i-mate k-jam: Błąd danych - pomóżcie!! ;(

• 39 Odpowiedzi
  • 2022 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Lipiec 06, 2006, 15:47:28 »
witam,

zakupiłem sobie na aukcji i-mate k-jam (htc wizzard) z rzekomo wgranym romem z SPV M3000, po włożeniu karty sim pojawia się takie info:

bez włożonej karty SIM działa ale nie jest to napewno kwestia simlocka

o co to może chodzić?:(

pozdrawiam
Krzysiek

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 06, 2006, 16:31:47 »
trudno powiediec a probowales z innymi kartami (innych operatorow) ? jezeli tak i jest to samo to chyba najprosciej bedzie go przeflashowac...
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 06, 2006, 16:34:58 »
Cytat: "oleyek"
trudno powiediec a probowales z innymi kartami (innych operatorow) ? jezeli tak i jest to samo to chyba najprosciej bedzie go przeflashowac...

tak, testowałem w oragne i w erze i wszędzie to samo:(
jeszcze nigdy nie robiłem flasha, możesz przesłać mi jakąś w miarę prostą instrukcję jak to się robi??:)

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 06, 2006, 16:44:40 »
W tym watku masz instrukcje jak robic upgrade:

http://www.pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=28466

a w tym watku masz rom angielski 2.24 zrobiony na orange:
http://www.pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=43582

*

Offline xpablo

• 1294
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 06, 2006, 17:01:46 »
Co ciekawe, ja z takim błędem męczę się od jakiegoś czasu :D sprawdziłem już chyba wszystko co możliwe :D na moje oko nie ma rozwiązania :( Ale to nic, i tak nie miałem z niego korzystać jako telefonu :D

« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 06, 2006, 18:28:09 »
ok, w tym momencie zatrzymaliśmy się na takim ekranie:

:P

przy próbie upgrade'u laptop nagle zaczął mi się strasznie grzać (wiatraki zaczęły wyć jak głupie) i wyłączył się awaryjnie przy 60% :/
przed chwilą ponownie próbowałem ale teraz wyłączył się mi już przy 20%

nie wiem czy to kwestia przepracowania laptopa w dniu dzisiejszym czy co?

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 06, 2006, 18:53:52 »
A nie masz dostepu do jakiegos zwyklego kompa niekoniecznie laptopa jezeli laptop śfiruje?

« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 06, 2006, 19:05:51 »
A nie masz dostepu do jakiegos zwyklego kompa niekoniecznie laptopa jezeli laptop śfiruje?

niestety nie:( no i przestraszyły mnie te paski na ekranie, nie będzie teraz problemu go na nowo postawić?

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 06, 2006, 19:48:22 »
Nie jak sa paski to spoko, bo on jest wtedy w trybie bootloadera gorzej gdyby nic nie bylo... ale paski sa ok i da sie sflashowac bez problemu

« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 06, 2006, 22:59:21 »
Nie jak sa paski to spoko, bo on jest wtedy w trybie bootloadera gorzej gdyby nic nie bylo... ale paski sa ok i da sie sflashowac bez problemu

uff:] a więc jutro na "świeżym" laptopie spróbuje jeszcze raz mu wrzucić ten upgrade ;)

dzięki za pomoc, jutro dam znać czy sobie poradziłem;)

pozdr

*

Offline xpablo

• 1294
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 06, 2006, 23:03:41 »
Cytat: "owczik"

uff:] a więc jutro na "świeżym" laptopie spróbuje jeszcze raz mu wrzucić ten upgrade ;)

dzięki za pomoc, jutro dam znać czy sobie poradziłem;)

pozdr

Na 90% sobie nie poradzisz :( Jak już wspomniałem nie ma na to "chałupniczego rozwiazania"
Jedyne do czego dobrnąłem na xda-dev to płatna WWW (20 funtów)  be zjakiegoś szczególnego potwierdzenia. Owszem da się sfaschować, itp ale "data crasches" zostaje. Gdyby jednak Ci się udało, notuj co robisz, może być cenne :D

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 06, 2006, 23:56:49 »
To moze miec zwiazek z proba zdjecia simlocka i ktos cos namotal. jedyne wyjscie o jak ruszy i bedzie tak dalej przejsc sie do serwisu sadze ze naprawa nie powinna byc jakos wielce droga, zawsze mozna zadzwonic do serwisu i sie zapytac ile bedzie kosztowalo naprawienie. moze byc np. uszkodzony eprom, albo jakas czesc eproma ktora nie powinna byc ruszona a ktos ja czyms ruszyl. jak nic nie pomoze to jedynie serwis. Jeden na pewno jest w Poznaniu

*

Offline xpablo

• 1294
« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 07, 2006, 00:07:10 »
To moze miec zwiazek z proba zdjecia simlocka i ktos cos namotal. jedyne wyjscie o jak ruszy i bedzie tak dalej przejsc sie do serwisu sadze ze naprawa nie powinna byc jakos wielce droga, zawsze mozna zadzwonic do serwisu i sie zapytac ile bedzie kosztowalo naprawienie. moze byc np. uszkodzony eprom, albo jakas czesc eproma ktora nie powinna byc ruszona a ktos ja czyms ruszyl. jak nic nie pomoze to jedynie serwis. Jeden na pewno jest w Poznaniu

Serwis HTC jest w podwarszawskich Jankach (lub jak kto woli w Raszynie). Plus i zarazem minus, serwis mało zorientowany. Minus wybitnie złośliwy.  Jak czegoś nie potrafia to nawet anuluja gwarancję z powodu złego uzytkowania (np zawilgocenie telefonu  czli zalanie, na forum chyba było opisywane). Plus nie potrafią zasze się zorientować że ktoś grzebał.
Mój wizard na 90% wróci nienaprawiony, bo chłopaki nie potrafią sobie poradzić. Info od zaprzyjaznionej osoby z "okolic serwisu" (pracownik innego szczebla). W moim wizardzie nie ruszałem simlocka, zmieniałem ROM. Wszystko poszło OK ( jak w 100 innych pocketach które flaschowałem) tyle że wstał z SIMLOCKIEM.
Życie

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #13 dnia: Lipiec 07, 2006, 00:17:28 »
Jak na razie pogooglalem troche i doczytalem ze ten komunikat wystepuje faktycznie przy uszkodzonej czesci epromu odpowiedzialnej za simlocka i jak na razie ktos pisal zeby wyjac karte wejsc w tryb bootloadera zapakowac mu oryginalny soft jaki fabrycznie w nim byl i to w 60% przypadkow pomaga zeby telefon normalnie wstal i wtedy mu zapidac lockwiza zeby zdjac simlocka i mozna go ukatualnic tak jak cala reszte. Jak znajde cos innego to dam znac :)

*

Offline xpablo

• 1294
« Odpowiedź #14 dnia: Lipiec 07, 2006, 00:20:16 »
. Jak znajde cos innego to dam znac :)

Miłej zabawy :D

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #15 dnia: Lipiec 07, 2006, 00:37:11 »
Dobra poczytalem i juz mi sie nie chce wiecej :) Chyba najtanszym i najszybszym sposobem jest wydac te $38 czyli jakies 120zl i skorzystac z tego platnego programu ktory odbudowuje uszkodzony obszar pamieci.

*

Offline xpablo

• 1294
« Odpowiedź #16 dnia: Lipiec 07, 2006, 00:42:52 »
Dobra poczytalem i juz mi sie nie chce wiecej :) Chyba najtanszym i najszybszym sposobem jest wydac te $38 czyli jakies 120zl i skorzystac z tego platnego programu ktory odbudowuje uszkodzony obszar pamieci.

Ok, ale NIKT na xda z sensowną ilością postów nie potwierdził że to zadziała :D Ja nie odważyłem się zaryzykować, prędzej sprawdzę sposób michobo na totalne uwalenie pocketa :D Jedyna nadzieja (dla mnie ) że zaprzyjazniona osoba zadzwoni i powie że jest szansa. Wierze w ten telefon jak to że trafię 6stke w totka  ]:>

PS Tak mocna wiara że nawet kuponu (czy ja to tam się nazywa) nie wysłałem :D

« Odpowiedź #17 dnia: Lipiec 25, 2006, 18:53:31 »
jaki macie tam soft na tych powalonych wizach ?
o2 ?? orange  ?? i-mate ???
ja proponuje tak jak wchodzi w bootloader to wezcie flasnijcie orginalem czyli taki jak mieliscie jak mieliscie i-mate 2.24 to flaszujecie ruu i-mate ale jakas wersja 1.xx jak mieliscie o2 2.xx to probojcie o2 1.xx potem lokwiz i cid unlock i smok unlock i potem przeflaszujcie spowrotem wlasnym czyli pewnie  i-mate ruu 2.24

« Odpowiedź #18 dnia: Lipiec 25, 2006, 20:27:32 »
zrbilem tak i nic to nie daje ,pociesza mnie ze bez karty mozna zadzwonic na alarmowe ,hi ,moze ma ktos jakies pomysly peno takich fonow pokaze sie wiecej

*

Offline Kapat

• 288
  • Sprzęt: HTC KAISER,Asus P527,Eten M700,MDA Compact I
« Odpowiedź #19 dnia: Lipiec 25, 2006, 20:31:29 »
Cytat: "xpablo"
Serwis HTC jest w podwarszawskich Jankach (lub jak kto woli w Raszynie). Plus i zarazem minus, serwis mało zorientowany. Minus wybitnie złośliwy.  Jak czegoś nie potrafia to nawet anuluja gwarancję z powodu złego uzytkowania (np zawilgocenie telefonu  czli zalanie, na forum chyba było opisywane). Plus nie potrafią zasze się zorientować że ktoś grzebał.
Mój wizard na 90% wróci nienaprawiony, bo chłopaki nie potrafią sobie poradzić...

Cytat: "egon 2"
zrbilem tak i nic to nie daje ,pociesza mnie ze bez karty mozna zadzwonic na alarmowe ,hi ,moze ma ktos jakies pomysly peno takich fonow pokaze sie wiecej

yyyyy wiesz co to mnei zdziwiles :D mi upadl compact i po jakis 2 tyg od tego zdazenia przestal dzialac glosniczek w suchawce, dodatkow mialem rozwalona klapke od obudowy no i jescze BS na pokladzie :P i oidciagnieto mi te wady pod gwarancie :D

mhhh a mzoe wizard pokazuje w tens posob ze byl kradziony ?:P Microsoft znow mogl z***** cos z tlumaczeniem :D

« Odpowiedź #20 dnia: Lipiec 25, 2006, 21:01:31 »
gdyby byl kradziny juz bym go odniosł tam gdzie go kupilem,pozatym pisza userzy ze takie wymieniali w servisie na gwarancji .na moj gust to uwaliło sie cos podczas sciagania sima

« Odpowiedź #21 dnia: Lipiec 26, 2006, 10:30:44 »
czy na forum nie ma kogos kto wie jaki obszar pamieci odpowiedzialny jest za simlock ,bo telefon dziala ,ale tylko na alarmowe bez karty ,flaszowanie nic nie daje

« Odpowiedź #22 dnia: Lipiec 26, 2006, 21:05:59 »
sorki ze tak sam pisze ,ale jako ze jestem laikiem w sprawach ppc odkrylem taka rzecz ze po zmianie romow np .z oryginalnego orange na np rom aku23 eng z ery wstaje z logo orange ustawienia orange menu po polsku , cala reszta wyglada mi na ere .cos nie tak bo rom wchodzi niby ok

« Odpowiedź #23 dnia: Lipiec 26, 2006, 21:29:01 »
no bo zle robisz ten upgrade !!!!
napisz jakie masz IPL SPL numerki OS i radio i extended
i co za rom tam ladowales ?

« Odpowiedź #24 dnia: Lipiec 26, 2006, 21:52:09 »
na oryginala orange ladowalem pierwszy raz to era_ru_wizard acu 2,3 custom A2DP
IPL 2.24
SPL 2.24
GSM  02,25,11
OS1.3.1.15
RADIO 02.25.11
EXTENDED 1.3.1.115
operator 12,3,9,155
data rom 11/4/05
potem tylko tym ruu_wizard-orangepl_customize_wwe_224_aku23_a2do_nocid
tylko probowalem tymi dwoma ,tezaz nawet na laptopie (dla zmiany kompa)i padl mi prz 98 procentach ale spoko wstał do trybu botloadera i zaladowal orangutana od nowa i dalej po probie logowania sie do sieci blad danych skontaktuj sie z ............

« Odpowiedź #25 dnia: Lipiec 26, 2006, 23:21:52 »
no z tego wyglada OS 1.costam
wiec system ci sie nie aktualizowal !!!!!!
masz ciagle 1.xx

wiec ciagle robisz cos nie tak !!!

« Odpowiedź #26 dnia: Lipiec 26, 2006, 23:37:49 »
co moze byc tym cos nie tak. jakies sugestie prosze

« Odpowiedź #27 dnia: Lipiec 27, 2006, 00:03:30 »
no sugeruje jak mowielm zejscie nizej tylko z custom ery to ja nie wiem co ty masz teraz wgrac :) chyba to robione jest na cigular albo tmobile niewiem musisz spytac lukojada
zrobic downgrade tym samym softem co masz tylko nizsza wersja jakas 1.08 albo cos na ten styl
potem sciagnac cida i walnac jakis 2.24 badz 2.25 moze cos to da .....

« Odpowiedź #28 dnia: Lipiec 27, 2006, 11:39:38 »
hm,wgralem starszy custom_ruu_wizard_105_0412_wwe_101_11210

roma przyjał ,odpalił zaktualizowal do danej wersji ,komunikat blad danych pozostal -po wgraniu rownoleglej wersji romu z OS1.3.1.15
oczywiscie wizardem u i e przed wszystkim instalka enablerapi rom sie wgrywa ale go nie zmienia pozostaje angielski jezyk i wersje firmwaye z tego wyzej  tylko tapeta z orange z tego co widze sie zaktualizowała .kurde co robic

« Odpowiedź #29 dnia: Lipiec 27, 2006, 18:44:43 »
aktualizje mi wiec tylko wersje romu w dol ,czym by tu jeszcze sprobowac?????????