internet w blusoleil

• 5 Odpowiedzi
  • 621 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

internet w blusoleil
« dnia: Sierpień 09, 2006, 19:25:16 »
Witam. Zadałem pytanie w tym temacie już jakiś czas temu ale do tej pory nie udało mi się rozwiązać problemu. Chciałbym mieć dostęp do internetu i do sieci lokalnej z MDA compact. Mam zainstalowany soft bluesoleil po stronie komputera i MDA, Internet działa mi tylko gdy mam zestawione połączenie AS. Niestety gdy mam włączony blusoleil na MDA nie mogę uruchomić AS (zaraz po włączeniu mam zwis WM2003). Po włączeniu serwisu PAN w blusoleil owszem mam dostęp do zasobów komputera i do sieci lokalnej ale internet nie działa. Udostępnianie połączenia internetowego też jest włączone. Dodam jeszcze że wpisy adresów są prawidłowe, czy to przypisane przez DHCP czy ręcznie wpisane zawsze jest tak samo. Jest to dość upierdliwe bo muszę restartowac system aby przełączać ze standardowych sterowników MDA compact żeby mieć dostęp do internetu, a do sieci lokalnej na blusoleil. Ma ktoś jakieś pomysły jak to coś skonfigurować

*

Offline Holender

• **
  • 185
  • Sprzęt: SPV C500 wm5.0; HTC Prophet wm6.0; SE J300i :D

internet w blusoleil
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 09, 2006, 20:26:45 »
Nie bardzo kumam o co chodzi w tym języku ale czy firma Sitecom zapewniła też oprogramowanie dla WM, bo jeśli nie to co mi po tym sofcie ?

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
internet w blusoleil
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 09, 2006, 21:18:19 »
Holender

Przeciez greeno wyraznie napisal ze ma blusoleil a nie systemowe sterowniki...

Greeno
ten link Ci nic nie da bo to jest opis jak podlaczyc ale rzy BT ktory korzysta ze sterownikow systemowych, mnie natomiast bluesoleil do szal doprowadza...
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

*

Offline bern

• 1156
  • Sprzęt: eee 1201N. htc Desire
internet w blusoleil
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 09, 2006, 23:25:50 »
w wlaczaniu uslug w bluesoleil w zakladce konfiguracji pan masz 3 opcje. jedna utworzy tylko siec, druga nie wiem od czego jest a 3 (access internet) odpowiada za udostepnienie internetu. udostepnialem tak neta na laptopa i na wm2k3 i dziala.

czyli jeszcze raz. w wlasciwosciach => zakladana pan => ostatnia opcja (nie przejmuj sie ze nie ma zaznaczonego przez to dhcp czy tworzenia sieci - to sie robi w domysle) i tylko musisz wybrac karte sieciowa/modem ktory laczy cie do sieci. dziala na 100%
niestety nie wiem jak z zasobami komputera - to mnie nie interesowalo poprostu.

a bluesoleil jest faktycznie kosmicznie denerwujacy - niestety u mnie to wlasnie na nim nie ma zadnych problemow...

internet w blusoleil
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 09, 2006, 23:27:49 »
No cóż, posiadziałem kilka godzin nad tym "gównem" ale do czegoś doszedłem. Wkońcu mi działa przynajmniej na tyle abym był szczęśliwy. Okazało się, że pieprzony firewall blokował mi internet na MDA (outpost firewall pro) - jeszcze nie skonfigurowałem - uparty skurczybyk - jak ktoś wie jak go skonfigurować niech pisze. Ciekawostką jest to, że wręcz przeciwnie nie może być włączone udostępnianie połączenia internetowego w XP, jedynie w serwisie PAN trzeba wybrać Acces internet. Zostaje niestety problem taki, że nie mogę używać AS gdy mam przełączone w MDA na sterowniki blusoleil bo się AS wiesza. Ale przy włączonej usłudze PAN jest pełny dostęp do sieci ;).