Co to jest Radio ROM?

• 2 Odpowiedzi
  • 1355 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Co to jest Radio ROM?
« dnia: Styczeń 17, 2006, 10:49:34 »
Witam! Co to jest Radio ROM? Pozdrawiam!

*

Offline evad

• 465
    • http://adl.pl
  • Sprzęt: Nokia N900, E72 i kilka innych...
Re: Co to jest Radio ROM?
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 17, 2006, 11:39:05 »
Cytat: "art12345"
Witam! Co to jest Radio ROM? Pozdrawiam!

moimi słowami (wg informacji, które udało mi się do tej pory odszukać samemu w necie): Radio ROM, to warstwa oprogramowania odpowiedzialna za wyłącznie interfejs radiowy w PDA, czyli moduł GSM/GPRS, bluetooth oraz wifi. jak coś sknociłem, to niech mnie ktoś poprawi. :)

*

Offline jakubd

• 2820
  • To error is human, to forgive is not our policy.
    • jdtech.pl
  • Sprzęt: N900, Milestone, Galaxy Tab
Re: Co to jest Radio ROM?
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 18, 2006, 01:24:38 »
Cytat: evad
Cytat: "art12345"
Radio ROM, to warstwa oprogramowania odpowiedzialna za wyłącznie interfejs radiowy w PDA, czyli moduł GSM/GPRS, bluetooth oraz wifi. jak coś sknociłem, to niech mnie ktoś poprawi. :)

Z tego co mówią na XDA Developers, Radio ROM jest jedną z 3 części firmware (poza główną, zawierajacą system PocketPC i extended, w któej są aplikacje dodatkowe instalowane po hard resecie), która jest odpowiedzialna tylko za moduł telefoniczny GSM (lub CDMA w innych modelach). Co prawda gdzieniegdzie pojawia się info o tym, że ma jakiś związek z WiFi, ale na pewno nie ma związku z Bluetooth - za to jest odpowiedzialny stos BT w samym Windows, który można aktualizować osobno, jak zwykły program.
Sprzęt: 5MX, SimPad, BlueAngel, Hermes, N810, 8510p, k810i, PSP, 2133, MBW150, RedFly, G1, d780, HP HDX Dragon, E75, 5101, Rose, 3GS, N900, Uni, c901, Milestone, N96, Rhodium, Huawei e5, Envy 17, Galaxy Tab, e6500