Help!Ktore piny we wtyczce do MDA2 odpowiadaja za ladowanie?

• 6 Odpowiedzi
  • 528 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Czerwiec 25, 2006, 00:46:19 »
Witam!
    Wpadla mi w rece ladowarka samochodowa do mda2. Problem w tym, ze gniazdo, ktore wchodzi do mda jest w czesciach, widze, ze lutowane wczesniej przez amatora, posklejane piny itd., juz sie z tym uporalem, ale to nie wystarczy. Napiecie jest w dwuch kablach prowadzacych do wtyczki, tylko teraz gdzie je przylutowac ?? Czy moze mostkowac jakies styki ? Przy czerwonym byla dolutowana diona oznaczona dioda IN4007, ale niewiem, czy miala ona pomoc, czy zaszkodzic. Przegladajac forum w poszukiwaniu jakiegos schematu znalazlem linki:
http://www.mywirelessoffice.com/xda/connector/
http://wiki.xda-developers.com/index.php?pagename=Connectors
Jakies rzeczy typu Wallaby and Himalaya - zupelnie niewiem co to znaczy. Te strony sa dla mnie zupelnie nie czytelne ze wzgledu na moja slaba znajomosc angielskiego i slaba orientacje w tym temacie. Na tych stronach nie moge doszukac sie niczego. Potrzebuje tylko prostej informacji: Mam dwa kabelki, czarny i czerwony i wtyczke do mda2, do ktorych pinow je przylutowac i czy przylutowac jeszcze cos po drodze ?
Ewentualnie mam jeszcze kilka ladowarek samochodowych bez kabli, tylko z gniazdem USB, na allegro sa kable USB-MDA2, podlaczajac taki kabel do ladowarki powinna ladowac mda, testowalem ta ladowarke podlaczajac do niej stacje dokujaca, palm w stacji sie ladowal, to chyba z kablem z USB bezposrednio do mda tez nie powinno byc problemu. Moglbym kupic taki kabel na allegro, ale po co tracic ponad 20 zl jak mam wszystkie potrzebne czesci a na dodatek lubie sam cos zrobic. Potrzebny mi schemat takiego kabla, moze byc uproszczony - tylko ladowanie, bez transmisji danych.

*

Offline indian

• 823
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 25, 2006, 01:36:43 »
Himalaya to znaczy to samo co MDA2.(+) jest na pinie 20,21,22 (GND) na 16,17,18.Piny liczy sie od dziury resetu do gniazda sluchawek.

« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 25, 2006, 08:53:49 »
ok, dzieki, ale ??
1. Czerwony to plus, czarny minus mam rozumiec ??
2. Czyli GND - to znaczy "-" a V_ADP - "+" ??
3. Czy zmostkowac ze soba te 3 piny GMD i oddzielnie oczywiscie 3 piny V_ADP ??
4. Co z ta dioda IN4007 ?? Moze ktos ma ladowarke samochodowa do mda2, i moze rozebrac wtyczke celem zobaczenia jak to dokladnie jest ??

« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 25, 2006, 09:05:22 »
zaraz zaraz... na http://wiki.xda-developers.com/index.php?pagename=Connectors schemat jest troche inny..., zakladam, po stronie zapalniczki jest wszystko ok, wiec analize dolnej czesci zostawmy, zostaje nam tylko wtyczka, a schemat pokazuje wyraznie:

"-" - kolor czarny - piny 15, 17, 18
"+" - kolor czerwony - piny 19, 21, 22
Czyli mamy mala niescislosc...
Czy racje ma indian, czy schemat na developers ??
Najlepiej by bylo, jakby ktos, kto ma ladowarke rozebral na moment wtyczke i sprawdzil to, znajdzie sie smialek ??  ;)

« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 25, 2006, 10:26:51 »
przylutowalem bez zadnej diody zgodnie ze schematem i dziala ok, jakby ktos potrzebowal kiedys zbudowac sobie ladowarke samochodowa do mda, to nie bedzie mial teraz problemu :) schemat jest ok.

*

Offline indian

• 823
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 25, 2006, 13:22:42 »
Cytat: "elektric"

"+" - kolor czerwony - piny 19
Czyli mamy mala niescislosc...
Czy racje ma indian, czy schemat na developers ??

Pin 19 nie sluzy do ladowania tylko do przelaczania mda w tryb glosnowowiacy.Moze byc podlaczony do (+),(GND) lub (GND) przez rezystor 10K.Jak podlaczysz tam (+) tak jak zrobiles to gdy mda bedzie podpieta do zapalniczki w samochodzie i ktos zadzwoni wlaczy Ci sie tryb glosnowmowiacy.

« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 25, 2006, 13:38:18 »
no to super, bardzo przydatna funkcja, szczegolnie przy zakazie trzymania przy uchu telefonu podczas prowadzenia samochodu, ale dziekuje Ci bardzo za objasnienie sytuacji, pewnie bym sie glowil dlaczego tak sie dzieje jakby ktos zadzwonil  podczas ladowania.