HTC Artemis vs MDA Compact III

• 17 Odpowiedzi
  • 2427 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

kichu1979

« dnia: Styczeń 23, 2007, 01:29:51 »
Jak wszyscy wiecie telefonik znany pod nazwa HTC P3300 Artemis sprzedawany jest przez Ere jako MDA COMPACT III. Jako ze Compacta mam juz od jakiegos czasu, a dzis zetknalem sie z wersja made by HTC, chcialem napisac kilka slow, bo musze przyznac, ze dostajac do reki HTC pomyslalem sobie, fajnie bede mial to samo tylko z WiFI. Niestety roznic jest znacznie wiecej...

Jak powszechnie wiadomo MDA rozni sie od HTC tym, ze nie ma WiFi, ale nie tylko.

Po pierwsze ilosc pamieci flash na przechowywanie danych. O ile oba telefoniki maja te sama ilosc calkowitej pamieci operacyjnej - 48,02 MB (za ustawieniami z control panelu), o tyle ilosc pamieci dostepnej na przechowywanie danych (pliki) jest rozna. MDA = 45.48 MB, HTC = jakies 30 MB z ogonkiem. Nie mam HTCka teraz pod reka zeby podac dokladne cyfry ale roznica jest spora co najmniej 10 MB. I zaznaczam, nie mowie tu o wolnej pamieci, tylko calkowitej.

Po drugie polonizacja. HTC posiada polonizacje Sunnysoft Interwrite, MDA  nie wiem jaka ale pewnie robiona przez ludzi z Ery czy tez okolic (na pewno nie Sunnysoft). Niestety polonizacja made by Sunnysoft jest kiepska i pelna bledow, nie tyle w samych tlumaczeniach , bo te sa ok, ale  przede wszystkim dwoma rzeczami - po pierwsze tym, ze niektore teksty w ogole nie sa przetlumaczone - jakby ktos zapomnial. Po drugie, w wielu przyciskach, elementach menu itp rzeczach tekst zostal zmieniony na polski, ale rozmiar samych przyciskow juz nie, wiec mamy tekst polski o dlugosci np. 10 liter, a w przycisku widac tylko 4-5 z nich, pozostale sa niewidczone. Przez co czasem ciezko moze byc zaorientowac sie do czego sluzy dany przycisk, jesli mamy po raz pierwszy raz do czynienia z danym palmtopem.

Po trzecie gps. W posiadanym przeze mnie egzemplarzu wyglada jakby poprawnie nie dzialala implementacja SiRF Instant Fix. Mozna bez problemu sciagnac dane z internetu, ale wyglada jakby w ogole nie byly one ladowane i wykorzystywane przez chipset. Lapanie fixow w obu pocketach wyglada tak:

MDA - odpalamy, po ok 20 sekundach mamy fixa, przy czym w momencie zlapania fixa mamy na ogol synchronizacje z wiekszoscia satelitow widocznych na niebie. Odpalasz, cyk cyk cyk czas leci, pojawiaja sie slupki, po czym pstryk, z wiekszoscia z nich z nich mamy synchro i wyswietlaja sie na niebiesko (gps info). I to nawet gdy sygnal danego satelity jest ponizej minumim 28 db-hz wymaganego do sciagniecia emfemeryd, co potwierdza teze o wykorzystywaniu danych z sieci.

HTC Artemis - odpalamy, czekamy ok minute, po ok minucie mamy synchro z 3 satelitami, po czym co kilkanascie sekund synchronizujemy
sie z kolejnym nastepnym satelita. Zachowanie identyczne z odbiornikami GPS bez instant fix z ktorymi mialem do czynienia. HTC swiezo po HR, zainstalowany GPS info, przed jego uruchomieniem sciegniete dane quick gpsem z sieci. Czulosc odbiornika itd, jest moim zdaniem ok, podobna w obu urzadzeniach, jednak HTC zachowuje sie jakby odbionirk nie wykorzystywal danych internetowych... mimo, ze je sciaga.

Po czwarte. Oba pockety, przynajmniej egzemplarze z ktorymi mialem do czynienia dostarczane sa z inna bateria, nominalnie o tych samych parametrach. MDA  - Samsung, HTC - cos na C... , nazwa firmy nieznana.
Testow wielkich nie przeprowadzalem, natomiast program monitorujacy czas pracy na baterii, w MDA pokazuje przewidywany czas pracy na ok 8 godzin dla MDA przy pelnej baterii, a 7 godzin dla HTC przy pelnej baterii.
Oba urzadzenia byly pod wzgledem softwarowym swiezo po HR (MDA zamowilem dla brata, a HTC kupil kolega), bateria w obu naladowana do full. Prosze nie traktowac tego jak wyroczni, ale warto by zmierzyc czas pracy na obu, wtedy by sie faktycznie okazalo czy to falsz czy prawda.

Po piate telefony roznia sie niektorymi zainstalowanymi programamy.
w HTC mamy na dole today panel z kilkoma opcjami w postaci duzych ikon. W MDA z tych ikon ostaly sie tylko 3 i zamiast duzych ikon mamy male a la ikony wifi/bt w loozie nad dolnym paskiem gdzie jest kalendarz, kontakty. Oprocz tego, HTC nie ma aplikacji X-Button, dzieki ktorej mozna sobie ustawic ze np. przytrzymanie x-a zamyka aplikacje, a nacisniecie minimalizuje.

O ile pozostale problemy mozna przezyc, o tyle ten z GPS to jest powazna wtopa IMHO. Co wiecej, tego typu blad raportowany byl takze na forum gpspassion.com, gdy czytalem na nim posty o Artemisie... bylem wtedy zdziwiony bo na moim MDA wszystko smigalo jak nalezy. Teraz jednak
cos w tym jest...

*

Offline lechupe

• 781
  • Sprzęt: MDA C3, MDA III, Mio p550, jakies gpsy...
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 23, 2007, 08:38:21 »
no widzisz, chociaz raz mamy czarno na bialym, ze era moze wiecej... ;)

*

Offline RadaRes

• 487
  • Sprzęt: Blackstone, GO930
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 28, 2007, 09:13:57 »
To fakt, potwierdzam. Choć nie miałem w ręku MDA to jeśli chodzi o spolszczenie SunnySoft - 100% racja. Jeśli idzie o GPS to mam nieraz takie wrażenie że właśnie długo łapie fixa, natomiast jak złapie to już trzyma ;) Znaczy się nawet w domu nie puszcza :D
Pozdrav
TT CWE i ameryka ;),  AutoMapa EU 5.5.1 (709)

*

kichu1979

« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 28, 2007, 13:39:53 »
Cytat: "RadaRes"
To fakt, potwierdzam. Choć nie miałem w ręku MDA to jeśli chodzi o spolszczenie SunnySoft - 100% racja. Jeśli idzie o GPS to mam nieraz takie wrażenie że właśnie długo łapie fixa, natomiast jak złapie to już trzyma ;) Znaczy się nawet w domu nie puszcza :D
Pozdrav

Bo HTC ma generalnie rzecz biorac dobrego GPSa, w sensie czulosci anteny.
GPSowi wystarczy sygnal 12 db-hz, zeby utrzymac juz zalapanego fixa, wiec na ogol w domu nie ma problemu z uzyskaniem takiego sygnalu. Przy czym wiele tutaj zalezy od polozenia naszego domu wzgledem aktualnej konstelacji satelitow gps. Bo jesli bedziemy mieli akurat pokoik zmalym oknem, a wszystkie satelity beda po drugiej stronie swiata, to sygnal moze zostac wytlumiony przez sciany i sufit na przyklad.

Natomiast to co piszesz - dlugo lapie fixa - potwierdza niestety, ze Artemis (HTC) z danych quick gps nie korzysta :( Mam nadzieje, ze poprawia, poprawili to w nowym firmware. Fix z QuickGPS to  raz - czas srednio okolo 20 sekund, dwa - synchronizacja od razu z wiekszoscia satelitow na niebie.

A Sunnysoft wyglada jakby robil to spolszczenie - prosze wybaczyc wyrazenie - na odpier...., bo np. ich polonizacja do Looxa jest bez zarzutu.

*

Offline RadaRes

• 487
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 28, 2007, 20:32:04 »
Dzisiaj specjalnie zwróciłem uwagę na GPS. Tak więc łapał fixa szybciutko, kilkanaście sekund. Więc chyba z moim egzempalrzem wszystko okey. Wczoraj synchronizowałem PDA więc uaktualniły się też dane GPS i dziś proszę, "express fix" ;) Wcześniejsze problemy mogły być z powodu nieaktualizowania danych. Może niech ktoś jeszcze sprawdzi
Pozdrav

*

Offline szarik.rcm

• **
  • 218
    • http://www.fifam.info
  • Sprzęt: HTC Touch Diamond, HTC Touch Pro
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 16, 2007, 15:44:48 »
Szczerze powiedziawszy to trochę mnie zmartwiliście, panowie. Część z was wie (bo pomaga/doradza m.in. mnie w innym temacie), że rozaważam kupno Artemisa, ale do tej pory nie przypuszczałem ze różnice miedzy MDA CIII a Artemisem, mogą być aż tak znaczne. Niestety potrzebuje urządzenie bez blokady sim lock, dlatego do tej pory brałem pod uwagę tylko HTC. Jednak teraz widzę, że zakup mojego pierwszego PDA nie będzie taki łatwy i przyjemny. Czekam, w takim razie, na dalsze obserwacje i porównania w działaniu zarówno MDA CIII jak i Artemisa.

Ps. Jeżeli chodzi o tą polonizacje HTC, to nie można ściągnąć jakiegoś innego tłumacznia i go wgrać (może dla wielu z was to głupie pytanie, ale nie znam się na PDA i nie wiem na jakiej zasadzie to wszystko działa)? Czy wgrywanie nowego ROMu, o którym tyle na tym forum jest ma coś z tym wspólnego? Czy nowy ROM, to tak jakby nowa wersja oprogramowania?

*

Offline WaldekGo

• 1522
    • smartphone.net.pl
  • Sprzęt: Touch HD2, TyTN II, Hero, Diamond, HTC p3300, SPV, SPV e200, SPV c500, SPV c550
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 16, 2007, 16:17:48 »
Problem z GPS nie boli aż tak bardzo, oprócz tego, skoro został poprawiony w firmware Ery, to pewnie będzie też w poprawce HTC ulepszony.
Bateria jest firmy Celexpert i wcale nie jest zła.

BTW - kichu, możesz podać wersję firmware Artemisa któego testowałeś?

*

Offline agollum

• **
  • 206
  • Sprzęt: iPhone 4, HTC Diamond, HTC Artemis, Asus A716
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 16, 2007, 17:11:43 »
Cytat: "szarik.rcm"
Szczerze powiedziawszy to trochę mnie zmartwiliście, panowie. Część z was wie (bo pomaga/doradza m.in. mnie w innym temacie), że rozaważam kupno Artemisa?

Przeczytaj moj komentarz http://pdaclub.pl/view.php?news_id=12481#kom
Gdyby nie ten problem to HTC Artemis jest jak dla mnie idealnym palmofonem. Pewnie gracz 3D mialby inne zdanie, ale w pozostalych zastosowaniach jest swietna (mala i wszystkomajaca)
Pozdrawiam
AGollum

*

Offline RadaRes

• 487
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 17, 2007, 10:14:11 »
No włąśnie słyszałem o znikających danych.... U mnie odpukać jakoś na razie wsjo w pariadkie. Kupiłem sprzęt na początku roku więc może już jest poprawiony. Bo i z GPSem nie ma problemu... Ciekawe.
Jak się sprawdza firmware?

*

Offline agollum

• **
  • 206
  • Sprzęt: iPhone 4, HTC Diamond, HTC Artemis, Asus A716
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 21, 2007, 12:30:40 »
RadaRes - jaka masz wersje ROM. Ja kupilem swoj sprzet 2 tygodnie temu i jak Ci chyba pisalem na e-mail juz pare razy stracilem dane na SD.
Niestety dalej nie ma zadnego rozwiazania w supporcie HTC...
Pozdrawiam
AGollum

*

Offline RadaRes

• 487
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 22, 2007, 22:07:42 »
Cytat: "agollum"
RadaRes - jaka masz wersje ROM. Ja kupilem swoj sprzet 2 tygodnie temu i jak Ci chyba pisalem na e-mail juz pare razy stracilem dane na SD.
Niestety dalej nie ma zadnego rozwiazania w supporcie HTC...
Pozdrawiam

Rom 1.12.405.1 PLK
data Rom 9/12/06
ExtROM 1.12.405.8000

*

Offline perpetum

• *
  • 51
  • A716,MDA3 ,MDA4 , HTC HDmini
  • Sprzęt: ROM billyj80 2.03.530.2
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 23, 2007, 21:34:39 »
Od dzisiaj 23-02-2007 też mam Era Mda Compct III i mam następujący ROM:
Rom 1.13.118.1 PLK
Data Rom 9/22/06
ExtRom 1.13.118.101

« Odpowiedź #12 dnia: Luty 24, 2007, 02:13:51 »
a jak jest z waga tych fonow....
w necie spotyka sie info ze htc wazy 130g z bat.
a mda 160g z bat.
jaka jest prawda?
pozdr

*

Offline RadaRes

• 487
« Odpowiedź #13 dnia: Luty 24, 2007, 11:14:48 »
kurcze nie mam tak dokładnej wagi pod ręką ;) ale w użytkowaniu nie jest ciężki.
W instrukcji jest podane 130g (HTC). Z baterią ofkors.

« Odpowiedź #14 dnia: Luty 24, 2007, 14:48:06 »
na stronie htc tez pisze 130g
ale jak jest z mda?
co pisze w papierach mda?
a moze ktos ma dokladna wage i mda :)
pozdr

*

Offline RadaRes

• 487
« Odpowiedź #15 dnia: Luty 24, 2007, 15:56:02 »
Myślę że mda będzie miał taka samą wagę. No bo niby czemu miała by być inna skoro to ten sam sprzęt tylko okrojony o WiFi. A tak poza tym to czy 30g ma jakiekolwiek znaczenie?
Wcześniej miałem samsunga e350 (mały i lekki) i Imate PDA-N, chciałem zamienić na AllInOne i zależało mi na jak najmniejszych gabarytach ale niestety nie ma takich palmofonów jak samsung e350 :)
Artemis pod tym względem jest ok. Stosunkowo nieduży i nieciężki ;)
Przez moment myślałem nawet o Nokii N95, ta ma dopiero parametry (tylko symbian)

« Odpowiedź #16 dnia: Luty 24, 2007, 16:24:22 »
skoro jest okrojony z wifi to i materialy do produkcji moga byc inne (mniejszy koszt produkcji) stad wieksza waga
30g ma znaczenie spore bo to plus 30g
o ile 130 g jest ok to 160 w rece w nie duzej obudowie odbiera sie juz jako delikatnie "nie lekki" to ta subkiektywna roznica miedzy "nie zauwazeniem" wagi a stwierdzeniem "ciezki"

ps.
no i z papierow ery strony era.pl i ponoc instrukcji mda wynika ze mda wazy 160g !
ze strony htc.com i innych stron internetowych wynika 130g wagi htc.
moze ktos potwierdzic? (najlepiej zwazyc :-) )

« Odpowiedź #17 dnia: Marzec 01, 2007, 11:54:31 »
no i kupilem cudenko od htc p3300
wiec dopisze odp do mojego pytania....
mam pod reka wage jubilerska i htc z katrami i bateria wazy 128,45g
wsztsytkie znaki na niebie i ziemi wskazuja ze mda wazy 160g
a moim zdaniem to duza roznica
pozdr