Czy da się podnieść MDA 2 (bootloader i nic więcej)???

• 6 Odpowiedzi
  • 664 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Wrzesień 03, 2006, 09:35:01 »
Mój mda2 z Ery zaczął coś szwankować, więc zrobiłem mu twardy reset i uruchomił mi się bootloader.
Próbowałem różnych kombinacji klawiszy i nic. Zawsze włącza się bootloader. Tak samo dzieje się po wyjęciu baterii nawet po 30 godzinach.
Od tygodnia próbuję znaleźć coś w postach, żeby nie zaczynać nowego tematu, ale bez skutku.
Znalazłem kilka opisów i niby proste- jeżeli pokaże się USB (u mnie v 1.06) to wgrywasz nowy rom i po bólu.
Niestety próbowałem różnych romów i zawsze tak samo się kończy:

There has been a problem while ubdating your Pocket PC software.
To continue the update to please:
1. Disconnect your Pocket PC and the USB cradle.
2. Perform a normal reset by pressing the reset button.
3. Reconnect your Pocket PC and the USB cradle and run this Pocket PC software update program again.

Proszę o pomoc bo inaczej to chyba czeka mnie serwis.

PS. Jeżeli był podobny temat na forum proszę link (angielskiego nie czaje)

*

Offline KarolP

• 839
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 03, 2006, 09:52:58 »
Jak to się stało i kiedy? Wgrywałeś nowy ROM czy zrobiłeś hard reset?

Wg mnie nie jest tragicznie: skoro nie stało się to przez wgrywanie romu to istnieją dwie możliwości odratowania:

1) przez kabel (możliwe że coś w PC blokuje ci dostęp (firewall, ActiveSync lepiej wyłączyć itp.). Ja bym spróbował na czystej windozie.
2) kartą SD (ale musisz w jakiś sposób nagrać rom na kartę, np. czytnik, drugi palmtop, aparat foto w trybie USB)

Tak więc nie jest źle, a możesz ładować palmtopa? Możesz go wyłączyć? Próbowałeś zwykłego soft reseta? Jaką kombinacją próbowałeś robić hard reset?

Raz przypadkowo wszedłem do bootloadera, nie chcąc wymieniać romu to dałem soft reset i normalnie system zaczął działać.

Wg tego narzędzia powinieneś dać softreset i ponownie odpalić program, ale nie wiem czy w takiej sytuacji jest to możliwe.

« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 03, 2006, 10:35:30 »
Stało się to 2 tygodnie temu. coraz więcej prgramów przestało mi działać, aż w końcu systm wieszał się na logo i wtedy postanowiłem zrobić hard reset, a że uruchamiał mi się tylko bootloader (wszystkie inne kobinacje kończą sie na bootloaderze ) postanowiłem wgrać nowy rom(XDA_WM2k5_2.01a64WWE), który już wczesniej wgrywałem bez problemowo, i nie stety doprowadziłem go do takiego stanu.
Oczywiście robię wszystko przez kolebkę bo samego kabelka nie mam.
Bateria naładowana.
Po za Pandą wszystkie blokady mam powyłączane. Synchronizacja ActiveSync 4.1 po podłączeniu MDA, PC reaguje dźwiękiem, a ikonka ActiveSync jest nadal szara.
Mam czytnik kart, więc z wgraniem romu na kartę (1GB) nie ma problemu, ale nigdzie nie doczytałem się że można zainstalować system z karty.

*

Offline sand

• 10
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 03, 2006, 11:02:41 »
Znany problem .. słabo szukałeś :-)
Pierwsze ściągnij MMTY .. wyłącz wszystkie firewall'e antywirusy itd. .. najlepiej jak ich sie niema :/ .. odznacz w konfiguracji AS łączenie przez USB. Stacja musi być bezpośrednio do USB podłączona (nie przez hub'y itp.)
Otwórz mmty i wybierz połączenie USB wpisz (tylko wpisz a nie kopiuj-wklej)

set 14 0
task 28
task 0

po każdym poleceniu Enter...
no i softreset...
To powinno wyzerować flagi od bootowania i sformatować DOC .. powinien po resecie się podnieść.

« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 03, 2006, 14:08:42 »
Dzięki sand za zainteresowanie moim problemem.
Zrobiłem tak jak napisałeś.
Zrestartowałem PC i wszystko powyłączałem. Uruchomiłem MTTY v.0.01 i wyświetliło mi coś takiego:
set 14 0
HTCST   ÚČŇHTCEUSB>task 28
DOC_format_HW+
DOCInfoTableinitHW+
Binary0:dwSize=80000
BINFS0:dwSize=0
FAT0:dwSize=1000000
FAT1:dwSize=EA0000
All:dwSize=1F20000
USB>task 0
USB>
Mam wrażenie jakby było cos nie tak z połączeniem.
A może jest jakaś możliwość wgrania romu z karty SD?

*

Offline sand

• 10
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 13, 2006, 08:02:27 »
Oczywiście że można z SD wgrać system .... a próbowałeś resetu po tej operacji ... ?? Wyniki były OK .. czyli DOC jest ok i flagi ustawione .. więc można spróbować wgrać system ... bo jeżeli teraz nie startuje to brak systemu ... Sprawdź wgrywanie na innym kompie .. u mnie wgrywa z laptopa OK a ze stacjonarnego raz wgrywa raz nie :/

« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 13, 2006, 09:15:55 »
Zrobiłem to na innym laptopie i jestem mile zaskoczony.
Wielkie dzięki SAND. Jesto pierwszy mój temat na tym forum i nie jestem zawiedziony.
Pozdrawiam