Najlepiej po prostu nie być naiwnym i nie wierzyć w opisy takie jak "nie wiem czy to oryginał, bo się na tym nie znam" sprzedający w takiej sytuacji zna się lepiej niż sam producent tych tanich podróbek i dokładnie wie co chce wam sprzedać. Nie ma czegoś takiego jak naiwny sprzedawca na allegro -sam się o tym nie raz przekonałem. I można mieć nie wiem jak wielką nadzieję a i tak nie znajdzie się nigdy taki osobnik, który tel oryginalny sprzeda ci za cenę podróby i jeszcze napisze, że nie wiem czy to oryginał- to jest absolutnie nie możliwe -jeśli osobnik jest na tyle inteligentny ,żeby obsłużyć serwis allegro to na pewno wie co posiada i co chce sprzedać ,a często nawet wie jak to sprzedać.
Pozdro i nie dajcie się zwieść pozornej naiwności sprzedających lisów na allegro, którzy użyją wielu sztuczek, aby tylko Cię oskubac z kasy : np "przedmiotem tej aukcji nie jest telefon, ale jego zdjęcie", albo "przedmiotem tej aukcji jest atrapa telefonu" ,qrcze przecież to jasne ,że gość chce kogoś oszukać, albo jeszcze inaczej "apple i-phone 1:1" gościu odpisuje ,że przecież to jasne, że to podróba- napisał przecież że 1:1, ale nie wiadomo przecież o co chodzi z tym 1:1 - wziął 1250zł (coś koło tego za atrapę i-phona) normalnie byłem baaardzo wkurzony -ja się nie dałem oszukać, ale jakiś inny koleś tak -oczywiscie napisałem mu, że kupił podróbę.
Pozdro.