jaki odbiornik gps do xda IIi ???

• 13 Odpowiedzi
  • 730 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline siwytd

• 857
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S III
« dnia: Luty 20, 2006, 00:06:47 »
witam.
mam mojego ppc od 4 miesiecy i wpadlem na pomysl zeby uzyc go wkoncu do nawigacji.
o ile problem typu "jaka mapa?" rozwiazalem sobie sam i wybor padl na AM XL, to w kwesti odbiornika kompletnie nie mam zadnego pomyslu :(   nie chodzi mi juz nawet o konkretne modele i firmy, tylko na poczatek czy na kablu, czy na BT, czy tez moze cos na sd z wbudowana pamiecia :?:   wybor jest tak wielki (np na allegro) ze juz sam nie wiem co lepsze  poczytalem troche na forum i wydale mi sie ze BT chyba sobie podaruje bo duzo ludzi ma problemy z polaczeniem i ze niby sie ono zrywa itp (a ja nie mam zdrowia do takich problemow), a pozatym trzeba to osobno ladowac.  z kolei cos na sd niby fajne rozwianie, ale wystaje i do auta ok, ale np na rower odpada :?   no i cos na kablu- i to wydaje mi sie najodpowiedniejsze, bo chyba malo problemu z konfiguracja, na rowerek tez sie nada bo mozna miec ppc w kieszeni i tylko odbiornik gdzies na wierzchu a komunikaty przez sluchawki  :)  
prosze poprawcie mnie jesli sie myle w moich stwierdzeniach i oczywiscie doradzcie cos w tym temacie bo ja juz sie poddalem i sam nic nie wymysle  :?  
czy np to:
http://www.allegro.pl/item86359422_gps_holux_gr_213_sirf_iii_adapter_do_pda.html jest godne uwagi :?:
chcialem dobrze - wyszlo jak zawsze :)

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 20, 2006, 03:34:28 »
jesli wzgledy finansowe nie graja roli to ja zdecydowanie polecam cos na BT i najlepiej jakis model na chipsecie SiRF Star III

wymieniony przez ciebie model OK jesli zdecydujesz sie na kabel - zalety to nizsza cena i brak drugiej baterii ale wez pod uwage, ze bedziesz mial dodatkowy kabel a taki mozesz rowniez podlaczyc do GPS na BT i go ladowac wiec teoria o tym, ze trzeba pamietac o ladowaniu tu sie nie sprawdza

problemy ludzi z moich obserwacji na forum sprowadzaja sie do:

1. maja stare wersje programow (zwykle pirackie), ktore zawieraly sporo bledow
2. kompletnie nie wiedza co maja i nie wiedza jak to ustawic
3. kupuja sprzet bez sprawdzenia - np. jakies modele sprowadzone z Niemiec i probuja podlaczyc np. GPS, ktory ma ograniczona transmisje NMEA
4. nie znaja jezyka i klikaja co i gdzie popadnie w ustawieniach
5. maja nieoryginalne wersje systemu (szczegolnie wlasnie w przypadku MDA) i czasami to rowniez powoduje bledy

*

Offline siwytd

• 857
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 20, 2006, 07:20:24 »
dzieki za odpowiedz:)
ten gps z linku ktory podalem to tez jest niby z chipsetem SiRF Star III :?:  czyli rozumiem ze jednak polecal bys cos na BT a nie na kabel :?: jesli chodzi o finanse, to chyba nie ma az tak wielkiej roznicy co :?:  to moze w takim wypadku podaj mi jakis konkretny model ktory wg ciebie jest sprawdzony, warty polecenia i malo z nim problemow :roll:  czytalem twoj watek o gps na sifr III ale wypisales tam tyle sprzetu ze nadal nie wiem co wybrac :)  fajnie zeby bylo go mozna kupic w polsce, bo jednak wolalbym miec gwarancje jakby cos. pozdrowionka

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 20, 2006, 07:32:45 »
ja uzywam BT-338 i jestem bardzo zadowolony - w moim przypadku zadecydowaly 2 sprawy - 1. etui w komplecie 2. czas pracy na baterii siegajacy ok 18 godzin

w watku, o ktorym wspomniales masz rowniez linki do sklepow w Polsce, a na glownej stronie PDAclubu masz 2 dni temu opis najtanszego odbiornika na SiRF Star III na dzien dzisiejszy w Polsce (najtanszy taki GPS w USA kosztuje ok 270 zl)

*

Offline siwytd

• 857
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 20, 2006, 11:48:31 »
czyli z twojej wypowiedzi rozumiem ze wlasciwie obojetnie jaki mam kupic byle by byl na sirf III tak :?:  
czy moze sa jakies modele szczegolnie godne miana totalnego shitu i powodujace wiecej problemow niz przyjemnosci :?:
napisz jeszcze jakies "dobre rady" bo naprawde nie mam zadnych koncepcji :?
ps. odnosnie tego bt 338 to sa zdania ze duzo jest wadliwych-nawet nowych :shock:

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 20, 2006, 15:40:40 »
byla partia wadliwych modeli na samym poczatku sprzedazy ale juz nie ma tego problemu - poza tym ilosc sprzedazy tego modelu jest nieporownywalnie wieksza niz innych wiec zrozumialym jest, ze liczba reklamacji jest wieksza - cudow nie ma

jaki konkretnie model kupic zalezy od tego na czym ci zalezy - czy na czasie pracy, czy na mozliwosci podpiecia na stale np. w aucie, czy masz moze metalizowana lub ogrzewana przednia szybe i bedziesz chcial podlaczyc antene zewnetrzxna... itp.

*

Offline siwytd

• 857
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 20, 2006, 15:55:14 »
czyli wadliwoscia mam sie nie przejmowac :)
szybe przednia w aucie mam normalna wiec ten problem odpada. na stale tez nie mam zamiaru go zostawiac w aucie. glownie chodzi mi o to aby dobrze dzialal (czyli z tego co pisales sirf III i juz) i zeby bylo jak najmniej problemow z podlaczeniem tego do pda :)  
no i nadal nie wiem czy ten co polecasz czyli btt 338-bo faktycznie z tych na BT to jest to chyba najodpowiedniejszy model, czy jednak cos na kablu :?:  qrde najgorzej jak czlowiek nie moze wziasc do lapy i przetestowac, no i jak sie jest takim niezdecydowanym jak ja :(  
poprostu obawiam sie sytuacji ze kupie i bede mial problemy z polaczeniem i bedzie walka zamiast normalnego uzytkowania :!:

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 21, 2006, 06:21:43 »
dwie rzeczy, ktore raczej przekreslaja BT-338 dla niektorych to brak zlacza do zewnetrznej anteny (ty jej nie potrzebyjesz) oraz funkcja Auto OFF, ktora powoduje, ze w celu oszczedzania baterii GPS sam sie wylacza po 10 minutach jesli go nie uzywasz i straci polaczenie z PDA - jesli ktos planuje na stale zamontowac go w aucie to jest to uciazliwe bo musi go za kazdym razem recznie wlaczac - ciebie to nie dotyczy wiec BT-338 wydaje sie idealnym wyborem

tak jak pisalem wczesniej - jest nie do pobicia jesli chodzi o baterie no i ma etui co jest np. dla mnie dos wazne

czytales ten test?
http://pdaclub.pl/view.php?news_id=10051

*

Offline siwytd

• 857
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 21, 2006, 13:32:55 »
czytalem wczoraj-fajktycznie same superlatywy :D
jeszcze tylko jedna sprawa mnie nurtuje (bo wlasciwie to chyba sie na niego zdecyduje) - to cholerne polaczenie go z moim XDA IIi  :!:  oryginalnie byl tam soft O2 ger, jak pewnie pamietasz zmienilem go na eng (tez O2) i w sumie wszystko smiga elegancko BT tez bez zarzutu przynajmniej przy przesylaniu plikow, bo innych mozliwosci nie sprawdzalem. wiec miejmy nadzieje ze bedzie to chcialo dobrze i bezproblemowo wspolpracowac z tym bt-338 i AM XL :?:  bo jak nie to przy mojej nerwowosci poprostu moze szybko wyleciec przez okno, a szkoda by bylo wtedy kasy  :x  podpowiedz cos w tym temacie-tzn jakie sa szanse ze wszystko bedzie gralo lub nie :?:  
dzieki za wyrozumialosc :wink:

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 22, 2006, 04:35:40 »
oczywiscie, ze bedzie dzialac

*

Offline emeryt

• 31
  • Sprzęt: Wave 8500 + SGS 9000
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 22, 2006, 09:49:33 »
Witam.
Mam pytanko równieżw kwestii odbiorników GPS... mianowicie, czy ktoś z szanownych Forumowiczów miał do czynienia z tym odbiornikiem http://www.skleppda.pl/index.php?d=katalog&k_id=36&PHPSESSID=a63b5f6d5616490ab2a920fba51b4cc9

Jest stosunkowo nie drogi i chwalony (przez sprzedawców oczywiście) za niezłe parametry. Chciałbym usłyszeć opinie ludzi, którzy "mieli go w rekach", zanim zdecyduje sie na jego zakup.
Pozdrawiam.
Emeryt

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 22, 2006, 09:55:15 »
no ale o ktorym mowisz? bo link podales do dwoch - jeden na nemerixie a drugi na chipsecie rfmd

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #12 dnia: Luty 22, 2006, 09:58:29 »
tu masz test Nemerixa w porownaniu z SiRF Star III
http://www.pdaclub.pl/view.php?news_id=10275

test pokazal, ze pozycja BT-338 jest niezagrozona

*

Offline emeryt

• 31
  • Sprzęt: Wave 8500 + SGS 9000
« Odpowiedź #13 dnia: Luty 22, 2006, 10:27:39 »
Chodziło mi o ten na RFMD(425 zł). Ja raczej chciałem go porównać z 6033, bo wszędzie był chwalony za "osiagi", a jednak (nawet na tym forum) użytkownicy bardzo narzekali na jego bardzo wysoką awaryjność.

PS.
Dzięki za błyskawiczną odpowiedź an moje pytanie.