kilku programow jednoczesnie i przelaczania sie pomiedzy nimi ?
Mozna bez problemu miec uruchomionych kilka programow jednoczesnie.

3. Jak wyglada obsluga stron www w przypadku E650 gdzie jak wiadomo nie ma ekranu dotykowego. Czy przechodzenie pomiedzy poszczegolnymi linkami odbywa sie jak w przypadku Opery Mini ?
Bardzo podobnie jak w Opera Mini, mozna "skakac" po linkach w pionie i w poziomie, jednoczesnie jest to calkiem wygodne rozwiazanie.

*

Offline ris

• **
  • 154
  • Sprzęt: HTC Touch Dual, Nokia E63
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 14, 2007, 21:49:47 »
To ja mam prośbę jak go kupisz, żebyś opisał parę słów czy się sprawdza. Sam obecnie mam ERA MDA Compact II a przymierzam się właśnie do SPV E650 bo HTC Touch za drogi na razie  :-|

« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 14, 2007, 22:50:13 »
Z zakupem wstrzymuje sie do pazdziernika bo wtedy w Orange ma podobno pojawic sie Kaiser.
Jesli cena bedzie zaporowa (naiwnie licze ze moze jednak nie) to wtedy biore E650 i napisze jak sie sprawdza w praktyce.

« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 17, 2007, 22:12:58 »
Zakupiłem E650, i jako były fan Noki jestem naprawdę zachwycony funkcjonalnością tego ustrojstwa. Jako telefon (ostatnio miałem N95) bije na głowę nokie. Ma to co potrzeba, a nie tysiące wodotrysków (po co mi aparat 5M pikseli w telefonie, 3G skoro w 99% Polski jest nie osiągalne - w przyszłości może będzie ale wtedy kupię nowy telefon, liczy się to co jest teraz, GPS mam osobny itd.)
Zalety:
1. Działa
2. najlepszy algorytm wyszukiwania kontaktów
3. Na baterii min 48h (włączony blutouch, sporadycznie WiFi, 2-3h gadania na dzień)