extended rom

• 2 Odpowiedzi
  • 575 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

extended rom
« dnia: Styczeń 18, 2006, 00:31:16 »
witam. mam xda exec i w zwiazku z nim pytanie. co znajduje sie w extended rom?  czy to tylko "smieci" z o2? czy wciskajac soft reset po hard resecie zapobiega sie uruchomieniu wlasnie zawartosci extended romu? jesli tak to czy mozna zawartosc extended romu zwyczajnie skasowac? jesli nie to dlaczego? z innej beczki.. jak zobaczyc co jest odpalone w pamieci? tylko nie z systemowych ustawien pamieci, bo tam tylko pokazuje aplikacje odpalone przez usera. chodzi mi o wszystkie procesy. z gory dziekuje za pomoc :)

*

Offline jakubd

• 2820
  • To error is human, to forgive is not our policy.
    • jdtech.pl
  • Sprzęt: N900, Milestone, Galaxy Tab
extended rom
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 18, 2006, 01:31:30 »
Usuń dodatkową kopię swojego listu.
Co do Extended ROM to zawiera on właśnie aplikacje w postaci CABów instalacyjnych do aplikacji, jakie firma dokonująca brandingu (firma, która sprzedaje Qteki pod swoją marką, np. Era, O2, Orange) lub producent uzna za stosowne. Czasem bardzo przydatne (sterowniki, liczniki połączeń, dostęp do usług dodatkowych), czasem zupełnie zbędne, jak tapety/tematy.
Extended ROM mozesz sobie sam "upichcić" za pomocą instrukcji na stronie XDAdevelopers. Najpierw musisz odblokować dostęp (ExtROM jest ukryty) za pomocą odpowiedniej aplikacyjki, a potem hulaj dusza, masz ok. 40MB pamięci flash na zabawę.
Jeżlei trzymasz się WM2003, nie ma co kasować, lepiej dostosować go do własnych potrzeb. W przypadku WM5 ten obszar pamięci flash po prostu się kasuje i używa, jako pamięci na aplikacje Windows.
Co do procesów, aplikacji szukaj w bazie pdaclubu oraz na forum - było wiele razy i sam z tych źródeł czerpałem. Garściami.
Sprzęt: 5MX, SimPad, BlueAngel, Hermes, N810, 8510p, k810i, PSP, 2133, MBW150, RedFly, G1, d780, HP HDX Dragon, E75, 5101, Rose, 3GS, N900, Uni, c901, Milestone, N96, Rhodium, Huawei e5, Envy 17, Galaxy Tab, e6500

extended rom
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 19, 2006, 23:54:38 »
thx :)