[Palm Treo 750] upgrade do wm6 problem z wersja

• 9 Odpowiedzi
  • 2153 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

[Palm Treo 750] upgrade do wm6 problem z wersja
« dnia: Kwiecień 14, 2008, 11:50:52 »
w mojej wersji software mam

1.15-ROW

a na stronie palma gdzie moge zrobic upgrade'a nie ma takiej wersji..

jest jakas mozliwosc ze da rade tego upgrade'a zrobic? czy kicha?
« Ostatnia zmiana: Październik 06, 2010, 16:22:12 wysłana przez revanmj »

*

Offline bikekowal

• 13104
Odp: upgrade do wm6 problem z wersja
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 15, 2008, 19:34:54 »
a podasz jakie masz urządzenie?
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 16, 2008, 09:37:10 »
mam treo 750

chcialam zrobic upgrade'a z wm5 do wm6 ale na stronie palma nie ma wersji oprogramowania ktora ja mam, mianowicie 1.15- ROW.

czy jest jakas mozliwosc obejscia tego? np wybor innej wersji?

*

Offline miloszz

• 359
  • Sprzęt: BlackBerry, a w szufladzie: plamOne Treo 650, Tungsten|T2, palm m505
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 16, 2008, 20:19:58 »
mam treo 750

chcialam zrobic upgrade'a z wm5 do wm6 ale na stronie palma nie ma wersji oprogramowania ktora ja mam, mianowicie 1.15- ROW.

czy jest jakas mozliwosc obejscia tego? np wybor innej wersji?

Jest możliwość przez edycję pliku payload.xml po odpleniu updatera, z którego się chce skorzystać.

Właśnie zrobiłem swojemu hardreset, więc jestem troszkę zajęty, ale zaraz opiszę. Jeszcze dzisiaj :)

A więc od początku. Jeśli chodzi o rom, to jest w czym wybierać:
AT&T - bardzo fajny, ale wymaga zabawy z ExtROMem, żeby się pozbyć dziadostwa od AT&T.
Czysty WM6 - dobry, mniej kłopotliwy

1. Po ściągnieciu pożądanego romu, odpalamy plik exe, ale NIE KLIKAMY NEXT!
2. Szukamy na dysku pliku payloads.xml (będzie gdzieś na c:\documents and settings\użytkownik\temp) TRZEBA WŁĄCZYĆ WYŚWIETLANIE UKRYTYCH PLIKÓW. Wygodnie jest użyć szukarki, bo nazwa katalogo jest dziwna.
3. Otwieramy plik (notatnik wystarczy) i wszykamy znaczników <low></low> i <high></high>. To co jest pomiędzy low zastępujemy numerkiem poniżej wersji którą mamy (tu: 1.14 na przykład) a high jakąś wysoką (np. 2.66).
4. Zapisujemy plik i postępujemy zgodnie z instrukcjami na ekranie (updater nie powinien płakać że mamy złą wersję programowania)
5. Cieszymy się nowym systemem, albo dajemy szansę autorowi tutoriala na poprawienie błędów ;)
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 16, 2008, 21:00:40 wysłana przez miloszz »
Jeżeli masz niepotrzebną plastikową osłonę do Tungstena T|T/T|T2, proszę, skontaktuj się ze mną.

« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 22, 2008, 13:10:41 »
wszystko ma byc robione jak treo bedzie podlaczone do komputera? czy dopiero na jakims etapie podlaczyc treo?

« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 22, 2008, 20:21:43 »
ne moge znalezc nigdzie tego pliku payloads.xml

*

Offline miloszz

• 359
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 22, 2008, 20:45:11 »
Jeżeli nie zależy Ci na zaktualizowaniu numeru wersji oprogramowania, możesz zrobić update metodą "na kartę". Mój opis (po angielsku, ale chyba zrozumiały):

1. Using winrar unpack Treo750_(version)_?DesktopUpdater.exe
2. Find CHEEIMG_FW.nbh there (it's about 83MB).
3. Format your card to FAT32 (usining Windows and card reader). Make sure twice that this is FAT32, not FAT(16).
4. Copy CHEEIMG_FW.nbh to formatted card.
5. Rename CHEEIMG_FW.nbh to CHEEIMG.nbh
6. Put card into your Treo. Plug charger to Treo.
7. Holding PPT/Media button (one under volume keys) push reset (under card slot) with stylus.
8. You should get bootloader screen (red green blue).
9. If you made previus steps right Treo should ask if you want to flash rom.
10. Press power button (red) to confirm.
11. Watch progress bar while Treo is being flashed (it will take about 15(?) minutes).
12. After upgrade make hard reset (reset holding power button, then "up" to confirm).
Jeżeli masz niepotrzebną plastikową osłonę do Tungstena T|T/T|T2, proszę, skontaktuj się ze mną.

*

Offline malyd77

• **
  • 221
    • Mój Oriflame
  • Sprzęt: SPV M3100 Hermes
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 05, 2008, 15:15:13 »
miloszz czyli jak mam Treo 750v z WM 5.0 to wystarczy pobrać tylko ROM z wersją 6.0 podłączyć Treo do komputera za pomocą kabla USB i zastosować się do Twojego opisu.? Nie trzeba nic więcej robić. Czy też trzeba zrobić jakiś unlock. Możesz opisać cały przebieg update Treo 750.
Pozdrawiam, Dawid Szczęch
W poszukiwaniu Doskonałego Telefonu- Mój TYP TREO 650

*

Offline miloszz

• 359
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 06, 2008, 06:40:58 »
Jeżeli rom bedzie oficjalny od palma, nie trzeba HardSPL. Ten sposób nie przewiduje podłączania do kompa - to sposób "z kartą". Podłączyć należy ładowarkę, aczkolwiek bez *może* by przeszło.

Opisałem chyba wszystko względnie jasno. W czasie update'u masz na szarym tle pasek postępu koloru morskiego, nawet z gradientem ;)

*

Offline storm

• *
  • 52
    • Wrzucaj foty
  • Sprzęt: loox n560, HTC HD2
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 27, 2009, 23:37:28 »
Pięknie opisane, tylko nigdzie nie można znaleźć tych oficjalnych ( czystych ) romów ze strony Palma linki zostały usunięte :(
HTC