Jak odebrać info o lokazlizacji w Erze na ekranie SPV M3000?

• 9 Odpowiedzi
  • 1313 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Czerwiec 01, 2006, 18:36:10 »
Chodzi mi o info z kanalu 50 w Erze, ktore mozna bylo ustawic w niemal kazdym telefonu, pokazywalo zwykle rejon miasta/dzielnice gdzie akurat byl zalogowany telefon. Teraz mam takie ustawienie w ROM'ie z T-Mobile, ustawiam channel 50 zalczaczam ta opcje i nic sie nie zmienia. W ogole da sie wyswietlic napis PL-Era na wyswietlaczu?

*

Offline icemont

• 507
  • Sprzęt: HTC Touch Pro WM 6.5 WWE; HTC P3300 - WM 6.0 PL
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 01, 2006, 20:07:51 »
Witam,
ta wiadomosc przychodzi jako SMS klasy 0 i ja mam zrobione tak:
należy wejść w opcje telefonu tzn. jak widzisz kalwiaturę do wybierania numerów to wybierz Menu dalej Options... dalej ostatnia zakładka More i tam zaznaczyć opcje Broadcast Channel (enable), a w Setings zaznaczyć Recieve channel list, Language wybrać Polish, następnie wybrać New i w Name wpisać dowolna nazwę, a w Channel wpisać 50
Gotowe, u mnie w Erze działa ale po kilkunastu minutach wyłączysz bo szlag trafia jak co kilkadziesiąt sekund dostajesz SMS-a :-)
max 4 linijki - Regulamin !!
Motorola A925 > MDA III (Blue Angel) > MDA Pro (HTC Universal) > HTC P3300 (HTC Artemis) & HTCTouch Pro (HTC Raphael)

« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 01, 2006, 22:11:09 »
ok chyba ystawialem cos podobnego u siebie ale niestety nie dziala tzn. na ekranie sie nic nie pojawialo i zeden sms nie przylazil. Ale mi chodzi o pokazywanie tego info na ekranie tak jak w telefonie, a nie o oddzielne SMSy. Czy da rade cos takiego zrobic?

*

Offline icemont

• 507
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 02, 2006, 08:59:14 »
No z tego co widzę to raczej nie da się na ekranie wyświetlić napisu jak w klasycznych komórkach np. Era – pl czy innych mówiących o załogowaniu to konkretnego BTS-a. Te wiadomości o lokalizacji przychodzą jako SMS class 0 i tyle.
Ewentualnie jeżeli Ci zależy na tym aby widzieć do jakiej sieci jesteś zalogowany to można zastosować wtyczkę do ekranu pt. „IP Dashboard”. Właściwie służy ona bardziej do pokazywania szczegółów pracy sieci np. Wi-Fi ale kiedy nie jesteś akurat w Lan-ie to wyświetla info o sieci GSM tak jak w moim przypadku ERA lub UMTS ERA w zależności gdzie jesteś, a i podaje jeszcze w % moc sygnału GSM co wydaje się bardziej dokładne niż wskaźnik kreskowy.
Tak swoją drogą to może dobry pomysł dla autora programu aby jeszcze wzbogacić go  właśnie o możliwość wyświetlania informacji sieciowych tak jak chociażby lokalizacja?
Motorola A925 > MDA III (Blue Angel) > MDA Pro (HTC Universal) > HTC P3300 (HTC Artemis) & HTCTouch Pro (HTC Raphael)

« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 02, 2006, 16:28:37 »
Czy operator Plus GSM korzysta z tego samego kanału do przesyłania informacji o lokalizacji?

*

reboot

« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 02, 2006, 18:20:49 »
Cytat: "icemont"
można zastosować wtyczkę do ekranu pt. „IP Dashboard”. Właściwie służy ona bardziej do pokazywania szczegółów pracy sieci np. Wi-Fi ale kiedy nie jesteś akurat w Lan-ie to wyświetla info o sieci GSM tak jak w moim przypadku ERA lub UMTS ERA w zależności gdzie jesteś, a i podaje jeszcze w % moc sygnału GSM co wydaje się bardziej dokładne niż wskaźnik kreskowy.

Moglbys jakis zrzut ekranu pokazac jak to dokladnie pokazuje?

*

Offline apol

• *
  • 58
Re: Jak odebrać info o lokazlizacji w Erze na ekranie SPV M3
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 03, 2006, 21:55:31 »
Cytat: "osioleek"
.. W ogole da sie wyswietlic napis PL-Era na wyswietlaczu?

ja mam to tak sciagnij i zainstaluj plugin today
Wireless Today Plugin

*

Offline ArekN

• **
  • 121
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 03, 2006, 22:16:40 »
Co to za wtyczka pokazująca poziom sieci (??) i baterii ??

*

Offline icemont

• 507
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 04, 2006, 17:48:24 »
Wytczka IP Dashboard u mnie wygląda tak (ta z napisem ERA ;-))
Fot1 to właśnie info o sieci GSM
Fot2  w tym przypadku info o sieci Wi-Fi. Niestety w takiej postaci trochę muli i trzeba ją ograniczyć do kilku podstawowych informacji.