Zainstalowałem sobie ten program, działa naprawdę ładnie i sprawnie.
Zgodnie z tym co powiedział gość w tym filmiku promocyjnym:
http://www.google.com/mobile/default/maps/index.htmlFunkcja "My Location" ma działać nawet jeśli nie posiadamy GPSa, w oparciu o info stacji bazowej. Oczywiście dokładność o wiele mniejsza, ale wystarczy przecież orientacyjnie. Włączyłem dla próby będąc u siebie w domu, wybrałem opcję znalezienie mojej lokalizacji i nic... Dopiero po podłączeniu i skonfigurowaniu modułu GPS przez BT znalazło moją lokalizację, niemniej przecież nie noszę ze sobą tego zawsze, więc opcja z GSM bardzo by ułatwiła życie.
Czyżby to działało tylko z wybranymi modelami PDA z modułem telefonicznym? A może trzeba coś dodatkowo włączyć w opcjach telefonu albo zmodyfikować w rejestrze? Ewentualnie może działa to tylko w większych miastach, gdzie teren jest o wiele gęściej usiany BTSami (test o którym mowa przeprowadzałem w domu, teren podmiejski/wiejski - jeden nadajnik na wysokiej wieży mogący obsługiwać nawet kilka miejscowości).
Druga sprawa: transmisje. Ile to może pożerać kB? Można używać tego programu mając wykupiony np. pakiet 20MB w Plusie, czy też może go błyskawicznie skasować? W domu mam WiFi, ale to z wiadomych względów tylko dla prób - "w terenie" jest się skazanym na transmisje przez GSM.