Jak zapobiec kasowaniu plikow?????

• 5 Odpowiedzi
  • 698 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Październik 08, 2005, 09:50:33 »
Mam pewien problem i mam nadzieje ze mi w nim ktos pomoze.
Kiedy moj XDA2 rozladuje sie calkowicie kasuja mi sie wszystkie dane kture sa na telefonie.Czyli krutko muwiac RESET.
Jak zapobiec takiemu zdarzeniu??
Prosze o pomoc i jasne wytlumaczenie.                  Dziekuje.

*

Offline --Lukas--

• **
  • 182
    • Tapety Flash
  • Sprzęt: Samsung i8000, MDA II, SE K770i
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 08, 2005, 10:18:20 »
Witam!

Rozwiazanie jest jedno: Niedopuscic do calkowitego rozladowania :), wiec nie dziw sie ze Ci sie wszystko kasuje, bo przeciez dane ktore masz zgromadzone na PDA sa przechowywane w pamieci RAM, a jak wiesz pamiec ta kasuje sie po odlaczeniu zasilania, ktore z kolei nastepuje po calkowitym rozladowaniu baterii. Zeby temu czesciowo zapobiec mozesz kozystac z kart pamieci SD/MMC, no ale to co masz w RAM'ie i tak Ci sie skasuj (zostanie tylko to co jest na karcie). Nie masz sie oczywiscie o co martwic - jest to normalnie, wszystkie palmtopy dzialaja w taki sam sposob, musialy by posiadac twardy dysk zeby dane sie nie skasowaly.

Pozdrawiam, Lukas

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 08, 2005, 10:20:53 »
Tak to dziala... to jest normalne. Wszystkie dane uzytkownika (programy, ustawienia, dokumenty) sa wgrane do pamieci RAM, ktora wymaga stalego dostarczania energii celem podtrzymywania stanu. Jak energii zabraknie chocby na sekunde, to wszystko sie traci.

Po prostu trzeba pamietac o ladowaniu PDA i nie tylko by nie stracily sie dane, ale rowniez by przedluzyc zywotnosc baterii. Jak czesto dochodzi do calkowitego rozladowania baterii to szybko Ci ona padnie.

[Dodano: 2005-10-08 10:26:00]
Rozwizaniem tego problemu jest przesiadka na wersje beta systemu Windows Mobile 5.0, ktory istnieje dla Twojego PDA. Tam dane uzytkownika nie sa przechowywane w pamieci RAM tylko ROM i hard reset po rozladowaniu baterii nie bedzie mial miejsca.

« Odpowiedź #3 dnia: Październik 08, 2005, 14:52:54 »
A dlaczego jak wyjmuje sie na chwile baterie zeby wymienic karte sim nie kasuje sie wszystko??

*

Offline Poklik

• 2379
    • http://www.poklik.yoyo.pl
  • Sprzęt: eee... 901
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 08, 2005, 15:22:34 »
Pewnie jest tam druga, mała bateryjka podtrzymująca (na kilka sekund/minut) pamięć ram. Występują one tylko w tych palmtopach, w których da się wymieniać baterię główną.

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 09, 2005, 22:11:05 »
Czasem jest tez w PDA ktore maja wbudowana baterie... ale nie czesto.