karta pamięci 1024mb sd, czy mmc, jakie sa różnice?

• 15 Odpowiedzi
  • 1471 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Marzec 22, 2006, 16:50:01 »
Witam mam pytanie, chem kupić sobie kartę pamięci do mda 1, posiada czytnik mmc/sd i nie weim jakie są różnice, z tego co czytałem karty mmc są chyba dużo szybsze (sd zapis-1,5mb/s, mmc zapis-7mb/s)
cenowo najlepiej do 120zł
czy każda karta będzie współpracowała z mda1?
widziałem coś o mmc+ i mmc- jest jakaś różnica dla mda1?
o to jakie karty znalazłem :
http://allegro.pl/item92560612_mmc_1gb_hs_kingston_idealna_do_telefonow_.html

http://allegro.pl/item93552804_kingston_oryginal_mmc_1gb_hispeed_w_wa_sklep.html

http://allegro.pl/item93786943_karta_kingston_secure_digital_sd_1_gb_krk_fvat.html

http://allegro.pl/item93028222_kingston_sd_1gb_nowa_gw_fvat_krakow_sklep.html

Myślę, że jest to ciekawy wątek przydatny osobom które są zainteresowane kupnem karty pamięci do swojego mda 1
Pozdrawiam i  z góry dzięki za pomoc

*

Offline kero8

• **
  • 194
  • Sprzęt: XDA mini + 4GB
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 22, 2006, 19:33:26 »
Witam.
Odwrotnie karty SD są szybsze chociaż ta różnica zmniejsza się. Ma to znaczenie przy kopiowaniu z komputera na PDA. Sam palmtop raczej nie wykorzysta takiego transferu. SD są grubsze, ponieważ mają wbudowany procesor, niektóre posiadają mechaniczną blokadę zapisu.Karty MMC są nieco tańsze.MMC+ to nowy standard kart MMC kompatybilny ze starszymi wersjami, więc będą działały. Nie każde karty działają, np nie wszystkie karty Kingstona działają z telefonami. W PDA powinny działać. Najszybsze na rynku to karty Preteca i Kingstona.

*

Offline J-A-J-O

• **
  • 186
  • Sprzęt: wszystko co nowe nie dłużej niż 2 m-ce
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 22, 2006, 20:07:16 »
SD stały się tak popularne, że to MMC jest droższe. Co do tego ze kingston i Pretec są najszybsze nie zgodze się, Pretec może tak, ale kingston jak dla mnie robi bardzo wolne karty, dobry jest również sandisk.

*

Offline Waldzio

• 919
  • Sprzęt: HTC Magician, Artemis, Dream, Vision
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 23, 2006, 15:43:50 »
Zapis 133x to dużo?? bo KINGSTON ma takie...

*

Offline jarekt

• 755
  • na stanie Wizard, Uni, TouchHD, HTCHero, Milestone
  • Sprzęt: THD, Hero, Milestone
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 23, 2006, 15:57:47 »
Cytat: "Waldzio"

Duzo :) Tak naprawde to zalezy ile masz kasy. Jesli stac Cie stac kup najszybsza karte czyli SanDysk Ultra III, gdy jednak masz mniej kasy to (jak wynika z mojego przegladu allegro) najlepiej kupic MMC+ Kingstona ktory pokazuje sie w cenach najtanszych kart a oferuje transmisje na poziomie 6-7 MB/s. Poza tym zawsze lepiej miec MMC niz SD bo o ile kazdy MMC jest zgodny z czytnikami SD o tyle calkiem sporo urzadzen obsluguje jedynie MMC (prawie wszystkie telefony na przyklad). IMHO mozliwosc zablokowania przed zapisem do niczego sie nie przydaje  a jest to jedyna przewaga formatu SD nad uniwersalniejszym fotrmatem MMC.

*

Offline wol2

• 258
  • LooX 720 + jakieś tam śmieci ;)
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 23, 2006, 20:16:52 »
mmc+ kingstone jest troche tańsza ale jest i ciutke wolniejsza polecam ranking kart pamięci na www.chip.pl ja niedawno kupiłem kingstona SD Elite PRO za 143zł

*

Offline indian

• 823
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 23, 2006, 20:38:42 »
Cytat: "jarekt"
IMHO mozliwosc zablokowania przed zapisem do niczego sie nie przydaje  a jest to jedyna przewaga formatu SD nad uniwersalniejszym fotrmatem MMC.

Zauwaz ze kolega chce kupic karte do MDA1 a wtym przypadku mozliwosc zablokowania zapisu przydaje sie i to bardzo.I sugerowalbym zeby jednak kupil SD zanim jeszcze zacznie szukac watkow "zniknely mi dane z karty" :) I trafily mi sie dwie karty MMC na ktorych MDA nie chciala za cholere rozpoznac wgranego romu.Bylo to w starszych kartach,niemniej jednak problem wystapil.W przypadku SD nie mialo to miejsca.

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 23, 2006, 20:40:43 »
indian
racja :!:  MDA1 bardzo lubi kasować karty :!:
więc do tego modelu najlepsza będzie właśnie SD

*

Offline Waldzio

• 919
  • Sprzęt: HTC Magician, Artemis, Dream, Vision
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 23, 2006, 22:27:23 »
Ja od dłuższego czasu używam KINGSTON ELITE PRO 1GB i jestem bardzo zadowolony...

*

Offline michau

• **
  • 153
    • http://www.e-poka.com
  • Sprzęt: Palm M105, MDA Compact I (HTC Magican), SPV M650 (HTC Artemis), HTC Wizard, HTC Diamond
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 24, 2006, 09:04:40 »
Nie chcialbym sie tutaj wybijac ale Pockety, z tego co mi wiadomo, nie wykorzystuja i tak szybkich mozliwosci zapisu i odczytu. W zwiazku z tym jedyna opcja jaka daja szybkie karty jak np Kingston Elite Pro czy MMC+ sa takie, ze mozna dokupic czytnik kart do PCta i wgrywac na nie dane. Sam Pocket nie zauwazy, ze ma wlozona drozsza karte  :wink: .

Osobiscie mam SD Kingstona 1GB i 256MB jakiejs dziwnej firmy Dane-elec. Obie sprawuja sie bezproblemowo. Dodatkowo obilo mi sie na tym formu, ze wgrywanie ROMu z MMC jest niespecjalnie wykonalne w przeciwienstwie do SD.

Nie widze sensu w zwiazku z powyzszym przeplacac jesli nie jest az tak istotne superszybkie wrzucanie np. filmow na karte.

*

Offline J-A-J-O

• **
  • 186
  • Sprzęt: wszystko co nowe nie dłużej niż 2 m-ce
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 24, 2006, 22:02:55 »
Miałem 1GB MMC+ Kingstona i jest to totalna porażka w stosunku karty jaką kupiłem później - Sandisk Ultra II 2GB. Quake mobile na Kingstonie wczytywał się ok. 1 minuty, natomiast na Sandisku ok. 2 sek  :)  Format plików ten sam

*

Offline jarekt

• 755
  • na stanie Wizard, Uni, TouchHD, HTCHero, Milestone
  • Sprzęt: THD, Hero, Milestone
« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 25, 2006, 12:15:54 »
Predkosci kart w moim PDA

Kingston 128 MB SD (zwykla):
odczyt 20,5 MB danych (pare MP3) - 34s
zapis - 88s

Pentagram MaxMedia MMC 1 GB    FAT 16:
odczyt - 35s
zapis - 22s

(wyniki dla Pentagrama formatowanego na FAT 32 to
odczyt -44s
zapis - 21s    sprawdzalem te wyniki na czystej karcie i jesli chodzi o kopiowanie sredniej wielkosci plikow po pare mega FAT16 okazuje sie znaczaco szybszy)

-========= Update  ==========-

Wlasnie sprawdzielm MMC+ Kingstona 512
zapis 22s
Odczyt 36s

Calkiem mozliwe ze te wyniki to maksymaln mozliwosci czytnika kart w PDA i w rzeczywistosci ktoras z nich (mmc+ lub pentagram) jest znacznie szybsza. Mam czytnik USB2.0 ale jest to czytnik wbudowany w drukarke i predkosci na nim uzyskiwane nie powalaja (soft drukarki caly czas skanuje karte w poszukiwaniu zdjec).

-======= koniec update'u==========-

Jak widac na moim PDA widac ogromna roznice przy zapisie na karte. Jesli film 200 MB bedzie sie kopiowal na kingstona ok 15 min to na Pentagrama wejdzie w niecale 4 minuty.
Warto zauwazyc ze ten Pentagram to wcale nie jest karta HighSpeed a w gre moze wchodzic takze kwestia innego formatowania jednak wnioski sa takie ze naprawde warto dolozyc pare zlotych zeby miec karte 4 razy szybsza. Problem w tym ze 1-wsza generacja SD naprawde byla koszmarnie wolna i o ile faktycznie nie widze sensu w inwestowanie w karte 180x (ktora jest 2 razy drozsza od tych pierwszej generacji) o tyle wybranie karty wyzszej niz pierwsza gen. to podstawa. Pamietajcie tez ze karta moze w przyszklosci wyladowac w roznych urzadzeniach a dowolny aparat cyfrowy wycisnie z niej kazdy dostepny kb transferu.

PS. Sprawdze przy okazji jak te moje MP3 beda dzialaly na MMC+ Kingstona - zawsze jak jestem u znajomego ktoremu ja dalem ten wyciaga alk. i zapominam po co przyszedlem :D

PSII Zapomnijcie o testach Pocket Mechaniciem - to co ten soft pokazuje to jakas totalna bzdura.

*

Offline Peo

• 535
« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 25, 2006, 13:28:42 »
To jaką wkoncu kupic bo zgupiałem :?:  Potrzebuje do aparatu i Pda. 512 mb do około 70zł a 1gb do 120ł. Ale mówie mam MMC KIngstoma za 114zł i SD i nie wiem którą wybrac...
darkvision.pl

*

Offline michau

• **
  • 153
    • http://www.e-poka.com
  • Sprzęt: Palm M105, MDA Compact I (HTC Magican), SPV M650 (HTC Artemis), HTC Wizard, HTC Diamond
« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 27, 2006, 11:49:30 »
Cytat: "Peo"
To jaką wkoncu kupic bo zgupiałem :?:  Potrzebuje do aparatu i Pda. 512 mb do około 70zł a 1gb do 120ł. Ale mówie mam MMC KIngstoma za 114zł i SD i nie wiem którą wybrac...

Osobiscie jakbym stal przed takim wyborem kupilbym Kingstona SD Elite Pro. Wybor uzasadniam stosowaniem w aparacie... jesli oczywiscie obsluguje szybkie* (*na dzisiaj przynajmniej) transfery. SD a nie MMC poniewaz ponoc sa problemy z bootloaderem w PDA na kartach MMC. Dla samego PDA kupilbym wolniejsze SD.

*

Offline vikelf

• 392
« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 29, 2006, 09:20:58 »
Cytat: "jarekt"
Cytat: "Waldzio"

... Poza tym zawsze lepiej miec MMC niz SD bo o ile kazdy MMC jest zgodny z czytnikami SD o tyle calkiem sporo urzadzen obsluguje jedynie MMC (prawie wszystkie telefony na przyklad). IMHO mozliwosc zablokowania przed zapisem do niczego sie nie przydaje  a jest to jedyna przewaga formatu SD nad uniwersalniejszym fotrmatem MMC.

Co do kompatybilności:
Kiedyś kupilem MMC+ 512 do swojego odtwarzacza MP3 (MMC/SD) bo chciałem żeby karta działała tez w telefonie (MMC). Okazało się, że odtwarzacz MP3 nie czytał tej karty. Bez problemu radził sobie z SD/MMC.
Wiec karte musiałem sprzedać i kupić zwykłą SD.

*

Offline radoskur

• 1921
    • http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=414522
« Odpowiedź #15 dnia: Marzec 29, 2006, 10:13:19 »
Kup obojętnie co... byle SD.

Testowałem wiele kart (akurat w MDA III) i w benchmarkach nigdy nie przekraczały wartości 1.5 MB/s. Pamietajże 99% palmtopów ma USB 1.1 czyli max przepustowość 11mbps czyli teoretycznie około 1,4 MB transferu. Ja preferuje karty wolniejsze bo są bardziej kompatybilne. A to że mapy wgram w 30 czy w 5 minut nie ma dla mnie absolutnie żadnego znaczenia. Przecież map codziennie nie wgrywam... za 240zł można kupić SD GOOD RAM 2 GB z 5 letnią gwarancją. W czytniku osiągaja prędkość 3-4MB/s w zapisie i 4-5MB/s w odczycie. Dla mnie wynik w zupełności wystarcza a cena i gwarancja same mówią za siebie. Nie daj się zwieść tzw. Gwarancją dożywotnim, które tak naprawdę traca ważność w rok po wycofaniu z produkcji danego modelu. Czli jeśli producent wycofa kartę przykładowo x133 i zamieni ją na x150 to masz rok gwarancji i papa.

Pozdrawiam.

PS. Nie wiem czy 2 GB karta pójdzie w MDA I ale jak podjedziesz do mnie to możemy to sprawdzić :)