Najpierw synchro Thunderbird z Google Callender, oczywiście w thunderbirdzie musisz mieć dodatek 'Lightning' + 'Dostawca dla kalendarza Google'. W google i na stronie z dodatkami do thunderbirda powinieneś znaleźć wszystko. Trzeba trochę pokopać w ustawieniach kalendarza google + dostroić thunderbirda, ale to też w sieci jest, a następnie to:
http://www.google.com/mobile/sync/Wszystko pięknie działa z jednym wyjątkiem. Jeżeli komputer nie jest połączony z siecią to mogę tylko przeglądać, nie ma możliwości edycji, czy dodawania do kalendarza z poziomu komputera, ale zawsze można stworzyć 'lokalny' (pomocniczy) kalendarz i tam tymczasowo zapisywać wydarzenia. Prawda jest taka, że jeszcze mi się to nie zdarzyło
Zaś w telefonie wszystko jest pięknie, bez połączenia z siecią można dodawać i usuwać, mam ustawioną co jakiś czas aktualizacje kalendarza, wtedy wyszukuje wszystkie zmiany i je zastępuje.
Trudno powiedzieć, co się stanie jak bez połączenia z siecią zmienimy to samo wydarzenie w telefonie i w tym samym czasie z połączeniem do sieci w komputerze

Możliwe, że najpóźniejsza zmiana zostanie zapisana w kalendarzu google.
Dodatkowo, żeby zminimalizować koszty i wydłużyć żywotność baterii można teoretycznie ustawić harmonogram łączenia się z internetem za pośrednictwem wi-fi, o czym było pisane w jednym z moich wątków na tym forum, a w zasadzie jedynie ktoś, nie pamiętam kto to był podał link do pewnego programiku, który teoretycznie na to pozwala. Teoretycznie, bo jeszcze nie zdążyłem tego sprawdzić.
Jakby cu, służę pomocą.