Advanced Configuration Tools - porady, testy, doswiadczenia

• 10 Odpowiedzi
  • 2158 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Advanced Configuration Tools - porady, testy, doswiadczenia
« dnia: Wrzesień 28, 2008, 23:44:52 »
Coz, poszukalem na forum i nie znalazlem takiego watku. A jakiego? Chcialbym zapoponowac watek, w ktorym bedziecmy dzielic sie ustawieniami ktore testujemy w programie Advanced Configuration Tools. Ustawien tych jest tak wiele i w tak rozny sposob moga dzialac na nasze telefony, ze chyba warto byloby sie dzielic tym jakie ustawienia wybralismy i po co oraz czy i jak zadzialalo. Z info na jakim fonie oczywiscie.

A wiec niniejszym proponuje...  :grin:

EDIT: podrasowalem tytul watku... ;)
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 29, 2008, 08:21:41 wysłana przez Amator72 »

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
  • Sprzęt: LG Swift 3D, HTC Leo, Eten M700
Odp: Advanced Configuration Tools
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 28, 2008, 23:50:50 »
Może to późna pora, ale jakoś nie dostrzegam w tym sensu...
LG Swift 3D: Froyo
HTC Leo: EnergyROM 28244 Sense 2.5 Cookie 2.0
Eten M700: _TB_TB_ WM6.1

« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 29, 2008, 00:09:20 »
co najmniej dla 50-60% ustawien zgoda - sa latwe do zrozumienia. ale niektore z nich juz nie sa takie oczywiste co do skutkow. mam tu na mysli np. oszczedzanie baterii opisane w oddzielnym watku uzyskane poprzez odhaczenie jednego z ustawien na off.

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 29, 2008, 00:10:52 »
No nic, dla mnie to mimo wszystko bez sensu, ale może znajdą się osoby o odmiennym zdaniu i podzielą się wrażeniami :)

« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 29, 2008, 00:18:23 »
oczywiscie ja pisze z perspektywy laika-amatora, a nie osoby swobodnie zmieniajacej rejestr. takie bylo tlo mojej propozycji.

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 29, 2008, 00:23:15 »
No to ja tylko dodam, że też nie jestem osobą swobodnie zmieniającą rejestr ;) 

Ale nie dociera do mnie w jakim celu omawiać jak działają poszczególne funkcje programu w danym telefonie? Jeśli jakaś funkcja działa w jakimś konkretnym urządzeniu, to robi dokładnie to, do czego została stworzona, a jeśli nie działa, to ...po prostu nie działa i szuka się innych rozwiązań (pomijających Adv. Conf. Tool). A to co robi dana funkcja można dowiedzieć się z tego czy innego źródła. Stąd moje sceptyczne podejście, ale przeciwnikiem tematu w żaden sposób nie jestem  :ok:

« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 29, 2008, 08:20:53 »
Moze ja tak dla dalszego rozjasnienia zapytam - wlaczylem sobie cos takiego jak zarzadzanie energie zwiazane z karta pamieci. W sensie, ze jak sie z niej nie korzysta to ta funkcja pozwala oszczedzac baterie. I pytanko - czy to faktycznie komus daje ekstra power w baterii i czy czasem nie jest to bez sensu w przypadku gdy instalujemy programy na karcie? W sensie ze wtedy o zadnym ozczedzaniu nie moze byc mowy?

*

Offline barylka1986

• 327
  • Sprzęt: Asus P526, Asus P750, Samsung B7610, HTC HD2
Odp: Advanced Configuration Tools - porady, testy, doswiadczenia
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 29, 2008, 17:14:59 »
witajcie

moze potrafi ten program powiekszyc czcionki w trakcie pisania sms

bo juz niewiem jak to zmienic

*

nothin

« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 29, 2008, 17:18:26 »
witajcie

moze potrafi ten program powiekszyc czcionki w trakcie pisania sms

bo juz niewiem jak to zmienic
moze to troche na skróty, ale menu start, settings, system i screen zakładka 3cia...oczywiście, ma to wpływ na wiele rzeczy, ALE na bank powiększa litery w smsie...

« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 29, 2008, 23:16:31 »
Wlasnie sie konczy dzien po pierwszym przestawieniu programem ACT ustawien w celu zaoszczedzenia baterii. Rano skonczylem ladowac, w trakcie normalnie korzystalem z telefonu (troche rozmow, sms), 3G wylaczone, wifi troszke wieczorem. Mam obecnie 83% baterii w moim HTC Pro. Chyba niezle...

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 29, 2008, 23:32:00 »
Nie jestem na 100% pewien, ale funkcja ta działa w ten sposób, że przy włączonej (enabled) opcji "Power Management" zasilanie karty pamięci jest odłączane w momencie przejścia urządzenia w stan uśpienia. Przez to zyskuje się efekt zaoszczędzenia nieco energii w czasie, gdy urządzenie śpi. Przy ustawieniu na wyłączone (disabled) energia dociera do karty przez cały czas - mogą więc sprawnie działać (czytaj: działać nadal po wybudzeniu) zainstalowane na karcie programy jednak kosztem krótszej pracy urządzenia na baterii.

Korzystałem z tego dobrodziejstwa (podtrzymywania zasilania karty) gdy uruchomiony aplet manager (java) zainstalowany na karcie wysypywał się po przejściu urządzenia w stan uśpienia - po wyłączeniu Power Managementu działał jak należy.