Wydaje mi się, że to nie całkiem tak. U mnie w czasie sesji data normalnie można dzwonić i odbierać połączenia głosowe tylko na czas gadania zawiesza się transmisja danych i po zakończeniu rozmowy wraca do poprzedniego stanu.
no wlasnie, bo po napisaniu tego posta zastanowailem sie przez chwile jak wyglada kwestia na kartach sim dzialajacych w UMTS, i tak chyba wlasnie powinno byc bo to sa inne kanaly do voice i data

czyli z tego co mowisz nastepuje zawieszenie/wstrzymanie transferu a po zakonczeniu rozmowy nastepuje ... wznowienie
BTW cytre pytanie jesli mozna .... co sie dzieje z transferem jesli ktos sie probuje dodzwonic, zakladam iz nie zamierzam odebrac lub zastanawiam sie czy odebrac, czyli de facto jest to okres 10-20sekund .... podczas ktorych transfer jest
1. zawieszony ?
2. dalej dziala - np. poczta
dzwoni do mnie klient i mowi ... wyslalem do Pana maila, a ja mowie mu tak, musimy sie rozlaczyc bo musze to sprawdzic zatem prosze o ponowny kontakt za 10-15minut jak przeczytam Pana opracowanie
i jeszcze jedna kwestia czy wykorzystujesz moze jakis liczynik transferu w UMTS (ilosc kB in/out etc) i czy dziala to w standardzie UMTS ?