Dual Sim

• 84 Odpowiedzi
  • 8861 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline KeriM36

• 809
    • www.klos.net.pl
  • Sprzęt: Nokia E66 i powrót do MDA Compact 3
Dual Sim
« Odpowiedź #60 dnia: Maj 01, 2006, 10:29:45 »
dokladnie poczytaj link powyzej

KeriM

*

Offline nius

• *
  • 71
Dual Sim
« Odpowiedź #61 dnia: Maj 03, 2006, 01:04:13 »
u mnie tez gada MDA II

*

Offline marx

• 640
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note II
Dual Sim
« Odpowiedź #62 dnia: Maj 04, 2006, 15:05:55 »
a mozesz podac jakies szczegoly jaki to dual sim dziala w MDA2?

*

Offline andy_bez_wandy

• 4056
dual sim .... dwie karty jeden numer
« Odpowiedź #63 dnia: Czerwiec 28, 2006, 20:20:38 »
jedna data i voice - xda exec
druga - tylko data - karta pcmcia edge/umts w notebooku

zasady sa znane czyli

1. do sieci w danym momencie moze byc zalogowana tylko jedna karta, druga musi byc wylaczona
2. zawartosc kart sim jest identyczna

co chce osiagnac:
1. prostota czyli aby nie wyjmowac i nie przekladac karty za kazdym razem
2. ponownie prostota ... unikanie mnozenia kart sim w posiadaniu ktorych mialbym byc
3. jeden abonament, jedna oplata, jeden numer telefonu

problem:
1. w momencie kiedy wykorzystuje data w notebooku to nie jestem dolstepny pod telefonem - hmmm, czy mozna to jakos obejsc ? skrzynka glosowa lub przekierowanie na inny numer ktory jest jako dual sim w xda execu, jakies inne opcje ?

gdzie w Watszawie i jak mozna skopiowac sobie karte SIM abonamentowa .... zarowno  w salonie ERA jak i w PLUSie nic na ten temat nie wiedza, co wiecej uwazaja ze to jest niemozliwe

pozdr i dziekuje

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #64 dnia: Czerwiec 28, 2006, 20:45:53 »
Do UMTS-u używane  są nowe karty  SIM   o pojemności 32kB  tzw USIM - nie można jak do tej pory ich nigdzie w Polsce sklonować,
W Erze nie można dla tych kart wykupić usługi Tandem - co wg mnie jest głupotą operatora ( tzn zarządzających usługami) - bo inaczej tego nie można nazwac. Opisując to w podobny sposób jak i Ty w wie;lokrotnych monitach do konsultantów i managerów niskiego szczebla - dostępnych telefonicznie  walczę z managerami Ery - wciąż groch o ścianę.
W chwili obecnej rozwiązanie  które się u mnie w miarę  sprawdza - w laptopoku Blueconnect w karcie PCIMCIA UMTS , w Universalu zaś standarowa karta SIM Plus( z dość tanimi telefonami)  i wykupiona dodatkowa usluga do Abo data. Jest niestety jeszcze jeden telefon - z tanimi polączeniami w Erze - i tu jest najlepszy tel Nokii 6310i
potrzebna zgoda

*

Offline andy_bez_wandy

• 4056
« Odpowiedź #65 dnia: Czerwiec 28, 2006, 21:53:03 »
no nie powiem zebym sie specjalnie ucieszyl .... tzn dziekuje za odp ale wyglada na to ze to jest jakies nieporozumienie  :S

to juz chyba wole uzywac XDA Execa jako UMTS a jak w tablecie/laptopie to jako udostepnienie polaczenia .... wtedy niepotrzebna jest karta pcmcia UMTS ale wtedy w czasie kiedy wykorzystuje polaczenie data ... nie mam voice  :mysli:

*

Offline renqien

• *
  • 80
  • Sprzęt: Ameo, iPhone
« Odpowiedź #66 dnia: Czerwiec 29, 2006, 11:58:07 »
Wydaje mi się, że to nie całkiem tak. U mnie w czasie sesji data normalnie można dzwonić i odbierać połączenia głosowe tylko na czas gadania zawiesza się transmisja danych i po zakończeniu rozmowy wraca do poprzedniego stanu.

*

Offline andy_bez_wandy

• 4056
« Odpowiedź #67 dnia: Czerwiec 29, 2006, 13:16:45 »
Cytat: "renqien"
Wydaje mi się, że to nie całkiem tak. U mnie w czasie sesji data normalnie można dzwonić i odbierać połączenia głosowe tylko na czas gadania zawiesza się transmisja danych i po zakończeniu rozmowy wraca do poprzedniego stanu.

no wlasnie, bo po napisaniu tego posta zastanowailem sie przez chwile jak wyglada kwestia na kartach sim dzialajacych w UMTS, i tak chyba wlasnie powinno byc bo to sa inne kanaly do voice i data ;-)

czyli z tego co mowisz nastepuje zawieszenie/wstrzymanie transferu a po zakonczeniu rozmowy nastepuje ... wznowienie

BTW cytre pytanie jesli mozna .... co sie dzieje z transferem jesli ktos sie probuje dodzwonic, zakladam iz nie zamierzam odebrac lub zastanawiam sie czy odebrac, czyli de facto jest to okres 10-20sekund .... podczas ktorych transfer jest

1. zawieszony ?
2. dalej dziala - np. poczta

dzwoni do mnie klient i mowi ... wyslalem do Pana maila, a ja mowie mu tak, musimy sie rozlaczyc bo musze to sprawdzic zatem prosze o ponowny kontakt za 10-15minut jak przeczytam Pana opracowanie

i jeszcze jedna kwestia czy wykorzystujesz moze jakis liczynik transferu w UMTS (ilosc kB in/out etc) i czy dziala to w standardzie UMTS ?

Dual sim a żywotność bateri
« Odpowiedź #68 dnia: Listopad 19, 2006, 13:05:27 »
Witam, odkąd zainstalowałem dual sim w SPV M3000 żywotność baterii znacznie zmalała, odinstalowałem Omapclocka bo myślałem że to jego wina, czy u Was też się tak dzieje??

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
« Odpowiedź #69 dnia: Listopad 19, 2006, 15:00:21 »
Kubulek

U mnie nie ma takich objawow
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

*

Offline Sainti

• 389
    • Mój sieciowy kącik
  • Sprzęt: HTC Mozart
« Odpowiedź #70 dnia: Listopad 19, 2006, 16:15:08 »
Ja też nie widze większej różnicy w poborze prądu przez dualsim, ale TU miernik wykazał prawie dwukrotny wzrost zapotrzebowania na prąd. Może to zależy od rodzaju dualsima, albo każdy egzemplarz ma inaczej?

« Odpowiedź #71 dnia: Listopad 19, 2006, 16:53:43 »
Wczoraj wieczorem stan baterii był 50% dzisiaj wstaje i jest 26%, dodam że tel. był uśpiony

Kupiłem coś takiego:
http://www.allegro.pl/item141104676__mega_promocja_uniwersalny_dual_sim.html

Jakiego polecacie dual sima??

*

elektryk

« Odpowiedź #72 dnia: Listopad 19, 2006, 17:10:14 »
dualsim przelacza karty co jakis czas. to powoduje, ze telefon musi sie wylogowac, wyszukac siec i zalogowac. im czesciej to robi tym wiecej energii mu potrzeba. takze to calkiem normalny objaw.

*

Offline januszjur

• 1216
  • Sprzęt: HTC HD2/Toshiba TG01/Kaiser/HTC....
« Odpowiedź #73 dnia: Listopad 19, 2006, 18:06:56 »
Witam, temat poboru prądu już był poruszany na forum, wystarczy wklepać w szukaj hasło ,,dualsim"... faktem jest że zapotrzebowanie prądu jest prawie dwukrotne niż w przypadku normalnej karty sim ;) . Nie wiem czemu ktoś napisał że dual sim się przełancza sam co jakiś czas :D  i nikt wcześniej czegoś tego nie opisywał. Używam duala tzw 6 w którym mam kartę ery i plusa (w MDA Compact) ale nie mam takich objawów cały czas mam sygnał jednego operatora lub drugiego którego wcześniej ustawiam w zależności od potrzeby.

*

Offline fabrykanet

• 286
  • Sprzęt: HTC ONE X
« Odpowiedź #74 dnia: Listopad 20, 2006, 08:10:37 »
Cytat: "Kubulek"
Wczoraj wieczorem stan baterii był 50% dzisiaj wstaje i jest 26%, dodam że tel. był uśpiony

Kupiłem coś takiego:
http://www.allegro.pl/item141104676__mega_promocja_uniwersalny_dual_sim.html

Jakiego polecacie dual sima??

w ostatnim temacie o dualsimach ktoś pisał że te uniwersalne, nie wymagające cięcia kart - nie działają. A tu widzę kolega śmiga na czymś co nie wymaga patroszenia sima. Jak to w końcu jest. Mam MDA COMPACT i szukam czegoś co spełnia swoją rolę w tej kwestii.
HTC ONE X <- NOTE LG3D SGS+ MOZART ARC DHD N900 N8 i4G DESIRE Z SGS MM 3GS HD2 OMNIA2 XPERIA1 G1 i780 E71 OMNIA1 E90 DIAMOND N95_8GB N95 ARTEMIS i2G P910i P900i WIZARD MDA_COMPACT ASUS_TYPHON e650 Motorola_a920 XDAII Nokia_6600 i inne...

*

elektryk

« Odpowiedź #75 dnia: Listopad 20, 2006, 08:19:35 »
Cytat: "januszjur"
Nie wiem czemu ktoś napisał że dual sim się przełancza sam co jakiś czas :D.

nie ktos, tylko ja napisalem. sa karty, w ktorych przelaczenia operatora dokonuje sie przez wylaczenie telefonu i wklepanie pina od drugiej karty. wtedy masz aktywna karte jedna. ale sa takie dualsimy, ktore robia to samoczynnie. sam ustawiasz co ile minut maja sie przelaczac karty -celem zapewne pobrania 'przesylek'. w takim dualsim masz dodatkowe menu w telefonie czy pda.

*

Offline januszjur

• 1216
« Odpowiedź #76 dnia: Listopad 20, 2006, 09:09:50 »
Witam, przepraszam kolegę Elektryka za ,,ktosia" pisałem szybko i nie sprawdziłem nicka wypowiadającego się  :) ..ale do rzeczy, pomysł z przełanczaniem kart co ileś tam minut jaki by nie był wg. mnie nie ma sensu bo człowiek sam nie wie na którym operatorze w danej chwili pracuje ;) miałem już takiego duala który tak ,,skakał" delikatnie mówiąc było to do kitu (faktycznie prąd żarł niemiłosiernie  :proud: A co do MDA Compact nie wejdzie do niego dual niewycinany bo nie ma tam zabardzo  miejsca.... ja mam ciętego i sobie chwalę (zwyczajnie kupiony na allegro u pewnego sprzedawcy) testowałem ich kilka, poza tym w zestawie jest szablon do ponownego użycia ,,wycinanki"  jako zywczajną kartę sim (pociąłem tak kartę służbową) bo zabawa w murzyna z kilkoma telefonami  wyglądając jak choinka mi raczej nieodpowiada... :proud:

« Odpowiedź #77 dnia: Listopad 20, 2006, 13:32:26 »
A tu widzę kolega śmiga na czymś co nie wymaga patroszenia sima
Dzialalo ... dzisiaj juz mi nie dziala ....

*

Offline januszjur

• 1216
« Odpowiedź #78 dnia: Listopad 20, 2006, 18:02:46 »
Odnośnie samych dualsimów -  :(  główną ich wadą jest brak możliwości pracy jednocześnie obu kart tzn. idealnym rozwiązaniem było by gdyby w zależnosci od tego czy dzwoni ktoś  automatycznie przełączał się na  kartę np. ery lub plusa (bo obie pracują w tle i są aktywne ale tylko do odbioru połączeń) :proud: oczywiście wiązało by się to z większym poborem prądu ale.... coś za coś. Pozostała funkcja wyboru operatora rozmów wychodzących mogła by pozostać taka jaka jest.

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #79 dnia: Listopad 20, 2006, 18:11:36 »
januszjur

Tu nie chodzi o pobor pradu tylko o to, ze chcialbys na raz na jednym odbiorniki radiowym sluchac dwoch roznych stacji radiowych. Nie da sie musialby byc telefon ktory tak na prawde bylby dwoma telefonani w jednej obudowie.

« Odpowiedź #80 dnia: Listopad 22, 2006, 22:35:41 »
Jak sie "potnie" karte mozna ja jakos potem do kupy pozbierac?

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #81 dnia: Listopad 22, 2006, 23:35:55 »
Kubulek

W zestawach sa plastiki do ktorych mozna je wkleic pozniej i ma sie znow normalnego sima

« Odpowiedź #82 dnia: Listopad 23, 2006, 19:39:02 »
Thx chyba sie nad tym dual simem zastanowie

*

Offline Super_Ghost

• 670
  • Sprzęt: Palm Pre|GC5066HD
« Odpowiedź #83 dnia: Listopad 23, 2006, 20:32:21 »
ja dodam iz rowniez jakis czas temu zaopatrzylem sie w niewycinanego dualsima.. na poczatku dzialal... tylko.. wszystko byloby dobrze..gdyby byl on swoim lustrzanym odbiciem, a tak, to kabelek wychodzil do wew. telefonu, a nie na ewnatrz i nie siegalo druga karta nad baterie. wcisnalem wiec karte miedzy scianke boczna a baterie i jakos smigalo. oczywiscie nie bylo mowy o zamknieciu obudowy. Musialem jednak uszkodzic tego malego scalaka sie w dualsimie znajdujacego, bo na drugi dzien juz nie dzialalo;)  to ja sie przylacze do pytania jaki krojony dualsim polecacie? :)

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #84 dnia: Listopad 23, 2006, 20:49:39 »
Super_Ghost

bylo wiele watkow na ten temat poszukaj na forum.