"Connections" po odinstalowaniu Bluesoleil - probl

• 9 Odpowiedzi
  • 1673 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline baja

• **
  • 125
« dnia: Listopad 05, 2005, 21:13:07 »
witam
Zeby naswietlic problem musze zaczac od poczatku. Tak wiec zainstalowalem managera BT Bluesoleil, ktorego z roznych przyczyn odinstalowalem. Jak wiadomo manager ten powoduje zmiane w ustawieniach Connections w naszych PDA (bylo tez na xda-developers mowione). Zmiany te objawiaja sie zniknieciem opcji w ustawieniach Connections, tzn zostaje tylko Add New Connections (jakos tak). W miedzy czasie zaszla potrzeba zmiany ustawien dla polaczen Ideii/Orange. Ww problem uniemozliwia edycje lub/i skasowanie zdefiniowanego polaczenia. No wiec zrobilem backup poprzez program SpriteBackup po czym hard reset. Po zrobieniu Restore zostaly przywrocone wszystkie ustawienia lacznie z tymi problemami z Connections. Po samym hard resecie zrobilem nowe polacznie i dziala mi wreszcie internet na nowych ustawieniach idei/orange dla samego pda jak i dla laptopa poprzez BT :) . Czy jest mozliwosc zrobienia restore (spritebackup) z wylaczeniem przywracania ustawien connections?nie widzialem takiej opcji. Moze jakas zmiana w rejestrze lub skasowanie jakiegos pliku przywraca na default? Raczej nie widzi mi sie zrobienia harda i instalowanie wszystkiego od nowa, lacznie z kasowaniem aplikacji recznie z karty pamieci i zaczynaniem "od zera". prosze o pomoc...
pozdrawiam
baja

« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 05, 2005, 23:39:27 »
Sprawa jest do zrobienia. Zrob backup samych ustawien polaczen (settings->permanent save->connections settings). Ustawienia polaczen wyladuja na starge\PersaveBackup. Przekopiuj te pliki w inne miejsce (zeby system nie zamazal) i odtworz system z backupu. Pozniej wlacz ponownie te opcje a gdy Windows zapisze juz swoje nowe dane, nadpisz je wlasnymi. Po restarcie systemu konfiguracja polaczen zostanie przeniesiona.

*

Offline baja

• **
  • 125
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 06, 2005, 00:41:09 »
jutro zobacze, ale na logike wynika ze powinno rozwiazac sprawe...nie wpadlem na to. ;)
dziekuje
pozdr
baja

*

Offline baja

• **
  • 125
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 06, 2005, 14:07:18 »
no niestety nic nie dalo...zrobilem tak jak pisales, czyli:
1. zrobilem save ustawien do storage poprzez "permamentsave"
2.skopiowalem te pliki sobie do kompa
3.przywrocilem backup
4.zaznaczylem funkcje zeby zapisywalo do permamenta rowniez "connections settings"
5.zrobilem reset
6.przegralem moje pliki spowrotem do storage.
6.zrobilem reset
niestety nadal nie widac mozliwosci ustawien ani edycji...
moze ktos, kto ma/mial bluesoleil mial podobny problem? DK ? ;)
chcialem jeszcze poszukacna forum xda-developers ale cos nie chce dzialac strona...
pozdrawiam
baja

« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 08, 2005, 10:40:02 »
Ustawienia polaczen sa umieszczone w rejestrze w kluczach:

HKEY_CURRENT_USER\Comm\RasBook
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\ConnMgr\Destinations
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\ConnMgr\Providers

Ale moim zdaniem problem jest w innym miejscu.
Albo BS zamieszal niezle w rejestrze, albo w bazie systemowej.
Sprobuj na dzialajacy system odtwarzac po kolei bazy (z pominieciem baz uzytkownika - zostaje jedna czy dwie), rejestr itd az do chwili jak przestanie dzialac. Jesli to nie rozwali systemu, to odtworz dodatkowo katalog Windows. Jak juz bedziesz wiedzial z grubsza gdzie jest problem to pozostaje porownanie wersji dzialajacej i niedzialajacej i wyszukanie zrodla problemu.

Niestety (a moze i lepiej dla mnie :)) nie intsalowalem BS wiec gotowego rozwiazania nie moge podac.

*

Offline baja

• **
  • 125
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 08, 2005, 14:06:21 »
witam
nie rozumiem jak mam odtwarzac poszczegolnebazy...skad? w  sprite backup nie idzie.moge prosic o szczegolowe instrukcje?

« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 08, 2005, 16:53:48 »
Nie wiem jakiej wersji SB uzywasz,ale aktualna na pewno to umozliwia. Zerknij na strone producenta:
http://www.spritesoftware.com/en/personal/products/windows_mobile/pocket_pc.htm
"Select whether to backup or restore everything or exclude certain files, folder or databases.", co zreszta widac na obrazku.

Mysle ze remedium na Twoje problemy jest opcja "Switch ta Advanced Mode" w menu Options.

*

Offline baja

• **
  • 125
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 08, 2005, 19:38:01 »
no wiec zrobilem tak jak kazales, tj. zaczalem przywracac po kolei wszystki partie backupu. robilem to troche w innej kolejnosci ale na sam koniec zostawilem System Data, i tam zrobilem rejestr....po restarcie bylo nadal ok (czyli odpada), nastepnie zrobilem File System i po kolejnym restarcie juz blad powrocil...czyli wynika z tego ze rozwiazaniem moze byc skasowanie jakiegos pliku z pamieci urzadzenia..... Na koniec pozostalo jeszcze Other Database, ale to juz nic nie zmienilo poniewaz blad sie pojawil przy przywracaniu File system
pozdrawiam
baja

[Dodano: 2005-11-08 19:43:32]
ha...tylko teraz jaki p,lik za to odpowiada...

« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 09, 2005, 09:31:14 »
Coraz cieplej. Nie pamietam czy File System sa jakies podkategorie. Jesli tak warto uszczegolowic zakres problemu.
Tak czy owak nastepny krok to zrobienie obrazu podejrzanego zakresu dla wersji dzialajacej i niedzialajacej. Zeby zminimalizowac ilosc roznic, jeden snaphot zrob po odtworzeniu wszystkiego z backupu - z wyjatkiem "File system" (po sprawdzeniu ze jeszcze dziala), drugi zaraz po otworzeniu "FS" (po sprawdzeniu ze nie dziala).
Narzedzie do snapshotu - SSnap (freeware) znajdziesz na http://www.s-k-tools.com/util.html

Jak bedziesz mial juz oba zrzuty, kolejnym krokiem bedzie ich porownanie. Mozesz wykorzystac do tego PC lub IdiffCE dla PPC (url jw.)

Przejrzyj uwaznie liste roznic w obu systemach i wyciagnij wnioski...

*

Offline baja

• **
  • 125
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 10, 2005, 00:57:35 »
no wiec zrobilem tak...powstal raport....jednak malo co z niego wiem. nie moge znalesc nic z "blue" ani "soleil" a z BT sa mi znane ...tak mi sie wydaje....jest mozliwosc podeslania tego pliku na maila do Ciebie i moze spojrzysz na to tak na szybko?nie bede tego wlejal na forum bo ma pare kb ten plik txt... jakby co to napisz tylko na baja@konto.pl
pozdrawiam
baja