Bateryjni zabójcy - rzecz o programach które wpływają na pobór prądu

• 3 Odpowiedzi
  • 1805 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline domadm

• **
  • 182
    • http://twitter.com/domadm
  • Sprzęt: Omnia II, Motorola Defy, Archos 101
Cześć

Odkąd telefon z WM zaczął być moim towarzyszem i ma zawsze działać, zwróciłem uwagę na fakt, że niektóre programy niezbyt łaskawie obchodzą się z baterią - po prostu mają większy lub mniejszy wpływ na zużycie energii. Z niektórych trzeba zrezygnować a inne przekonfigurować żeby nie były tak zabójcze.

Proszę o wasze spostrzeżenia nt funkcjonalności w WM (najlepiej w 6.5) i programów na nasze okienka, które należy wyłączać lub w ogóle nie używać aby nie spowodować nadmiernego zużycia energii.

Oczywiście każdy program jakiejś mocy procesora do działania potrzebuje, więc coś za coś, ale niektóre są w tym względzie kiepskie i te należy wytknąć palcem.

Zacznę od siebie:

- używam SPB Mobile Shell 3.5.1 i nie zauważyłem, żeby zbytnio obniżał sprawność baterii, ale zainstalowałem dodatek 'mskip ProPlus Ultimate 3.5.1 VGA' i nabieram podejrzeń że jego widgety powodują szybkie zużycie prądu - ma ktoś doświadczenia?

- mam cały czas aktywne połączenie GPRS/Edge i najnowszy Palringo jako komunikator. Muszę zrobić jeszcze parę testów, ale wydaje mi sie że używanie go przez cały czas powoduje problemy z prądem; jednocześnie wydaje mi się że wczesniejsze wersje nie były problemowe w tym zakresie. Czy ktoś może podzielić się jak u niego to wygląda?

Zapraszam do dyskusji.
Jeśli zbierzemy dużo danych to może warto będzie urządzić jakąś czarną listę, chyba że już gdzieś taka jest?
« Ostatnia zmiana: Listopad 27, 2009, 17:51:01 wysłana przez domadm »
----------------------
Programista też ma dni płodne i niepłodne

Odp: Bateryjni zabójcy - rzecz o programach które wpływają na pobór prądu
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 03, 2010, 00:23:27 »
wasserwaga -poziomica ...pracująca w tle potrzebuje tylko  kilku godzin na zjedzenie baterii..trzeba pamiętać o zamknięciu aplikacji po użyciu

*

Offline rosomak6000

• *
  • 59
  • Sprzęt: HTC Desire,HTC Touch Diamond 2, HTC S620 Exalibur,
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 14, 2010, 13:53:48 »
Zauważyłem ze Parlingo dość szybko opróżnia bateria w telefonie... Nie zostawiam już włączonego cały czas, dodatkowo trzeba pamiętać żeby go zamykać przez polecenie menu, zamknij, inaczej dalej działa...
"A jeśliby ci zabrakło wszystkich drabin, to naucz się wspinać po własnej głowie."
Fryderyk Nietzsche

*

Offline kuba170495

• 11
  • Sprzęt: LG GT540
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 22, 2010, 15:46:01 »
Mi się wydaje ,że dzięki SBP Mobile Shell wolniej ubywa bateria w mojej Omni (WM 6.1).