Jaki ROM najlepszy

• 18 Odpowiedzi
  • 1589 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Jaki ROM najlepszy
« dnia: Sierpień 04, 2006, 22:55:56 »
witam
jaki polski rom polecacie ja mam:

IPL 2.26
SPL 2.26
ROM 2.22.1.1 PLK
Radio 2.25.11

niezly jest ale ma kilka wad, mianowicie:
-dlugo sie wlacza
-bezsensowna ikonka baterii zamiast zegarka
-zle spolszczony tekst w aparacie

jest cos nowszego polskiego?

*

Offline Reptil3

• 695
  • Dell x50v, HTC Wizard
Jaki ROM najlepszy
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 04, 2006, 22:57:37 »
Najlepszy Rom to bogaty i przystojny chyba. Chociaż ja osobiście wolałbym jakąś Romkę.

Jaki ROM najlepszy
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 04, 2006, 23:04:35 »
do wizarda oczywiscie :)

*

Offline bern

• 1156
  • Sprzęt: eee 1201N. htc Desire
Jaki ROM najlepszy
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 04, 2006, 23:39:42 »
hmmm chyba masz najnowszy polski i ogolnie dosc nowy...

mozesz poprobowac nowszego cingulara i tmobile ale nie wiem czy cos ci zmieni na lepsze z tego co mowiles. a do tego stracisz pl jezyk.

mozesz ew poczyscic extrom zeby pozbyc sie czesci smieci orangutana.

a jak masz gwarancje to wogole nie kombinuj - nie warto.

Jaki ROM najlepszy
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 05, 2006, 01:41:15 »
jak kcesz PL to nie ma opcji
jak kcesz ANG nowszy to tmobo szybkosc wlaczania ok 38 sek
jak kcesz zmienic wyczyscic odchydzic rom sprawdz moja sygnaturke nizej

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
Jaki ROM najlepszy
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 05, 2006, 08:42:30 »
bern

a dlaczego nie warto?
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

Jaki ROM najlepszy
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 05, 2006, 14:40:45 »
Cytat: "oleyek"
bern

a dlaczego nie warto?

no jak sie ma no pda :P to nic dziwnego ze nie warto :P

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
Jaki ROM najlepszy
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 05, 2006, 15:24:44 »
Emil_rosa

no wlasnie... tez lubie teoretykow gawedziazy :)

*

Offline bern

• 1156
Jaki ROM najlepszy
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 05, 2006, 16:40:51 »
no nie mam pda narazie - nie wybrzydzam bo na wizzarda za darmo moge poczekac jeszcze troche. ale czytam troche na tym forum i troche wiedzy zgromadzilem. jak sie zachowuje wizzard tez widzialem na roznych romach. wydaje mi sie ze jesli ktos pyta o pl rom nowszy a nie ma nowszego to chyba koniec dyskusji. mowie ze mozna pogrzebac w ext romie ale nie sadze by to by bylo warte straty gwarancji.

zle mowie? bo nie wiem czy to jakas roznica czy aktualnie mam jakis sprzet czy nie...

a tmobo wlacza sie szybciej od nowego oranga? bo musze przyznac ze tego nie wiem.

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
Jaki ROM najlepszy
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 05, 2006, 17:22:29 »
bern

tak, tylko ze miedzy teoria a praktyka jest olbrzymia przepasc... jezeli ktos bardzo chce miec Pl to jedynie 2.22 orange jak nie zalezy na PL to 2.25 lub 2.26.

co do gwarancji to juz byla dyskusja, ze tak nie dokonca sie ja traci, bo zawsze mozna wgrac stary rom z powrotem, a i tak serwisy na takie rzeczy nie zwracaja uwagi najczesciej... inna sprawa, ze Wizarda bardzo ciezko uwalic taki, zeby nie mozna bylo go podniesc pozniej.

*

Offline copymaker

• 1253
  • PW to nie helpdesk :)
  • Sprzęt: HTC Desire
Jaki ROM najlepszy
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 05, 2006, 18:22:26 »
Cytat: "oleyek"
bern

tak, tylko ze miedzy teoria a praktyka jest olbrzymia przepasc... jezeli ktos bardzo chce miec Pl to jedynie 2.22 orange jak nie zalezy na PL to 2.25 lub 2.26.

co do gwarancji to juz byla dyskusja, ze tak nie dokonca sie ja traci, bo zawsze mozna wgrac stary rom z powrotem, a i tak serwisy na takie rzeczy nie zwracaja uwagi najczesciej... inna sprawa, ze Wizarda bardzo ciezko uwalic taki, zeby nie mozna bylo go podniesc pozniej.

Dokładnie!! Gwarancja to coś na co nie należy za bardzo zwracać uwagi przy takim sprzęcie. Jak będzie się ciągle jechać na orangutanie to przecież szlag może człowieka trafić!
SPV M3000-->Loox N560-->MDA Vario II-->HTC TyTN II-->HTC TouchDual-->TyTNII-->Touch Pro-->Samsung Omnia 8GB-->Touch HD-->G1-->SPVM5000-->SGH i780->Iphone 3G 16 GB->HTC Hero--> HTC Touch HD->Iphone 3GS->Vario IV->G2->HD2->BB9700->IP3Gs 32GB->Desire

*

Offline bern

• 1156
Re: Jaki ROM najlepszy
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 05, 2006, 18:36:32 »
ja tylko przypomne dlaczego stwierdzilem ze szkoda zabawy i gwarancji.
Cytat: "krzyx06"

jaki polski rom polecacie

jesli ktos pyta o POLSKI rom to mowie co wiem a w tym sie nie myle - nie ma nowszego polskiego z czym zreszta sie zgodziliscie. niech mi jeszcze ktos powie ze w tmobo lub cingularu jest "dobrze spolszczony tekst w aparacie" (a tego szukal krzyx...)

panowie - trzymajmy sie tematu. doradzilem temu konkretnemu uzytkownikowi ze nie ma co zmieniac a wlasciwie nie ma NA CO zmieniac wiec szkoda gwarancji. to ze usmiercic ciezko zauwarzylem - jedyny sposob to uwalenie bootloadera i wgrywanie flasha z g3 na g4 i na odwrot.

wiec nierozumiem tej dyskusji. nie wiem czy jest sens powatarzac setki razy ze dobry i szybki jest 2.25 i 2.26 (bo mowione to bylo wiele razy choc i wiele osob mialo pozniej rozne problemy) gdy pytanie jest o polski rom...

Jaki ROM najlepszy
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 05, 2006, 18:45:20 »
Cytat: "bern"
no nie mam pda narazie - nie wybrzydzam bo na wizzarda za darmo moge poczekac jeszcze troche. ale czytam troche na tym forum i troche wiedzy zgromadzilem. jak sie zachowuje wizzard tez widzialem na roznych romach. wydaje mi sie ze jesli ktos pyta o pl rom nowszy a nie ma nowszego to chyba koniec dyskusji. mowie ze mozna pogrzebac w ext romie ale nie sadze by to by bylo warte straty gwarancji.

zle mowie? bo nie wiem czy to jakas roznica czy aktualnie mam jakis sprzet czy nie...

a tmobo wlacza sie szybciej od nowego oranga? bo musze przyznac ze tego nie wiem.

tmob odpala sie ok 38sek
co do ex to napewno nie straci sie gwary pewnie jak zmienilbys caly rom a zostawil splash orenzady by sie nie poznali :) heheheheheee

« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 05, 2006, 19:25:03 »

panowie - trzymajmy sie tematu. doradzilem temu konkretnemu uzytkownikowi ze nie ma co zmieniac a wlasciwie nie ma NA CO zmieniac wiec szkoda gwarancji. to ze usmiercic ciezko zauwarzylem - jedyny sposob to uwalenie bootloadera i wgrywanie flasha z g3 na g4 i na odwrot.

w zasadzie to Twoja rada wygląda dokładnie tak samo jakbyś doradzał komus czy kupić mod-chip tej czy innej firmy do np Astry, nie siedząc nigdy w tym aucie za kółkie a tylko oglądnowszy prospekty i poczytawszy opinie na forum. IMHO bez sensu
SDTV team

*

Offline tasba

• 46
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 06, 2006, 20:38:00 »

wiec nierozumiem tej dyskusji. nie wiem czy jest sens powatarzac setki razy ze dobry i szybki jest 2.25 i 2.26 (bo mowione to bylo wiele razy choc i wiele osob mialo pozniej rozne problemy) gdy pytanie jest o polski rom...

Ech Kolego - pleciesz jak Heyah ;)
Zaaplikowałem sobie ROM-a Oranga 2.22.1.1 PLK [IPL/SPL 2.26] i chodzi wyśmienicie. Pocket uruchomia się tak samo długo jak na 1.3.1.15 PLK, ale za to okienka nabrały wigoru
ZALETY
- szybciej działa menu
- szybciej otwierają się aplikacje
- szybciej działa przełączanie orientacji ekranu PION <-> POZIOM.
- usunięty bug za tapetą. Po soft resecie tapetka znikała ale nie całkowicie. Pojawiała się jako tło menu po jego rozwinięciu. Potrzebne było ponowne podłożenie tapety
WADY
- zniknął zegar z topicu - zastąpiła go ikonka baterii [ikonka baterii - OK - ale zegar - kishka :(]

Oczywiście nie są to oszałamiające przyrosty, ale są odczuwalne i poprawiają komfort użytkowania.
Do wad nie zaliczyłbym długie uruchamianie PDA, bo to jest w końcu również telefon, więc przynajmniej u mnie śmiga 24h na dobę 7 dni w tygodniu. Dlatego różnica pomiędzy 38 sekund czy 60 sekund jest dla mnie zupełnie pomijalna.

Zrobiłem sobie wieczorny maratonik przez wszystkie OS 2.xx.
Najszybciej działał AKU T-Mobile z 2.25. PPC zyskał naprawdę na szybkości. Pozostałe nie wiele się między sobia różnią. Jednak i tak są szybsze od OS 1.xx

Generalnie jestem zadowolony i polecam wszystkim, którzy się jeszcze wahają.

Pzdr
Mirek

*

Offline bern

• 1156
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpień 06, 2006, 20:56:26 »
Cytat: "tasba"

Ech Kolego - pleciesz jak Heyah ;)
Zaaplikowałem sobie ROM-a Oranga 2.22.1.1 PLK [IPL/SPL 2.26]

IPL 2.26
SPL 2.26
ROM 2.22.1.1 PLK
Radio 2.25.11

tasba czy ty wogole czytales poczatek tematu? wogole nie wiem skad to czepianie sie teog co napisalem bo nadal nie widze bledu w mojej wypowiedzi.

krzyx06 nie wachal sie nad przejsciem z 1.0x ale z tego samego softu na ktory ty wlasnie zmieniles i jestes zadowolony, pozatym zamknal od razu (moim zdaniem calkiem sensownie - jesli nie chce angielskiego) do POLSKICH romow. co wiec plote?

jedyne co cenne w twoim poscie to
Cytat: "tasba"
Najszybciej działał AKU T-Mobile z 2.25. PPC zyskał naprawdę na szybkości.

*

Offline tasba

• 46
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpień 06, 2006, 23:05:18 »

tasba czy ty wogole czytales poczatek tematu? wogole nie wiem skad to czepianie sie teog co napisalem bo nadal nie widze bledu w mojej wypowiedzi.

Nie popełniasz błędu tylko roztaczasz teorie nie mając możliwości przetestowania solidnie ROM-ów. Być może w jeden dzień miałeś jednego PDA, za kilka dni drugiego z innym OS-em, a to za mało aby komuś doradzać co jest dla niego lepsze a co gorsze. Różnice są zbyt subtelne aby je wyłapać ot tak. Swoje wnioski opierasz na opiniach tego forum - tak napisałeś.
Mam qmpla, który opowiedział mi anegdotę: Pewien człowiek przechodził wzdłuż ogrodzenia i w pewnym momencie na płocie zobaczył napis "dupa". Położył na niej rękę i... weszła mu drzazga! :)

Pzdr
Mirek

« Odpowiedź #17 dnia: Wrzesień 10, 2006, 00:22:26 »
witam

IPL 2.26
SPL 2.26
ROM 2.22.1.1 PLK
Radio 2.25.11

-dlugo sie wlacza

wiesz może z kond wziąść takie radio jak ty masz

*

Offline BaX

• 4
« Odpowiedź #18 dnia: Wrzesień 10, 2006, 11:03:38 »
witam

IPL 2.26
SPL 2.26
ROM 2.22.1.1 PLK
Radio 2.25.11

-dlugo sie wlacza

Witam.

Prawdopodobnie nie odbiera sms-ów konfiguracyjnych, tzn odbiera bo podświetla przyciski słuchawek ale nie wyświetla na ekranie. Chyba że to u mnie coś nawala.

Pozdrawiam.