Windows Mobile i Outlook - wysyłanie/odbieranie wiadomości i synchronizacja

• 5 Odpowiedzi
  • 4330 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Witam

W sumie od dłuższego czasu już używam telefonu opartego na windows mobile ale jakoś nigdy nie miałem dużej potrzeby z korzystaniem z poczty na urządzeniu mobilnym, aż do teraz - i mam problem :-)

Na komputerze Vista, Outlook 2007, WMDC.
Fon to MDA Vario IV z WM6.1.

I teraz co chcę zrobić - chcę mieć pocztę na komputerze w Outlook, po podłączeniu synchronizować z raphaelem (to jest proste, poradziłem sobie przez zaptaszkowanie opcji w WMDC). Ale to jest kiepskie rozwiązania bo tylko synchronizuje wiadomości, nie wiem jak z tego konta wysyłać/odbierać wiadomości bez użycia peceta, np. poprzez EDGE/UMTS lub choćby WiFi? Oczywiście wiadomości zostaną wysłane po podłączeniu do PCta, ale to raczej kiepskie rozwiązanie...
Mogę na fonie dodać nowe konto email, ale wtedy nie ma znowu możliwości synchronizacji z kontem na PCie...

Może ktoś bardziej obeznany podpowie co i gdzie i jak?

*

Offline belek

• 311
    • Zdjęcia
  • Sprzęt: Blackstone, Leo, iPhone
Vulnerant Omnes, Ultima Necat

Odp: Windows Mobile i Outlook - wysyłanie/odbieranie wiadomości i synchronizacja
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 05, 2009, 00:49:06 »
Chyba mam sposób. Zadałem podobne pytanie na forum xda-developers, jest na to sposób - otóż należy korzystać z protokołu IMAP zamiast POP3, w Outlooku musisz jeszcze raz utworzyć konto, na WM konfigurujesz i voila - mamy to samo i na pececie i na fonie, można wysyłać i odbierać na czym tylko chcesz, synchronizacja jest zapewniona przez sam protokół IMAP, który trzyma wszystkie wiadomości na serwerze.

Minusy są dwa, ograniczone miejsce na serwerze pocztowym (u mnie akurat to nie stanowi zbytniego problemu) oraz brak synchronizacji przez podłączenie AS/WMDC (ale akurat wtedy zawsze mamy niemal od razu dostęp do neta, więc to nie stanowi problemu IMHO).

*

Offline Pinch

• 14
Odp: Windows Mobile i Outlook - wysyłanie/odbieranie wiadomości i synchronizacja
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 09, 2009, 22:10:44 »
Stare, ale może ktoś tu jeszcze zagląda...

Czy ktoś wie jak zmusić Outlook'a na WM6.5 aby łączył się z serwerem exchange porpzez konkretne połączenie APN?

Mój problem poklega na tym, że do konta służbowego musze się łączyć poprzez inne połączenie niż do "zwykłego" Internetu.
Mam w związku z tym skonfigurowane 2 łącza: "Internet" do połączeń internetowych i "Work" do połaczeń z kontem pocztowym służbowym. Wszystko świetnie działa, tj. jak sobie skonfigurowałem nowe konta w WM6.5 to każde z nich odbiera i wysyła pocztę(obydwa łacza sa aktywne równolegle). Niestety nie mogę zmusić wbudiowanego klienta Outlook'a do korzystania z łącza służbowego (w tym wypadku "Work") jednyną opcją jaką mam w parametrach zaawansowanych połączenia jest wybór połączenia "Internet".

Czy ktoś wie jak to zmienić?

pozdr
5

*

Offline jabbar

• *
  • 56
  • Sprzęt: Xperia X1-> GalaxyS I9000
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 14, 2009, 19:12:07 »
Mnie z kolei do szewskiej pasji dzisiaj doprowadził brak możliwośc ustawienia konta pocztowego jako 'domyślne'. Chciałem wysłać komuś link z opery 9.5 - w zakładce ulubionych jest taka opcja. Po jej użyciu link jest wysyłany zawsze przez konto outlook'a które oczywiście AS przejął do synchronizacji - tylko ze mojego konta służbowego z ktorym mam styczność tylko w pracy i tylko z pośrednictwem AS... Moje konto prywatne mam na WP i w żaden sposób nie mogę doprowadzić do tego aby np opera używała go jako domyślne (bo nie ma opcji zmiany konta z którego się coś wysyła i jestem uziemiony) lub żeby w ogóle było to moje konto domyślne w systemie. Nie dopracowana pierdoła czy może jakieś moje nie dopatrzenie?
« Ostatnia zmiana: Grudzień 15, 2009, 08:11:13 wysłana przez jabbar »

*

Offline VanB

• *
  • 96
  • Sprzęt: MDA Vario III / V
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 22, 2009, 09:36:27 »
Stare, ale może ktoś tu jeszcze zagląda...

Czy ktoś wie jak zmusić Outlook'a na WM6.5 aby łączył się z serwerem exchange porpzez konkretne połączenie APN?

Mój problem poklega na tym, że do konta służbowego musze się łączyć poprzez inne połączenie niż do "zwykłego" Internetu.
Mam w związku z tym skonfigurowane 2 łącza: "Internet" do połączeń internetowych i "Work" do połaczeń z kontem pocztowym służbowym. Wszystko świetnie działa, tj. jak sobie skonfigurowałem nowe konta w WM6.5 to każde z nich odbiera i wysyła pocztę(obydwa łacza sa aktywne równolegle). Niestety nie mogę zmusić wbudiowanego klienta Outlook'a do korzystania z łącza służbowego (w tym wypadku "Work") jednyną opcją jaką mam w parametrach zaawansowanych połączenia jest wybór połączenia "Internet".

Czy ktoś wie jak to zmienić?

pozdr
5

Skonfigurowałeś wyjątek na adres serwera Exchange?