Jaki odbiornik GPS Bluetooth ?

• 22 Odpowiedzi
  • 1247 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Czerwiec 15, 2006, 20:14:54 »
Wiadomo że SiRF-Star-III to konieczność, ale przeglądając Allegro jest mnóstwo róznych wynalazków, a szczerze powiem nie za bardzo wiem na co zwrócić uwage przy wyborze. Zasada to co najdroższe nie znaczy że zawsze jest najlepsze, dlatego chciałbym poradzić się doświadczonych klubowiczów co kupić do SPV M3000 z Orange.
Poniżej kilka linków których mnie zaintersowało.
http://www.allegro.pl/item110222378_goraca_promocja_gps_holux_236_sirf_iii.html

http://www.allegro.pl/item108917651_gps_g_space_gs_r238_sirf_star_iii_faktura_vat.html

http://www.allegro.pl/item109710624_nowosc_gps_bluetooth_sirf_star_iii_f_vat_w_wa.html

a co o tym sądzicie? nie drogi, 24 satelity, wygląd to sprawa drugoplanowa... http://www.allegro.pl/item109021451_gps_bluetooth_odbiornik_na_chipe_sony_24_satelity.html

http://www.allegro.pl/item110436630_pro_sirf_iii_gps_bluetooth_instr_pl_f_vat.html

32 satelity, ciekawe...http://www.allegro.pl/item109415985_nowosc_odbiornik_gps_bluetooth_32sat_fa_vat.html
http://www.allegro.pl/item110448486_new_rfmd_32sat_gps_bluetooth_instr_pl_f_vat.html

... a to ? chyba się ie da podłaczyć do SPV http://www.allegro.pl/item110392726_odbiornik_gps_globalsat_bc_337_sirf_star_iii_na_cf.html

Sorry za przynudzanie i ilośc linków, ale jakby ktoś był tak miły rzucić okiem i coś doradzić to będe wdzięczny. ... a może inne typy ??

« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 15, 2006, 20:28:33 »
Mam Rikaline 6033 BT, kolega ma wbudowany Sirf Star 3. Z tych dwoch lepiej wypada Rikaline :D Polecam

« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 15, 2006, 20:32:44 »
nie bardzo jestem doswiadczony ale raczej powinienes poczytac dzial gps :)
to pomoze w wyboze z tego co sie orientuje lepiej kupic cos firmowego mniej klopotow raczej z tym bedzie
bardzo mi osobiscie spodobal sie ten g-space jest jego tez dokladny test na pdaclub wiec poczytaj bardzo dobrze lapie nawet w trudnych warunkach
mozna kupic tez holuxa 236 bo t
o to samo tylko inna buda :)
a to na CF to chyba dla zartu dales bo nijak tego nie wepchniesz do czarodzieja...
http://www.pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=19443
http://www.pdaclub.pl/view.php?news_id=10322

*

Offline miszka

• **
  • 123
    • http://www.tychy-online.pl
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 15, 2006, 20:52:34 »
IMHO Z iloscia widzianych satelitow jest jak z megapixelami w cyfrowkach, kazdy sie jara ile to ma mpx a foty laduja albo na tapecie kompa albo na odbitce 10x13 ;)

ja mam to http://allegro.pl/item107976343_promocja_na_lato_gps_leadtek_9537_bluetoooth_za.html
kupilem za 170 zl i jestem zadowolony,
fakt, ze nie jest az tak czuly, az tak szybki, ale do navi wystarcza.

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 15, 2006, 20:56:11 »
Cytat: "pimichalak"
Mam Rikaline 6033 BT, kolega ma wbudowany Sirf Star 3. Z tych dwoch lepiej wypada Rikaline :D Polecam

To porównaj tego wbudowanego SiRFa III z wbudowanym Nemerixem.
A jeśli porównujesz 6033, to rób to z SiRFem III w odbiorniku solo. Markowym odbiorniku, nie jakimś dalekowschodnim meteorze.

« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 15, 2006, 21:05:46 »
Kolega ma FS z Sirf Star 3 czyli firmowy sprzet, a ja mam Rikaline 6033 z HP i porownujemy je bo nic innego nie mamy do porownania ale Rikaline dziala jak by to nie byl GPS czasy sa rewelka i w dodatku dokladnosc i dziala w pomieszczeniach czasami, nie gubi sygnalu To moj jedyny i pierwszy GPS wiec nie wiem dokladnie ale z tego co wiem to jeden z najlepszych i ja nie narzekam

*

• 6498
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 15, 2006, 21:47:08 »
Nie możesz porównywać odbiornika GPS wbudowanego w PDA lub smartfon z odbiornikiem samoistnym. Nawet jeśli mają te same chipsety. To tak, jakbyś porównywał najnowszego notebooka z najnowszym desktopem. Tu "Intel inside" i tam też. Intel mobile musi przegrać.
Prawie zawsze miniaturyzacja, w porównaniu ze standardowymi rozmiarami, wymusza utratę pewnych parametrów.
W przypadku GPS jest to np. antena. Większa antena w odbiorniku solo musi lepiej zbierać sygnały z satelitów, niż miniaturowa w tym wbudowanym. Ponadto, odbiornik na BT rzucasz w aucie w miejsce optymalne dla odbioru sygnałów (zwykle podszybie), czego nie da się zrobić z PDA. Żeby to nawet był najbardziej firmowy z firmowych palmtopów z wbudowanym modułem GPS.

*

Offline siwytd

• 857
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S III
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 15, 2006, 22:02:03 »
osobiscie polecam GS-R238 :)  ale moze nie jestem obiektywny bo taki posiadam 8)  w sumie bylem zdecydowany kupic BT 338, bo ma dluzszy czas pracy na baterii,ale minusem dla mnie bylo to,iz samoczynnie sie wylacza po jakims czasie gdy nie ma polaczenia z pda i trzeba na nowo lapac fixa. z GS-R238 jestem bardzo zadowolony i nie mam z nim jakichkolwiek problemow :!: klade go pod szyba w samochodzie, fixa lapie po okolo 40 sekundach, a potem wrzucam do skrytki zeby sie nie walal na wierzchu i dziala jak zloto :)  z polaczeniem go przez bt z AM tez nie mialem najmniejszego problemu  a w sumie troche sie tego obawialem :o  w komplecie oprocz zwyklej jest standartowo rowniez ladowarka samochodowa z gniazdem usb wiec uzywam jednej do gps i pda. imo jest to odbiornik bardzo dobry i warty tych pieniedzy :!:  pozdrawiam
chcialem dobrze - wyszlo jak zawsze :)

« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 15, 2006, 22:18:00 »
bardzo mi sie on podoba z wygladu i mozliwosci :)
wlasnie mam hrapke na cos i chyba go kupie
ale mam takie pytanie ladowanie 5h to chyba przy dlugo ??
jak u ciebie i jak u innych w tym temacie ??
no i najwazniejsze ile trzyma na gps ON ???
a tak poza tym auto wylaczenie to chyba jest ok i szczeze powiem by sie przydalo bo niby po co ma GPS wlaczony jak nie ma podlaczenia do PDA ?

@miszka
niezla cena 170 tylko ze w linku ten leadtek kosztuje 250

236 lub 238 kosztuja kolo 400 238 ok 370 a 236 kolo 410
maja tez duza zalete mini USB do ladowania
wiec mozesz ladowac wizarda i GPS tym samym sprzetem

*

Offline siwytd

• 857
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S III
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 15, 2006, 22:59:13 »
no o tym ladowaniu przez mini usb to wlasnie z GS-R238 jest identycznie. ja co prawde w xda IIi nie mam, ale uzywam dokupionego kabelka do synchro bo ladowarka do gps ma takie wlasnie wyjscie :D
jesli chodzi o czas ladowania to faktycznie lekko przydlugi - okolo 4-5h, ale w wiekszosci uzywam go w aucie wiec jaki to problem :?:  dzialanie na baterii non stop okolo 8-9h - i jak dla mnie wystarczy,bo w aucie i tak mozna podladowac,a  na rowerze tez styknie,bo przeciez pda i tak wiecej nie wytrzyma :D  to jest tez powod dla ktorego nie chcialem odbiornika ktory sam sie wylacza po utracie polaczenia z pda - jadac rowerem i nie majac mozliwosci doladowania pda poprostu sprawdzam pozycje co jakis czas i wylaczam pda zeby nie zarlo baterii. po wlaczeniu nie musze czekac na ponowne zlapanie fixa. to samo w autku - wysiadam, zabieram pda (odbiornik zostaje w skrytce), ide cos zalatwic, wracam, wlaczam AM i nie czekam na lapanie fixa :!:   no ale to jest istotne dla mnie - dla innych nie musi :D
chcialem dobrze - wyszlo jak zawsze :)

« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 16, 2006, 06:27:34 »
Cytat: "Moi"
Nie możesz porównywać odbiornika GPS wbudowanego w PDA lub smartfon z odbiornikiem samoistnym. Nawet jeśli mają te same chipsety. To tak, jakbyś porównywał najnowszego notebooka z najnowszym desktopem. Tu "Intel inside" i tam też. Intel mobile musi przegrać.
Prawie zawsze miniaturyzacja, w porównaniu ze standardowymi rozmiarami, wymusza utratę pewnych parametrów.
W przypadku GPS jest to np. antena. Większa antena w odbiorniku solo musi lepiej zbierać sygnały z satelitów, niż miniaturowa w tym wbudowanym. Ponadto, odbiornik na BT rzucasz w aucie w miejsce optymalne dla odbioru sygnałów (zwykle podszybie), czego nie da się zrobić z PDA. Żeby to nawet był najbardziej firmowy z firmowych palmtopów z wbudowanym modułem GPS.

Ja to wszystko rozumiem, ale tylko takie porownanie moglem przetestowac. To ktory chipset lepszy RMFD czy SiRF III? Z tego co przeczytalem a bylo tego duzo to RMFD jest nowszy i podobno lepszy, ale rozni ludzie roznie mowia.

*

• 6498
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 16, 2006, 07:13:42 »
Każda pliszka swój ogonek chwali, stąd zamieszanie. Tym bardziej, że zarówno SiRF III, jak i RFMD są bardzo dobrymi chipsetami. Stąd też roztrząsanie kwestii "który lepszy" przypomina nieco dywagacje n/t Mercedesa i BMW.

Różnice w tym przypadku nie są bardzo wyraźne w prostej obserwacji przez usera. Dopiero analiza tracklogów daje więcej informacji.
Jest np. kwestia minimalnego poziomu sygnału (czułość) przy ustalaniu pierwszej pozycji (TTFF) w różnych warunkach, poziomu sygnału w trakcie śledzenia (trzymanie fixa w różnych warunkach), reakwizycji po utracie sygnału i fixa, średniego poziomu sygnałów z satelitów wychwytywanych przez chipset, średniej ilości satelitów uwzględnianych przy ustalaniu pozycji, itd.

Ja nie spotkałem podobnego testu, w którym okazałoby się, że RFMD jest lepszy od SS3, szczególnie we wszystkich/większości z podanych wyżej parametrów. Ale, jak powiadam, różnica w normalnym użytkowaniu jest trudna do wychwycenia - być może w ekstremalnych warunkach typu nowojorskich urban canyons (są takie testy na GPS Passion dla obu tych chipsetów).

Tylko dlatego zaprotestowałem przeciwko stwierdzeniu, że skoro 6033 (RFMD) okazał się subiektywnie lepszy od jakiegoś SiRF III, więc jest generalnie sprawniejszy. Jeśli je porównać rzetelnie, to tak nie jest. Ale różnica jest do pominięcia, szczególnie w dylematach zakupowych przeciętnego usera.

Chcę jeszcze raz zaznaczyć, że istotne jest IMHO kupowanie odbiornika markowego. Nawet składając komplet z dobrych podzespołów można całość schrzanić. Kto kupował noname'owego PC-ta składaka, ten o tym wie. Przy czym ewentualne wyjątki, w jedną lub drugą stronę, nie burzą reguły.

« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 16, 2006, 08:17:31 »
Wszystko co mowisz jest oczywiste, tylko chcialbym sie dowiedziec ktory chipet lepszy RFMD czy SiRF Star III? SiRF jest starszy i moze obserwowac mniej satelit. Oczywiscie jest to pojecie wzgledne, bo maksymalnie widocznych moze byc teoretycznie tylko 12 satelit z 24 istniejacych, ale nie zaprzecza to faktowi ze RFMD ma wiekszy potencjal obliczeniowy i czulosc sygnalu ten powyzej SiRF III. Dlugo zastanawialem sie pomiedzy markowymi RFMD i SiRF III. Z parametrow wynikalo ze RFMD jest lepszy - szybsze fixy, wiecej satelit, czulosc. Ja nie chwale zadnego z nich tylko sluchaczom tego watku forum chcialem doradzic bo tez stalem przed takim dylematem (ktory kupic). I bylem wtedy bardzo obiektywny i wygral u mnie RFMD. Najlepiej jak jakis porzadny test zostalby zrobiony przez pdaclub.pl tych dwoch chipsetow, bo to byloby bardzo interesujace. Zarowno z wersjami przewodowymi, BT jak i wbudowanymi. Wtedy nie doszlo by do naszej polemiki a moze i lepiej ze do niej doszlo :D Z moich doswiadczen lepiej wypadl RFMD i jestem z tego faktu zadowolony i kazdemu bede polecal go bo cena tez jest przystepna i mnie nie zawiodl. Odradzalbym bym tylko wbudowany GPS bo bateria nie wytrzymuje tego (czas dzialania przy wlaczonym module gps jest bardzo krotki) a tak mamy dwie niezalezne baterie.

*

Offline miszka

• **
  • 123
    • http://www.tychy-online.pl
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 16, 2006, 08:31:33 »
Emil_rosa
wiem, ale mimo wszyskto, uwazam, ze 250 zl, to nie jest tak duzo. a za zaoszczedzone 200 zl kupisz sobie......cokolwiek ;)

IMHO kupowanie drozszego gpsa mija sie z celem...

« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 16, 2006, 08:32:07 »
Czyli narazie na prowadzenie wyszedł http://www.allegro.pl/item108917651_gps_g_space_gs_r238_sirf_star_iii_faktura_vat.html , dzięki panowie za zainteresowanie tematem ale w sumie to jak narazie dalej nic nie wiem, poza jedną propozycją zakupu konkretnego modelu. Czy trzymać się tej propozycji, czy może jednak inne warianty. Pozdro.

*

• 6498
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 16, 2006, 09:13:38 »
Wszystko co mowisz jest oczywiste, tylko chcialbym sie dowiedziec ktory chipet lepszy RFMD czy SiRF Star III? SiRF jest starszy i moze obserwowac mniej satelit. Oczywiscie jest to pojecie wzgledne, bo maksymalnie widocznych moze byc teoretycznie tylko 12 satelit z 24 istniejacych,

Nie chodzi o ilość satelitów widocznych, tylko o ilość niezależnych kanałów, przez które chipset może analizować odebrany sygnał dla jednego satelity. Czyli, np. 8 bezpośrednich sygnałów z satelitów i 8 sygnałów odbitych, z których część pochodzi z tych samych satelitów.
Aby analizować sygnały odbite, potrzebna jest wysoka czułość, o czym niżej.
Wydaje się, że ilość kanałów powyżej 16-20 jest tylko teoretyczna, czytaj: marketingowa.

ale nie zaprzecza to faktowi ze RFMD ma wiekszy potencjal obliczeniowy

Potencjał obliczeniowy, to przede wszystkim ilość tzw. korelatorów, to jest (w skrócie!) jednocześnie przeprowadzanych porównań sygnałów /fragmentów kodu z ich wzorcami.
SiRF III ma ich 200.000, zaś RFMD "tylko" 45.000. Do niedawna ilość nieco powyżej jednego tysiąca (1.200-2.000) była przyzwoitym standardem.

i czulosc sygnalu ten powyzej SiRF III.

SiRF III ma -159 dBm, zaś RFMD -157 dBm. Zatem SiRF jest nieco bardziej czuły, co może być istotne - jak pisałem - w skrajnie niekorzystnych warunkach topografii terenu.

Trzeba zaznaczyć, że parametry samego układu elektronicznego to jedno, zaś równie ważny jest firmware, który cały ten interes obsługuje.

« Odpowiedź #16 dnia: Czerwiec 16, 2006, 09:20:52 »
Czyli SiRF Star III lepszy? (porownujac same chipsety)

*

• 6498
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwiec 16, 2006, 09:29:35 »
W codziennym użytkowaniu, jeśli nie podróżujesz przez dżunglę Manhattanu, różnica pewnie jest niezauważalna/nieistotna.
To są dwa bardzo dobre chipsety (analogia Mercedes vs. BMW wydaje się dość trafna).

I jeszcze jedna uwaga - gdzieś czytałem o jednoczesnym teście 20 szt. takich samych odbiorników (chyba to był właśnie 6033, ale kwestia dotyczy raczej wszystkich marek i modeli). Różnice pomiędzy poszczególnymi egzemplarzami były czasem drastyczne.
Zatem porównywanie zbliżonych klasowo urządzeń jest dość trudne i narażone na różnorakie błędy metodyki.

« Odpowiedź #18 dnia: Czerwiec 16, 2006, 09:40:00 »
W takim razie wybor pomiedzy RFMD a SS3 zalezy od gustu uzytkownika i zaufania do firmy umieszczajacej dany chipset w swoim odbiorniku.
Mam nadzieje ze BMW -> to RFMD bo mam przekonanie do tej marki :D
I jeszcze jedna uwaga - gdzieś czytałem o jednoczesnym teście 20 szt. takich samych odbiorników (chyba to był właśnie 6033, ale kwestia dotyczy raczej wszystkich marek i modeli). Różnice pomiędzy poszczególnymi egzemplarzami były czasem drastyczne.
Zatem porównywanie zbliżonych klasowo urządzeń jest dość trudne i narażone na różnorakie błędy metodyki.

Wynika z tego ze nie wazne co kupisz tylko ile bedziesz mial szczescia przy konkretnym egzemplarzu. A wiec porownania nie maja sensu bo i tak lepszym moze okazac sie tani chinczyk niz klasowy Globalsat czy Rikaline :D

*

• 6498
« Odpowiedź #19 dnia: Czerwiec 16, 2006, 09:51:13 »
Tani chińczyk jest tańszy m.in. dlatego, że oszczędza się na kontroli jakości.
W porządnej firmie trudno wybrakowanemu/niedopracowanemu egzemplarzowi przecisnąć się przez sito QC. A to kosztuje (klient płaci m.in. za to, że prawdopodobieństwo zakupu chłamu jest minimalne, czyli pokrywa koszty odrzuconych egzemplarzy).
Z drugiej jednak strony, czytałem relację z wizyty w markowej fabryce odbiorników GPS (chyba chodziło o Rikaline, ale mogę się mylić), w której padło stwierdzenie, że tylko jakaś niewielka część (10-20%?) egzemplarzy poddawana jest kontroli. Być może jest to tam standard, ja jednak jestem przyzwyczajony do nieco innych...

« Odpowiedź #20 dnia: Czerwiec 16, 2006, 10:07:31 »
Nastepnym razem kupuje 3 chinczyki i mam duze prawdopodobienstwo ze za nizsza cene trafie porzadne urzadzenie... oczywiscie zartuje
Kiedys kupie cos na SiRF Star III lub nowszym i wtedy sie okaze, no ale jak bedzie nowszy to juz inna klasa i tego nie porownam :(
Jedno wiem na pewno: kolega nie jest zadowolony z wbudowanego SiRF Star III a ja z firmowego RFMD (moze testowanego i nie odrzuconego :D ) Rikaline 6033 jestem bardzo zadowolony.
Pozdrawiam

« Odpowiedź #21 dnia: Czerwiec 16, 2006, 14:11:43 »
Panowie, naprawdę super pouczająca dyskusja i miło posłuchać znawców...ale ja dalej zielony, odbiegliście ciut od tematu. :D

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
  • Sprzęt: LG OPTIMUS 4X HD P880
« Odpowiedź #22 dnia: Czerwiec 16, 2006, 23:00:45 »
A zauwazyli panowie ze AM obsloguje tylko 9 satelit, ja mam cos takiego http://www.allegro.pl/item108976532_promocja_gps_bluetooth_sony_najnowszy_chip_fv.html i nie spada mi ponizej 6 satelit, a prawda jest taka ze do namiaru do 20 metrow wystarcza 3 a dokladniejszy pomiar jest od 4do 5, ten sprzet lata na baterii Noki, powera wystarcza na 12h jest w wersji mini 7x4x2cm mozna nosic na smyczy, jezeli pisza ze 24 satelity to lipa ba nad calym globem jest wlasnie 24 a nad nasza polkula 12
Po co pytać człowieka, gdzie idzie. Jak ktoś idzie, to gdzieś idzie, sam wie najlepiej, gdzie idzie, nie muszą zaraz wszyscy wiedzieć, gdzie idzie.