i-mate jam/mda compact czy ktos juz ma?

• 20 Odpowiedzi
  • 1936 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline darekkot

• 705
  • Sprzęt: Acer n311,HTC Touch Pro
« dnia: Styczeń 10, 2005, 21:27:06 »
Jak w temacie.
Ja czekam na niego!!! Ciezko sie czeka:)
Jesli ktos juz ma, to niech sie podzieli wrazeniami.
Przede wszystkim obawiam sie, czy nie bede rozczarowany wielkoscia ekranu (2.8"). Czy ktos ma pda z takim malym ekranem? Jak na nim wygladaja strony internetowe?
Poki co mam mda2. To co mnie kiedys odstraszalo od mda2 tzn. wielkosc jest w tej chwili wada mda compact :). Coz, poglady sie zmieniaja.
Musialem sie tez pogodzic z brakiem portu szeregowego a w zwiazku z tym koniecznoscia zmiany osprzetu do gps.
Kolejna sprawa to 64MB ramu (mda2 ma 128)
Jak teraz czytam to co napisalem, to powinienem sie zalamac, ze zmieniam lepsze na gorsze za doplata, ale z drugiej strony .... ta wielkosc (a raczej malosc). Narysowalem sobie na kartce wymiary tego pda i znowu wpadlem w zachwyt, ze taki malutki jak normalny telefon.
Sam juz nie wiem.
Nawet nie wiem po co o tym pisze. Moze z tym pojde do psychoanalityka.... Czy to na pewno temat na te liste ?
Napiszcie, co myslicie o tym pda. Nie piszcie co myslicie o mnie, bo jak to czytam ... to sam juz wiem.
HTC Touch Pro,ROM: Lite v.3.0 by qsqa,Radio: 1.02.25.28

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 10, 2005, 21:36:20 »
Ekran wyglada dokladnie tak:
http://www.pdaclub.pl/view.php?news_id=8804

Tez uwazam ze jak to ma byc palmtopo-telefon to ma byc maly. Dlatego nie dziwie sie ze zmieniasz MDA 2 na MDA Compact.

*

Offline darekkot

• 705
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 10, 2005, 21:58:23 »
Wymiary uzyskalem wlasnie z Twojego newsa, ale co innego wymiary a co innego rysunek w skali 1:1.
Dopiero to robi wrazenie!

*

Offline biblo

• 3314
  • Forum powinno być jak Media-Markt...
  • Sprzęt: Lumia 925, 730 Dual Sim, iPad mini Retina LTE
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 11, 2005, 09:58:15 »
Skoro już tak czekasz, to może "wstaw w kolejkę" Asusa p505 http://www.pdaclub.pl/view.php?news_id=9249
Pozdrawiam,
biblo

*

Offline darekkot

• 705
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 11, 2005, 10:10:03 »
Eeeee, w ogole o nim nie mysle. Powody ponizej:
1. brak w sprzedazy i nie wiadomo kiedy faktycznie bedzie
2. zadne novum jesli chodzi o wymiary (chociaz display tez 2.8" wiec moze nie mam racji)
3. wystajaca antenka
4. BRAK WSPARCIA XDA_DEVELOPERS

Ale ma tez plus tzn. klapka z klawiaturka.

*

Offline MrHagen

• **
  • 168
  • Sprzęt: HTC Diamond, HTC HD2 oraz rower Wigry III ;)
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 13, 2005, 13:35:01 »
Coz...
Ja zastanawiam ssie nad nim.
Jest dostepny bez simlocka w USA.
Uwazam, ze nie warto czekac z wejdzie w erze bo sie nie doczekamy, a cena odstraszy.
wejdz na www.expansys-usa.com na zakladke i-mate i zobacz cene.
Fajna? Zwlaszcza ze cena USD teraz jest niska. Jesli jestes na niego chetny to pisz na GG lub maila to sie dogadamy i mozemy zamowic razem.
Pozdrawiam!

« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 20, 2005, 07:55:55 »
Cytat: jakub kańczugowski
Ekran wyglada dokladnie tak:
http://www.pdaclub.pl/view.php?news_id=8804

Tez uwazam ze jak to ma byc palmtopo-telefon to ma byc maly. Dlatego nie dziwie sie ze zmieniasz MDA 2 na MDA Compact.

DOKŁADNIE TAK.
Inaczej można dostać trwałego paraliżu dłoni od częstego trzymania szerokich maszyn typu IPAQ 6340 :)
i-Mate jest miodny. W UK za nim szaleją ! Spoko wygląda np. w kieszeni koszuli ...

Dla mnie jedyna wada to brak WiFi :(

« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 20, 2005, 18:18:30 »
Cytat: darekkot
Jak w temacie.
Ja czekam na niego!!! Ciezko sie czeka:)
Jesli ktos juz ma, to niech sie podzieli wrazeniami.

Ja bede mial jutro , juz do mnie jedzie z Niemiec , chetnie podziele sie wrazeniami , tym bardziej ze mialem MDA II i MDA III to bede mial porownanie

*

Offline darekkot

• 705
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 20, 2005, 18:38:47 »
A gdzie kupiles? Bo z tego co wiem kupione z simlockiem nie dzialaja, bo jeszcze nikt nie wie jak go odblokowac

[Dodano: 2005-01-20 18:42:32]
Myslalem, ze to ja bede pierwszy .... :(

[Dodano: 2005-01-20 18:48:12]
Myslalem, ze to ja bede pierwszy .... :(

« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 20, 2005, 18:54:25 »
Kupilem na blueshop24.de bez simlocka , co prawda w wersji niemieckiej ale dzieki xda.developers juz mam gotowa wersje angielska do wgrania i tylko czekam az wpadnie w moje lapki

*

Offline darekkot

• 705
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 20, 2005, 19:00:29 »
A kiedy wplaciles om pieniadze?.Ja tez zamowilem u nich. 10.01 wplacilem pieniadze i ciagle czekam. Dostales potwierdzenie wysylki?

« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 20, 2005, 19:04:42 »
zamowilem 11.01 , 15.01 otrzymalem potwierdzenie ze wplata weszla na konto , wczoraj dostalem mailem potwierdzenie wysylki i fakture , znam juz numer przesylki i ja sobie obserwuje , jak masz jakis problem to wal na GG

« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 22, 2005, 09:37:55 »
Wlasnie dostalem paczke , MDA COMPACT jest juz w moich rekach. Pierwsze wrazenie " wreszcie mam pocket pc ktory wielkoscia zblizony jest do telefonu" Obecnie mam Nokie 6230 i MDA jest tylko troche szerszy dlugosc taka sama. Wrazenie drugie , bardzo wyrazny ekran absolutnie nie przeszkadza ze jest mniejszy , dalej, solidnie wykonany bez zadnych skrzeczacych plastikow. Aplikacje otwieraja sie bardzo szybko procek 416 MHz robi swoje. Ogolnie sprzet super , teraz trzeba tylko zmienic windows na angielski wgrac automape , oraz pare mp3 na dzwonki i mozna powiedziec ze nic wiecej nie jest mi potrzebne

*

Offline darekkot

• 705
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 22, 2005, 10:29:22 »
Lucky man!!!. Ja ciagle czekam na mojego :).
Kraza sluchy, ze modul radiowy z t-mobile jest lepszy niz ten z i-mate wiec moze na poczatek zmien tylko system bez zmiany radia, bo z tego co czytam na xda-developers to pozniej ludzie chca zmienic radio spowrotem na t-mobile ...
Czekam na wyniki zmiany systemu bo mnie to tez czeka
Jak dziala ci glosnik w czasie rozmowy. czy dzwiek jest czysty i dostatecznie glosny, bo na to tez narzekaja?
Czy nie masz jakis martwych punktow na ekranie ?
Napisz dokladnie, co dostales jako wyposazenie.
Czekam z niecierpliwoscia na odpowiedz.
Pozdrawienia

« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 22, 2005, 20:30:14 »
Dostalem smieszne pudelko rozkladajace sie na boki , po rozlozeniu ukazuje sie MDA a pod spodem dwie plyty screen protector i instrukcja obslugi w bocznych czesciach po prawej bateria 1200mAh kabel usb i ladowarka po lewej sluchawki i pokrowiec . Niestety do pelni szczescia brakuje stacji dokujacej i karty sd no ale coz... Zmiana systemu poszla gladko bez bolu trwala jakies 15 minut i juz jest jezyk angielski , zgodnie z sugestiami nie instalowalem jakichs arabskich ustawien dla sieci gdzies w Egipcie. Dla modulu radiowego rowniez wykonalem update , jeszcze nie sprawdzalem jak dziala bo sie bateria uklada , zadnych martwych punktow nie zauwazylem. No to chyba tyle ...zabawka jest przednia

« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 24, 2005, 22:32:53 »
do darekkot - jak dostaniesz MDA mini to odezwij sie prosze...
chyba zmienie mojego MDA III na Mini - rozmiar to jednak podstawa ...
jedyne co sie boje to baterii - do MDA III mozna juz kupic baterie 2000 mAh, a do mini ?? - jest tylko 1200 :(, choc teoretycznie ma mniejszy wyswietlacz wiec mnie pradu wezmie...
sam juz nie wiem co poczac ...

*

Offline darekkot

• 705
« Odpowiedź #16 dnia: Styczeń 25, 2005, 00:15:45 »
Juz mam!!!
Odpowiadajac wszystkim, ktorzy pytali na priva czekalem 14 dni od wyslania pieniedzy. Kupilem wersje niemiecka bez simlocka, ale juz szczesliwie mam wersje ang.
 Rewelacja!!!
Ekran mniejszy, ale nie liczac klawiaturki (klawisze sa jeszcze mniejsze) to generalnie nie zauwazam roznicy.
W systemie jest WMP 10
Bateria znakomita. O ile w mda2 pattery pack pokazywal po pelnym naladowanie, ze bateria wystarczy na 2h, to tutj wyliczyl ze 4h i 5min.
Troche zaczyna mi brakowac pamieci wiec bede musial wszystko przeorganizowac.
Jedyny problem poki co ze znikaja mi elementy today-a ( do zbadania)
Duzo wodotryskow - np. nowe ikonki na pasku gornym.
Bardzo przydalaby sie karta sieciowa z pamiecia. Przy mniejszym ramie pozwoliloby to uniknac zaglowania kartami.
I w koncu ta wielkosc - jak normalny telefon (biznesowy)
Na razie tyle, jutro 2gi odcinek :)

*

Offline darekkot

• 705
« Odpowiedź #17 dnia: Styczeń 26, 2005, 16:21:54 »
Oto 2gi odcinek wrazen z uzywania MDA mini/I-Mate JAM

Jak najbardziej pozytywne.
Jak napisalem w pierwszym poscie glownie obawialem sie za malego ekranu. Watpliwosci prysnely po kilku godzinach uzytkowania. W koncu telefon jest znowu telefonem a dodatkowo ma touch screen i WM2003SE na pokladzie. To jest to co tygrysy lubia najbardziej.
Wydawalo mi sie ze MDAII ma doskonaly ekran, ale gdy polozy sie obydwa PDA obok siebie, to ekran mini jest znacznie bardziej jasny i tym samym wyrazniejszy.
Bateria trzyma znakomicie. Wlasnie mija doba od ostatniego ladowania. Od tego czasu kilka rozmow, ok 30 minut z WiFi i internet, oprocz tego kilkadziesiat minut MP3 i zabawy z telefonem (prosze wziasc pod uwage, ze to nowa zabawka wiec jest naduzywana :) ) i ... ciagle 62% na baterii !!!
Zaladowalem juz caly soft jaki potrzebuje. Troche zabawy jest z porozmieszczaniem tego, bo mamy 3 miejsca, gdzie mozemy zapisac dane: pamiec glowna (57,41BM), Storage (6.80 MB) i Storage Card
Udalo mi sie tak porozmieszczac programy ze mam  wolnej pamieci 11,2/8,7 MB co w zupelnosci wystarcza nawet AM.
Nie probowalem jeszcze samej nawigacji  bo nie mam BT GPS jeszcze.
Sluchawka BT dziala ok - BlueTrek G2
Przyczyna moich problemow ze znikajacymi todayami byl OmegaOne Battery Pack. Dodatkowo po instalacji programu znikala ikonka BT z tray-a.Po aktualizacji jest ok.
Aparat fotograficzny - znacznie lepszy niz w MDAII - wychodza jasniejsze zdjecia. Nie wiem czy sie ta wypowiedzia komus kto sie na tym zna nie naraze, ale takie jest odczucie laika (lajkonika w tym temacie :) )
Subiektywnie tez ( nie mam zadnego programu do prawdziwych testow wydajnosci) ale wydaje mi sie ze mini z prockiem PXA272 przy tym samym zegarze 416MHz jest znacznie szybszy niz mdaII.

Minusy:
- znacznie trudniej sie wlacza PDA za pomoca przycisku, bo jest moim zdaniem za gleboko schowany
- to samo dotyczy wkladania/wyjmowania karty SD
- troche metaliczny dzwiek z glosnika w czasie rozmowy tzn. dzwiek jest bardzo glosny ale tak jakby ktos rozmawial w stalowej rurze. Byc moze to ja mam cos ze sluchem wiec nie przejmujcie sie tym za bardzo.
- koniecznosc zakupu wszystkich nowych akcesoriow, bo brak serialnego portu, inne kabelki ladujace ... spory wydatek

Plusy:
- bardzo glosny dzwiek - komunikaty z AM poziom sredni, potencjometr na 1/3 mocy bo inaczej nie da sie wytrzymac tego dzwieku. To samo dotyczy dzwonka telefonu. W MDAII byl cichutki
- znakomite przyciski kursorow w porownaniu z MDAII gdzie czasami przyciskalo sie w gore i byl przycisniety przycisk w dol. Znakomity ENTER.

Reasumujac. Przed zakupem mda mini zostawilem sobie jeszcze mda2 gdyby mi sie ten nowy nie spodobal, ale w tej chwili juz wiem, ze bedzie do sprzedazy :).
Najbardziej mi w nim brakuje nieograniczonego RAM-u MDAII.  Poza tym rywalizacja ty 2 modeli wg mnie wygrywa zdecydowanie MINI.

*

Offline yarekmonter

• 22
  • Sprzęt: HTC Desire HD
« Odpowiedź #18 dnia: Kwiecień 17, 2005, 12:02:58 »
Witam,
no to może ja zrobię swoją recenzję Asusa P505.

Po poprzednio używanym iPAQ6340 na początku szok.
Gabaryty - marzenie. Malutki, dobrze leży w ręce. Wyświetlacz 2,8" bardzo czytelny. Klapeczka z klawiszami bardzo przypomina SE P900. Wielki pozytyw. Jedyny niezbyt przemyślany element to joystick w miejscu gdzie P900 ma joga. Można go używać jako regulator głośności lub jako 5 kierunkowy joy. Wymaga przyzwyczajenia.

System - (bardzo stabilny w porównaniu z HP6340) wyposażony w kilka rewelacyjnych aplikacji do obsługi telefonu, identyfikacji rozmówcy, wyświetlanie kontaktów z fotką, obsługa MIDletów, sterowanie głosem, wybieranie numerów głosem (wraz z uczeniem się głosu), zarządzanie kontaktami z karty SIM, STK aplikacja wykorzystująca usługi dodatkowe SIM operatora itp. Aparacik foto 1,3 MPx z zoomem cyfrowym, rozbudowany o kilka fajnych efektów i predefiniowanych ustawień. Bezproblemowa obsługa MMSa, Nic dodać nic ująć. Rewelacja. Na tym etapie testów po prostu ideał.

Zdawałoby się, że w końcu mam urządzenie mych marzeń.

Jednak... dochodzimy do przykrego zawodu.
Bateria. Na wyposażeniu są 2 sztuki litowo-jonowe o poj. 1000mAh.
Myślałem ładny prezent... okazało się, że to niezbędne, aby korzystać z urządzenia przez 8h w skromnym stopniu "użytkowania". Nawet moja nadzieja, że to tylko jedna bateryjka z dwóch jest wadliwa.
Dziś o poranku przetestowałem drugą po 14h formowaniu, wrzuciłem do Pocketa i zaczął się test.
Skromny był ten test, bo po wykonaniu 2 krótkich telefonów, kilku minutach surfowania via GPRS, jednej grze w SkyForce oraz obejrzeniu jednego 3 minutowego filmiku divx, gdy przyszedł czas na mptrójki asusik zgłosił zużycie bateryjki i poprosił o ponowne ładowanie. Włożyłem ponownie pierwszą bateryjkę (prosto z ładowarki), odpaliłem BT wraz z AM i ruszyłem "w plener". 2h jazdy z Jadzią zakończył symbol pomarańczowej bateryjki z napisem "battery less than 30%". Super! Rozstałem się z nią w pośpiechu i na pamięć wróciłem do domu.

Tu napomknę, że w zestawie nie ma przejściówki do ładowarki samochodowej.
Być może pasuje z innego modelu Asusa, ale ja juz tego sprawdzać nie będę.

Szkoda, był taki bliski ideału.
Daltoniści mówią: Życie jest jak tęcza - raz białe, raz czarne...

*

Offline darekkot

• 705
« Odpowiedź #19 dnia: Kwiecień 17, 2005, 17:14:28 »
A ja, jesli chodzi o mda compact, to jestem b. zadowolony. Jesli nie korzystam z wi-fi, to moge ladowac co 2-3dni przy kilku rozmowach dziennie

« Odpowiedź #20 dnia: Czerwiec 18, 2005, 14:05:22 »
no to w takim razie prosze o porade,
wlasnie czekam na służbowe hp6340 i nie wiem czy go spuścić i nabyć jakiegoś MDA. Potrzebuję tego głównie do połączeń z siecią firmową, rozmów telefonicznych wykonuje dziennie ok. 20-30 min. Dobrze tez bylo by mieć wlan do szybkiego włączenia sie sieć w firmie. Sam juz nie wiem, poradźcie, please