ActiveSync po BT MDA compact = zonk!

• 7 Odpowiedzi
  • 1431 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline p1vo

• **
  • 124
    • http://wifia.pl
  • Sprzęt: Motorola Milestone
« dnia: Październik 22, 2005, 22:31:23 »
+ dongle BlueTake (win xp sp2 ze standardowym BT managerem)= zonk!

za mna juz 1 h mordowania sie z tym g.... #$%!@# a to nadla jak nie dzialalo tak nie dziala.

pierwsze co zrobilem to wyszukalem sobie insturkcje na xda-dev :)

1 To sync with BT first delete all your pairing with your computer and phone on both devices.
2 Go to BT Manager on your phone and click both check boxes for Inbound and Outbound COM ports and pair the devices.
3 Once they are paired go to BT manager again and click on the start button (for BT ActiveSync setup) and pair the devices again if you have to.
4 Once that is done check on the computer in BT Manager click on the phone device>property>services....the Serial Port Profile (SPP) "Serial Port COM4" will be checked.
5 After that on the computer's BT Manager itself ensure that the COM ports folder shows incoming and outgoing ports with the phone's name in front.
6 On the ActiveSync (on the ocmputer) ensure that the COM port no. is the same as the Incoming COM port no. given in step 5 above and it being shown as available. Sometimes if it is unavailable, the computer needs to be rebooted and then it will be shown as available.
7 Click on ActiveSync thru BT on the phone and it should work.

zrobilem wszystko zgodnie z nia (no prawie wszystko jak robilem tak jak tu jest podane to pozniej nie mialem incoming portu na PC - ale teraz jest) (port com jest dostepny w AS - sa 2 z nazwa urzadzenia wybrany ten od przychodzacych polaczen)
niestety jak sie nie laczylo tak nie laczy :/
help!

[Dodano: 2005-10-23 00:30:29]
huh udalo sie :)

dla potomnosci:

robimy wszystko tak jak w opisie powyzej tyle ze:
ad3. parujemy polaczenie najpierw ze strony pda a pozniej ze strony PC (na odwrot tez jest ok)

*

Offline kukov

• 13
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 23, 2005, 16:48:13 »
dochodze do 2 punktu ale jak klikam start w 3 punkcie to wyswietla mi :"Please start bonding with other Bluetooth device which supports serial port or ActiveSync profile as your ActiveSync partner!"

ps. zparowalem od strony pc , w mda tez mam wykryte urzadzenie,wpisany passkey i nadal to samo
pls help : (

*

Offline ein

• 25
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 23, 2005, 18:55:07 »
Witaj w klubie. To samo mialem z MDA II. Wreszcie za ktoryms tam razem sie udalo. Co zrobilem? Ano wywalilem firmowe oprogramowanie dolaczone do klucza usb (co zabawne niby laczyl sie PDA z kompem ale, co z tego, kiedy nie dzialal mi ActiveSync a przesylanie plikow za pomoca aplikacji producenta klucza doprowadzalo do komunikatu o bledzie), skorzystalem ze standardowego sterownika systemu i ...moglem sobie wyslac pliki do PDA z PC i tylko tak i tylko to mozna bylo zrobic, bo AS dalej za zadne skarby nie chcial pracowac. No to po ilus tam probach wymusilem wreszcie odpowiednie ustawienia usług w menagerze BT na PC. W zakładce usługi (w menagerze BT PeCeta) dla zestawienia łaczności ważne są Dial-up i Port szeregowy SPP (COM4 i COM5 standardowo). Trzeba je ustawic co proste nie jest, bo Port szeregowy SPP za nic nie chcial sie ujawnic, a bez niego przesylalem sobie tylko pliki PC do via z martwym AS. W koncu jednak usługa została wykryta. Gdy te dwie funkcje pojawią się w menagerze po stronie stacjonarnego kompa wszystko jest na drodze do upragnionego polaczenia. Trzeba jeszcze w AS dac COM3 (tak mam ustawione obecnie). Po stronie PDA nie ma co ustawiac jak wiadomo (na ms-owym gownianym menagerze) wiec tylko AS, w zakładce synchro po BT i powinno chodzic. Dodatkowo mozna odhaczyc jeszcze polaczenie via siec inet w AS w piecu i net takoz se chodzi. Oczywiscie proby polaczenia byly wielokrotne  i dopiero zestawienie uslug jw na tych jw COM-ach plus rezygnacja z dodatku BT tools do MDA (a szkoda bo by sie przydal) przyniosla upragniony rezultat. Aha nie poslugiwalem sie jakas okreslona sciezka postepowania (jw) tylko wlaczylem menagera w MDA i uruchomilem klucz w PC. A potem uplynelo pare godzin, no i w koncu sie udalo.

[Dodano: 2005-10-23 19:01:34]
Aha w "portach COM" w standardowym menagerze Windows ustawienia są następujące:
COM3 - przychodzące (te ustawiają się bez bólu),
COM 5 - wychodzące (z opisem PDa XXX serial port 4)
Wybieramy dodaj i dopiero po odnalezieniu usługi port szeregowy spp mamy mozliwosc dodania tego ustawienia.

*

Offline kukov

• 13
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 23, 2005, 19:07:34 »
ja sie mecze caly dzien i niemoge nadal tego zrobic ;(

Wybieram z ikonki BT na pasku services[uslugi] dalej dial up i mi wyswietla okienko do dial upa ale co wpisac w username nr telefonu ? jak nic nie wpisuje to sie laczy dluugo i nic

Edit: to mam odinstalowac tego mojego wildcoma po czym zainstalowac windowsowego i ustawic w nim dial up na com 3 i 5 ? nastepnie wdusic w pda AS connect  ?

*

Offline p1vo

• **
  • 124
    • http://wifia.pl
  • Sprzęt: Motorola Milestone
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 25, 2005, 00:12:58 »
no widcomma raczej nie usuwaj z tego co wiem to z nim jest nawet latwiej niz w MS. Bo to z menagerem BT od MS sa wlasnie mega jazdy
co do tego komunikatu (Please start bonding with other Bluetooth device which supports serial port or ActiveSync profile as your ActiveSync partner!") to sie nim nie przejmuj mi tez caly czas wyskakiwal.  zwroc uwage czy jak zaznaczysz oba comy na pda BT settings i klikniesz ok i jak wejdziesz 2 raz ustawien to czy nadal oba beda zaznaczone..

*

Offline kukov

• 13
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 25, 2005, 16:59:10 »
sa oba zaznaczone ale i tak sie nie laczy :(

*

Offline MatAnderson

• *
  • 70
    • BAH
  • Sprzęt: HKC G901 + Kingstone 1GB
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 25, 2005, 23:45:04 »
Witam wszystkich,
A ja zestawiłem połączenie i to już kilka razy (na różnych kompach) choć zawsze z tym samym kluczem, bo mam tylko jeden ;)
No więc tak:
1) settings/system/bluetooth setings i klik START (ActiveSync via bluetooth).
2) Wyskakuje komunikat ten co wszystkim: Please start bonding with other Bluetooth device which supports serial port or ActiveSync profile as your ActiveSync partner!
3) Dodaje komputer z którym chcę się synchronizować -> przez add new device i paruje się z nim (passkey itp.)
4) na komputerze w ActiveSync'u trzeba w opcjach połączenia wybrać port com który dodaje soft od klucza do systemu (File/Connection settings)

Teraz szykuje się szybka akcja:
5) Na PPC otwieramy ActiveSync'a
6) Na PC startujemy Get Connected (komputer wyszukuje urządzenie)
7) Szybko startujemy Connect via bluetooth w ActiveSync'u na PPC
8) Jak mamy szczęście i wszystko naciśniemy w odpowiednim czasie to czeka nas synchronizacja n*100 kontaktów i usuwanie powtórzeń....Ale to już inna bajka.

Acha, z doświadczenia mojego wynika że kolejność 1-3 ma szczególe znaczenie -> jak zrobi się to inaczej to nie działa :(

Pozdrawiam
MAT

« Odpowiedź #7 dnia: Październik 30, 2005, 00:50:28 »
Dzieki mat zatrybilo za 4 razem:)) ale nie mozliwe stalo sie mozliwe a na gsmonline w recenzji pisali ze nie da sie AS polaczyc przez BT w MDA:P forum PDA rulezz;] PS dla pozostalych cierpliwosci mi tez nerwy puszczaly :)
 Pozdrawiam bedi