Czy WM uwzględnia leworęcznych?

• 9 Odpowiedzi
  • 625 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline MacKam

• *
  • 59
    • SymbianOS.pl
  • Sprzęt: Diamond
Czy WM uwzględnia leworęcznych?
« dnia: Wrzesień 16, 2008, 20:19:05 »
Witam wszystkich forumowiczów!

Planuje zakupić sobie telefon z WM na pokładzie. Jako, że spora część jego obsługi wymaga używania rysika, a ja jestem osobą leworęczna chciałem zadać pytanie użytkownikom tego systemu, czy w ustawieniach systemy możliwe jest ustawienie dla osób leworęcznych? (suwaki i inne po lewej stronie), a jeżeli nie, czy jest jakieś alternatywne rozwiązanie?
pozdrawiam Kamil

*

Offline re_

• 4165
  • Sprzęt: Galaxy S2, Galaxy Tab 10,1", i5800, Nokia E6
Odp: Czy WM uwzględnia leworęcznych?
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 16, 2008, 20:27:12 »
wiem na pewno, ze w trybie landscape na pewno da sie zrobic tak by wygodniej pracowalo sie leworecznym.. co do suwakow itd to nie slyszalem, mozliwe, ze takie cos istnieje, choc na tak nieduzej powiezchni ekranu raczej da sie z tym zyc...

*

Offline MacKam

• *
  • 59
    • SymbianOS.pl
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 16, 2008, 20:33:24 »
re_

Dzięki za szybką odpowiedź. Konkretnie mam chrapkę na HP 614c, a tam raczej ciężko o wygodnie korzystanie z trybu landscape :/

Szukałem, ale nie znalazłem takiego softu. Może ktoś się z czymś takim spotkał?
pozdrawiam Kamil

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
  • Sprzęt: LG Swift 3D, HTC Leo, Eten M700
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 16, 2008, 21:10:59 »
Leworęczność nie powinna Ci w żaden sposób przeszkadzać w obsłudze WM. Nawet to, że od czasu do czasu jakiś suwak będziesz musiał przesunąć po prawej stronie ekranu (BTW, a czy w PC-towych windowsach jest możliwość przestawienia suwaków na lewą stronę? pytam z ciekawości).

Coraz więcej programów nie wymaga przesuwania zawartości okien suwakami tylko przez przeciąganie palcem, coraz więcej programów jest też ogólnie robiona "pod obsługę palcem" - a wtedy nieważne już z której ręki ów palec pochodzi :) ;)
LG Swift 3D: Froyo
HTC Leo: EnergyROM 28244 Sense 2.5 Cookie 2.0
Eten M700: _TB_TB_ WM6.1

*

Offline MacKam

• *
  • 59
    • SymbianOS.pl
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 16, 2008, 22:27:35 »
..k..l..m..n..

Ogólnie leworęczność przeszkadza mi tylko w ten sposób, że przesuwając te suwaki zasłaniam sobie jednocześnie zawartość ekranu - to jest największa wada (dla osób leworęcznych) tego, że są po prawej stronie.
Mam nadzieje, że w HP614c większość rzeczy da się zrobić za pomocą klawiszy  :wink:

PS: W Windows na PC z tego co wiem można tylko zmienić klawisze myszki dla leworęcznych (z czego nie korzystam :) ), o przeniesieniu paska nie mam pojęcia.
pozdrawiam Kamil

*

Offline copymaker

• 1253
  • PW to nie helpdesk :)
  • Sprzęt: HTC Desire
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 16, 2008, 22:38:23 »
ja jestem leworęczny i powiem Ci że dasz radę; nie da się niestety zmienić systemowych suwaków na lewą stronę, ale można do tego przywyknąć;
chociaż spotkałem się z jednym programem pocketbreeze - wtyczka kalendarza do todaya może mieć suwak z drugiej strony specjalnie dla leworęcznych.
SPV M3000-->Loox N560-->MDA Vario II-->HTC TyTN II-->HTC TouchDual-->TyTNII-->Touch Pro-->Samsung Omnia 8GB-->Touch HD-->G1-->SPVM5000-->SGH i780->Iphone 3G 16 GB->HTC Hero--> HTC Touch HD->Iphone 3GS->Vario IV->G2->HD2->BB9700->IP3Gs 32GB->Desire

*

Offline Sebo

• **
  • 104
  • Sprzęt: Leo, Kaiser
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 17, 2008, 03:23:53 »
Ja jestem leworęczny i w żaden sposób nie przeszkadza mi to w korzystaniu z PDA, chociaż może to po prostu kwestia przyzwyczajenia. Tak czy inaczej, można bez problemu operować rysikiem w taki sposób, aby nie zasłaniać sobie ręką ekranu. :)
Praca rozszerza się wprost proporcjonalnie do czasu wyznaczonego na jej wykonanie.

*

Offline grochu128

• **
  • 202
  • Sprzęt: HTC Hero, Blackberry 8300
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 17, 2008, 16:50:06 »
też jestem mańkutem i nie mam z tym żadnego problemu  :ok:

*

Offline MacKam

• *
  • 59
    • SymbianOS.pl
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 18, 2008, 10:38:53 »
No panowie, to mnie pocieszyliście :) Skoro dajecie radę, to i ja się przyzwyczaję. Dzięki za pomoc.

PS. Szkoda, że nie pomyśleli o nas :/ Dla pocieszenia zobaczcie co znalazłem: http://komorkomania.pl/2007/10/30/sony-ericsson-pxi-dla-leworecznych/
pozdrawiam Kamil

*

Offline GrimReaper

• 1177
  • Sprzęt: ♠ HTC Topaz   ♥ Lark FreeBird 43.1
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 18, 2008, 10:48:41 »
Tutaj chyba bardziej chodzi o kształt obudowy i usytuowanie klawiszy PDA niż sam System:

http://www.youtube.com/watch?v=35mSZIAZOBc
Grimi & - Zobacz mnie na GoldenLine