[MDA Compact II] Problem z Comm Managerem i z Nokia 6230i

• 8 Odpowiedzi
  • 521 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Majosa

• 44
    • blog.Majkon.pl
  • Sprzęt: iPhone 4S
« dnia: Listopad 14, 2006, 15:26:01 »
Jakoze to moj pierwszy post na tym forum, najsamprzod wypada sie przywitac. Tak wiec witam sie ze wszystkimi. ;)

A teraz do rzeczy...
Otoz jakis tydzien temu stalem sie szczesliwym (?) posiadaczem MDA Compact II zakupionym w Erze i od tego tygodnia walcze (bezskutecznie) z jedna irytujaca rzecza. Szukalem na tym forum podobnego problemu, ale siem nie doszukalem... Zeby nie bylo... :P
Otoz po uruchomieniu Comm Managera mam przyciski uruchamiajace/wylaczajace telefon, BT, poczte, polaczenie z netem, dzwiek/wibre i ActiveSynca. Tyle tylko, ze poczta i siec sa nieaktywne. I za skarby swiata nie wiem jak zrobic, zeby mozna bylo zestawic polaczenie GPRS wlasnie z poziomu Comm Managera. Z kolei jak tupne w ikonke transmisji danych w gornym pasku (to G lub E, w zaleznosci od...), to mi wyswietla nastepujacy komunikat: "Aby polaczyc sie z Internetem lub z miejscem pracy, skonfiguruj nowe polaczenie w sekcji Ustawienia". Dowcip caly polega na tym, ze ja juz MAM skonfigurowane polaczenie z internetem (standardowe GPRS, przez AP Ery). Jest ono ustawione jako domyslne dla programow automatycznie nawiazujacych polaczenie. W IE, czy Outlooku jest cacy, bo te programy same sie lacza. Natomiast, gdy potrzebuje skozystac z jakiegos zewnetrznego programu, w sensie, ze nie od M$ (GyGy, Putty, cokolwiek), musze polaczenie zestawic recznie. Ok, to tez nic nadzwyczajnego. Tyle tylko, ze normalnie powinno sie to robic jednym, dwoma puknieciami (albo w Comm Managerze, albo przez ikonke polaczenia w pasku). A ja za kazdym razem musze wchodzic w ustawienia, w zakladke polaczenia, puknac w polaczenia, pocisnac "zarzadzaj istniejacymi polaczeniami" i recznie zestawic polaczenie.
Norrrmalnie krew mnie zalewa... :wkurzony: :kill:

Zanim sie tu zarejestrowalem, probowalem rozwiazac problem samodzielnie. A instrukcja do telefonu jest tak lakoniczna, ze rownie dobrze mogloby jej nie byc wcale. Grzebalem, dlubalem, metoda prob i bledow... Zaczalem nawet babrac w rejestrze, ale niestety skonczylo sie na hard resecie... :S Juz mi poprostu pomyslow zabraklo. Jezeli ktos z Was moglby mi pomoc, bym byl zobowiazany.

Pozdrawiam.

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 14, 2006, 17:34:11 »
WM5 tak ma i tego nie przeskoczysz najlepiej uzyc SPB GPRS Monitor (platny) ew. zestawiac polaczenie odpalajac np. PIE :)
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

*

Offline loligo

• 694
  • Sprzęt: Motorola Milestone
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 14, 2006, 21:54:49 »
Tak jest i nic nie zrobisz (moge tez sie mylic ;) ). Tez kombinowalem,szukalem i nic :( . Cos jest nie tak z romem Ery, bo nawet nie chce sie laczyc jak sie wlaczy IE. W romie z T-mobile bylo ok. Moze sprobuj z tym, ale jest po angielsku.

*

Offline Majosa

• 44
    • blog.Majkon.pl
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 14, 2006, 23:24:07 »
Buehehee... :) No to zescie mnie pocieszyli... Nie ma to jak w pelni funkcjonalny system operacyjny...

To ja mam jeszcze o tyle dobrze, ze Exploder sam sobie zestawia polaczenie. Problem natomiast polega na tym, ze jak juz sobie zciagnie cala zawartosc witryny, to po kilku chwilach sie rozlacza. Dla Gadulca nie ma to znaczenia, bo mozna sie polaczyc ponownie, ale PuTTyn sie zwiesza (cos, gdzies pisali, ze nie jest jeszcze w pelni stabilny pod WM5 :proud: ), jak zerwie polaczenie. :S

Jezeli chodzi o ROMa, to zastanawialem sie nad zmiana, ale jak juz, to chyba tak, zeby nie miec w sofcie gratisow dawanych przez jakakolwiek siec. Najlepszy bylby taki od golego Charmera, czy innego S200. Tylko czy takie ROMy sa w ogole dostepne?

Inna rzecz (sorki, moze zadam oczywiste pytanie, ale "dopiero sie ucze" ;) ), to wersja mojego softu. Na stronie Ery jest do pobrania aktualizacja oprogamowania do wersji 2.6.2.127. Moj soft jest w wersji... No wlasnie, w jakiej? W informacjach o urzadzeniu znajduje takie wpisy:
Wersja pamieci ROM: 2.6.2.31 PLK
Wersja pamieci ExtRom: 2.6.2.127 (taka sama jak tego do zciagniecia)
Enteligientnie siem domyslam, ze nie mam potrzeby instalowania poprawki, bo ona juz tam jest. Dobrze kminie?
Innymi slowy, nie mam, poki co, szans na upgrade, czy inne uaktualnienie oprogramowania?

Pozdrawiam.

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
  • Sprzęt: LG OPTIMUS 4X HD P880
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 15, 2006, 18:45:34 »
ale rozlacza CI polaczenie gprs? jezeli tak to tu masz
lekarstwo
Po co pytać człowieka, gdzie idzie. Jak ktoś idzie, to gdzieś idzie, sam wie najlepiej, gdzie idzie, nie muszą zaraz wszyscy wiedzieć, gdzie idzie.

*

Offline loligo

• 694
  • Sprzęt: Motorola Milestone
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 15, 2006, 19:41:07 »
Charmer to nie S200 :). Ten rom z ery jest najnowszy. Mozesz szukac na XDA developers. Tam chyba jest jakis debrandowany rom,ale go nie sprawdzalem.

*

Offline Majosa

• 44
    • blog.Majkon.pl
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 16, 2006, 10:49:14 »
No ja wiem, ze S200 to nie Charmer, ale na xda pisza, ze rom z Propheta powinien chodzic na Charmerze. Nie dziala wtedy tylko aparat, no i WiFi rzecz jasna. Ale mniejsza z tym... Na razie nie bede kombinowal ze zmiana systemu. W sumie bonusy Ery nie gniota mnie az tak bardzo. Najbardziej doskwiera mi ten Comm Manager, ale jezeli jest to ogolny problem WM5, to nie wiem, czy zmiana romu cos moze pomoc. BTW... Czy istnieje mozliwosc wymiany tego managera? O ile wiem, zarowno Comm Manager, jak i chociazby Dialpad sa zewnetrznymi aplikacjami.

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 16, 2006, 12:09:16 »
Majosa

nie zmienisz tego, nowsze romy maja bardziej rozbudowane comm managery ale ich funcjonalnosc w dalszym ciagu pozostaje taka jak byla.
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

*

Offline Majosa

• 44
    • blog.Majkon.pl
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 16, 2006, 14:46:13 »
No nic, dzieki za zainteresowanie. Trzeba bedzie przywyknac do ulomnosci tego oprogramowania i tyle. Nie ma co walczyc z wiatrakami.

A teraz tak z zupelnie innej beczki. Nie zakladam nowego tematu, zeby nie smiecic. Zmienilem tylko tytul watku. Ewentualnie prosze moderatora o ustosunkowanie sie do tego.

Wczoraj wyskoczyl mi jeszcze jeden problem. Chcialem polaczyc swoj poprzedni telefon - Nokie 6230i z MDA przez BT, zeby sobie poprzerzucac rozne duperele z telefonu na pda. Wlaczam BT w telefonie, wlaczam wyszukiwanie urzadzen w pda, wszystko cacy, pda znajduje telefon, autoryzacja haslem, paruje sie z nim bez problemu, mam polaczenie... Mam polaczenie... No wlasnie... I co dalej? Jak mam sie dostac pamieci telefonu?

Kiedys podobny myk robilem z kumplem, ktory ma jakiegos iPAQa, podajze  h6315, czy h6340, cokolwiek, z WM 2003. I u niego to wygladalo tak, ze jak juz sie urzadzenia sparowaly, to on w managerze BT mial dostepna usluge "File transfer". I jak to pocisnal, to normalnie mogl browsowac moj telefon jak by byl dodatkowym urzadzeniem pamieci masowej.
Z kolei ja u siebie, w ustawieniach BT mam dostepne uslugi "Port szeregowy" i dialup, ktore moge zafajkowac albo odfajkowac. I tyle...
Czy to jakas kolejna niedorobka WM5, czy moze "bonusa" od Ery dostalem, ze nie mam dostepu do uslugi transferu plikow?

Macie jakis pomysl? Ktos kiedys probowal takiego fikolka wywinac?

Pozdrawiam.

[EDIT]
Ok, jeszcze troche podlubalem i udalo mi sie przeslac plik z telefonu do pda, ale nie w sposob, na jakim mi zalezy... Po wlaczeniu odbioru wszystkich nadchodzacych polaczen, poporstu robie w telefonie "Wyslij", przez BT i... Tia... Telefon wyszukuje aktywne urzadzenia (nie wazne, ze ciagle jest sparowany z MDA), co oczywiscie trwa kilkanascie sekund. Jak juz sobie znajdzie, moge sobie wybrac jedno z nich, i dopiero rozpoczyna sie transmisja. I dla kazdego pliku trzeba operacje powtarzac (za kazdym razem wyszukuje aktywne urzadzenia). Jezeli chodzi przerzucenie plikow z telefonu do pda, to chyba zalatwie to karta pamieci, nie bede sie pitolil... Tak czy siak, urzadzenia sie komunikuja. Chyba, ze moze jest jakis inny sposob... :mysli: