Czy EDGE wystarczy, by rozmawiac w Skype?

• 5 Odpowiedzi
  • 773 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Grudzień 27, 2005, 13:37:37 »
Czy ktos probowal rozmawiac przez skype'a uzywajac do tego polaczenie EDGE? Czy tego typu polaczenie jest wystarczajace do tego, by moc swopodnie porozmawiac? Z gory dziekuje za odpowiedz.

*

Offline chato.pl

• 4852
    • http://chato.pl
  • Sprzęt: iPhone • Mio C520 [AM]
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 27, 2005, 13:40:44 »
jeśli wyciśniesz z EDGE'a max transfer (albo do niego zbliżony) to nie powinna Ci się rozmowa rwać ...
'(•_•)' oмиιa possυм ιи εo, qυι мε coиƒoяτaτ '(•_•)'

*

Offline zolty4

• 434
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 27, 2005, 16:59:50 »
Ale wyciśnięcie z EDGE potrzebnego maksimum graniczy z cudem, na UMTS-ie wypróbowałem i chodzi bez żadnych problemów. Mówię o UMTS-ie oferowanym przez ORANGE i próby robiłem na Tachominie w Warszawie. Grzegorz
Sprzęt: Był MDA1 był Acer n50p,była Nokia LD-3W+była Nokia 6630,była Nokia N95 jest 2xMotorola F3 + jest GlobeSurferII + jest Kaiser + znowu było MDA1 + jest Nokia n82 + jest Nokia E51+ jest Asus 901(4+64GB) i karta SDHC 32GB,Lenovo G500, Toshiba Encore

*

Offline zolty4

• 434
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 27, 2005, 17:05:56 »
p.s.:może by uściślić do końca, połączenie nawiązałem (rozmawiałem)ze słuchawek i mkrofonu podłączonych do laptopa, a UMTS miałem z karty, modemu PCMCIA GlobeTrotter 3G EDGE GPRS WLAN.Grzegorz
Sprzęt: Był MDA1 był Acer n50p,była Nokia LD-3W+była Nokia 6630,była Nokia N95 jest 2xMotorola F3 + jest GlobeSurferII + jest Kaiser + znowu było MDA1 + jest Nokia n82 + jest Nokia E51+ jest Asus 901(4+64GB) i karta SDHC 32GB,Lenovo G500, Toshiba Encore

*

Offline chato.pl

• 4852
    • http://chato.pl
  • Sprzęt: iPhone • Mio C520 [AM]
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 27, 2005, 17:37:13 »
Cytat: "zolty4"
Ale wyciśnięcie z EDGE potrzebnego maksimum graniczy z cudem (...) Mówię o UMTS-ie oferowanym przez ORANGE i próby robiłem na Tachominie w Warszawie. Grzegorz

są tacy, którym się to ponoć udaje ... ale fakt - nie szłyszłem żeby ich karty obsługiwał Orangutan (ja zresztą również do nich należę - jeszcze nigdy nie udało mi się uzyskać transferu pow. 100 kB/s)
'(•_•)' oмиιa possυм ιи εo, qυι мε coиƒoяτaτ '(•_•)'

*

Anonymous

« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 27, 2005, 18:01:38 »
Tak przy okazji, teoretycznie do SKYPE-a powinno wystarczyć zwykły GPRS. Podają , że wymagane minimum to trochę mniej niż teoretycznie GPRS może, ale używając tego ostatniego właśnie już prawie rok zauważyłem, że te osiągi są na poziomie 10 % obiecanek albo mniej. Z EDGE jest podobnie, a mając od niedawna modem UTMS również to co operator obiecuje ma się do tego co można osiągnąć jak pięść do nosa. Grzegorz