Jak mieć internet na PPC mając jedynie kabel (podłączony do sieci...)

• 12 Odpowiedzi
  • 1021 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Rafal_m600

• 24
  • Sprzęt: Atom Life (WM 6.1 PDAVIET) + 4 GB ,  HP iPAQ 2200 + 1 GB, holux m1200
Witam, szukałem na forum ale nic konkretnego nie wyczytałem.
Mam problem, za tydzień nie będę miał laptopa, a więc brak dostępu do internetu. Jednak w kablu cały czas "internet będzie obecny"... Czy da się podłączyć ten kabel poprzez jakiś modem do PCC, konkretniej spv m600? Myślałem już żeby podłączyć się do szwagra pod jego komputer przez kabel USB. Jednak odległość byłaby ok 15-20 metrów i w takiej sytuacji transfer będzie bardzo słaby (chyba że zastsować ze 3-4 przedłużacze aktywne...), Blotootch też nie bardzo się sprawdzi bo byłoby dużo ścian po drodze. Router WiFi też odpada bo to radiówka i musiałbym mięc dwa urządzenia (AP i Router) co jest kosztowne... Ma ktoś pomysł jak podłączyć mego spv do sieci?

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
Odp: Jak mieć internet na PPC mając jedynie kabel (podłączony do sieci...)
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 19, 2007, 17:09:44 »
Tulko albo Wifi, albo USB albo GPRS, niestety innej mozliwosci nie ma.
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

*

Offline miloszz

• 359
  • Sprzęt: BlackBerry, a w szufladzie: plamOne Treo 650, Tungsten|T2, palm m505
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 19, 2007, 17:19:21 »
Czy w dawnych czasach nie było kart ethernetowych na CF? ;)
Jeżeli masz niepotrzebną plastikową osłonę do Tungstena T|T/T|T2, proszę, skontaktuj się ze mną.

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 19, 2007, 17:56:10 »
Na CF moze i tak ale na SDIO ??? Pomijajac juz koszt czegos takiego...

*

Offline Rafal_m600

• 24
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 19, 2007, 22:08:57 »
No tak... Jeżeli byłoby coś takiego na SDIO to kosztowałoby minimum ze 150 zł (po tyle chodzą np karty WiFi na SDIO) więc już wolałbym założyć sobie WiFi w całym mieszkaniu (100 zł więcej... ech ta radiówka...). Zatem pozostaje połączenie przez kabel USB lub blutu. Ale mimo że nadajnik blutu ma zasięg nawet te 130 metrów to ograniczy mnie zasięg blutu w PCC. Prawda? Czyli ok 10 metrów. Więc może połączyć parę aktywnych przedłużaczy USB (może dwa po 5 metrów by starczyło), a na końcu nadajnik blutu... Co myślicie o takim rozwiązaniu? To będzie praktycznie tylko do odbierania meili itp. więc powinno zdać egzamin. Mam tylko pytanie. Jeżeli podłączam PCC przez kabel USB to automatycznie synchronizuje się przez Active Sync i mam od razu internet bez zbędnego klikania na komputerze. Czy z nadajnikiem blutu jest tak samo, czy za każdym podłączeniem/wykryciem będę musiał klikać coś na komputerze?

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 19, 2007, 22:25:48 »
BT Po AS dziala tak samo jak po kablu.

*

damist

« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 19, 2007, 22:30:52 »
tyle ze kochany as przez bluetooth potrafi odmawiac posluszenstwa :P  Nieraz trzeba wylaczac i wlaczac program do bluetooth , ale to zadkosc

*

Offline AMi

• 1763
  • Sprzęt: Nokia 7110
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 19, 2007, 22:36:55 »
Kup sobie jakiś wifi router z access pointem (to jedno urządzenie, i wcale niekoniecznie drogie - popatrz np na allegro, za 100 pln kupisz domowe rozwiązanie spokojnie :) ) i masz sprawę rozwiązaną raz na zawsze.

Bluetooth wymaga przecież komputera, a tego kolega właśnie nie będzie miał i stąd problem. Poza tym zasięg BT jest kilka metrów i koniec.

Masz wifi w tym swoim spv m600?
« Ostatnia zmiana: Lipiec 19, 2007, 22:41:20 wysłana przez AMi »

*

Offline Rafal_m600

• 24
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 19, 2007, 23:24:19 »
AMi, mam WiFi na swoim spv, ale problem byłby inny. Mam internet radiowy i z tego co czytałem i zasięgałem opinii na forach musiałbym mieć Acces Pointa z wbudowanym routerem i dodatkowy jeszcze jeden router który działałby jako client. To są właśnie uroki radiówki. Przy neo czy innej ups nie ma takiego problemu. Jesteś bankowo pewny że AP z wbudowanym routerem załatwi sprawę?

Wspomniałeś że nie mam komputera i nie podłacze blutu... Komputer ma szwagier więc mogę do niego podłączyć. Kablem USB przeciągnąłbym internet przez ściany, a dopiero w pokoju na końcu kabla podłączym nadajnik blutu. Wtedy odpadają zakłócenia. Ale zaczynam się zastanawiać skoro czasem blutu odmawia posłuszeństwa, to nie będę biegał na drugie piętro żeby wyłączać/włączać program od blutu...

*

Offline Rafer

• *
  • 98
  • Sprzęt: Axim X30H, Kaiser
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 20, 2007, 10:23:09 »
Hej, jeśli szwagier ma neta w kablu, to lepiej przeciągnij od niego skrętkę... u siebie możesz postawić jakiś router z AP i tym samym kablem zawrócić neta do szwagra,
chyba że WiFi sięgnie przez ściany, to wtedy stawiasz sprzęta u szwagra bez ciągania kabla, ale może być słaby sygnał/prędkość...

*

Offline tehcrash

• 32
  • Niewykwalifikowany pracownik branży IT
    • crash.jogger.pl
  • Sprzęt: HTC Artemis (WM6 official ROM)
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 20, 2007, 21:16:24 »
Reasumując: macie gdzieś wyjście na świat po radiu przez APka z anteną, dalej jest pewnie switch, od którego idzie skrętka do szwagra i do Ciebie. (jeśli coś źle zrozumiałem to proszę mnie poprawiać). Zamiast kombinować z przedłużaczami usb i bt może postaw sobie na końcu Twojego kabla zwykłego APka typu home-usage, (100 zł na allegro, restart fizycznie co dwa dni, rekonfiguracja raz na tydzień) i spokój?

A z wifi przez ściany to nie łatwo, wystarczy że w tzw. nowym budownictwie jakiś inteligent położy metalową siatkę, żeby tynk się lepiej trzymał i żaden sygnał nie przejdzie (google > klatka Faradaya). A z komórki korzystać można tylko stojąc przy oknie ;D
Never take life seriously. Nobody gets out alive anyway.

JID: crash@maszyna.pl

*

Offline Rafal_m600

• 24
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 21, 2007, 07:41:39 »
Tak tehcrash. Jest tak jak napisałeś. Mam kabel ze skętką już w pokoju... Od początku chciałem zrobić ten internet po WiFi, ale jak dowiedziałem się że przy radiówce potrzebne są dwa urządzenia (AP z routerem i router w trybie client), to koszty mnie odstraszyły. Do tej pory, jak pytałem się z dziesięciu ludzi czy napewno dwa urządzenia są potrzene, to aż 8 odpowiedziało, że tak. Tylko 2 osoby mówiły że w moim przypadku sam router wystarczy. Chyba czas przejść się do normalnego serwisu komputerowego i tam ich spytać. Jesteś pewien że zwykły AP wystarczy? Ja się tym interesuję dopiero od nieco ponad tygodnia więc we wszystkim się jeszcze nie łapię. Jakbyś mógł to podaj link do aukcji na allegro z takim AP typu home-usage, bo nie chcę guana kupić. No i oczywiście cena żeby nie była za wysoka, do 100 zł.
A co myślicie o modemie na bluetooth? Tylko że przepustowość takiego modemu jest mniejsza od WiFi...

*

Offline tehcrash

• 32
  • Niewykwalifikowany pracownik branży IT
    • crash.jogger.pl
  • Sprzęt: HTC Artemis (WM6 official ROM)
« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 21, 2007, 08:06:01 »
Heh, rzuciłem tym 100zł w sumie z palca, a tu się okazuje, że jednak można coś kupić za tę cenę:

http://allegro.pl/item216489739_najtanszy_acces_point_tp_link_router_dsl_54g_gwar.html
http://allegro.pl/item217745833_router_tp_link_tl_wr542g_802_11g_b_fv_gwar_2l_odss.html
http://allegro.pl/item217528979_nowosc_tp_link_tl_wr542g_ap_router_4xlan_1xlan.html

Nawet ma czteroportowego switcha wbudowanego, ciekawostka.

A odpowiadając na Twoje pytanie, czy jestem pewien: jeżeli jest tak, jak opisałem (APek + antena dostępowa i switch po drodze), to jestem pewien, że wystarczy Ci jeden APek, w końcu już jednego masz. Moze te 8 osób zrozumiało, że istnieje tylko możliwość internetu radiowego i jeszcze żadnej anteny w domu nie masz, to wtedy rzeczywiście potrzebowałbyś dwóch urządzeń - jednego do odbioru sygnału, drugiego do rozsyłania go po mieszkaniu.

Modem na BT to kiepska opcja - jak sygnał Ci przejdzie 20 metrów przez ściany, to jesteś w czepku urodzony. Poza tym nie wiem, czy host (komputer szwagra) da się zmusić do udostępniania internetu po bt, a Twój PDA do odbierania go (zwykle bywa odwrotnie - sieć po gprs/edge i po bt do laptopa).

Mam nadzieję, że okazałem się pomocny :)

Pozdrawiam!
Never take life seriously. Nobody gets out alive anyway.

JID: crash@maszyna.pl