Okazało się, po moich przeróbkach wm5newmenu, ze da się zrobić dowolną(prawie) ilość NIEZALEŻNYCH od siebie menusów podpiętych pod dowolne buttony; to BARDZO dobra wiadomośc jak dla mnie, bo przyda się do minimalizacji zużycia RAMu - launchery odpadną.
Chwilowo pozostanę pod 2ma menusami pod SK1 i SK2...z wyłączeniem obrazu softkeyi na today.Przeciez mam hardbuttony, tak?
Gotowiec:
Paczka, zawiera instalkę wm5newmenu + pliki do moda:
http://www.savefile.com/files/672958Efekt:

instalacja gotowca:
rozpakowujemy paczkę, instalujemy caba, kopiujemy dwa pozostałe pliki do /windows, robimy reset.
Odpalalmy kolejne wm5newmenu konfiguratory i przypisujemy buttony po kolei, konfiguracja każdego menu jest przy pomocy osobnego konfiguratora.
Jeśli zaistnieje jakikolwiek problem, oznaczać to moze, że trzeba ręcznie zdublować całą gałąź rejestru programu z zmianą jego nazwy z wm5newmenu na wm5newmeno. Inną radą jest, wyeksportowanie konfiga z konfiguratora nieprzerobionej wersji i zaimportowanie go w drugim konfiguratorze, po czym juz dowolna edycja w tymże.
-------------
metoda ręczna od podstaw:
instalujemy wm5newmenu.
ustawiamy w konfiguratorze wm5newmenu jakiś buttonik do opdalania wm5newmenu.
softreset.
zapoznajemy sie z programem...konfiguracja jest w /menu start/settings/
kopiujemy pliki wm5newmenu.exe i wm5newmenu.cpl z /windows na peceta.
zmieniamy nazwy plików np. na wm5newmeno.exe i wm5newmeno.cpl.
Teraz: cała filozofia to zmiana w kodzie programu w kilku miejscach jednej litery, tak, by pasowało to do naszej nazwy exeka I wpisu w rejestrze, czyli w tym przypadku mamy zmianę z "u" na "o".
Otwieramy hexedytorem , np. winhex'em wm5newmenu.exe, szukamy miejsc adekwatnie do screenów i zmieniamy JEDNĄ LITERĘ (newmenu na newmen
O w treści:

Chcąc mieć NIEZALEŻNY konfigurator drugiego menu należy otworzyć hexedytorem plik wm5newmenu.cpl
i tam, wg screenów zmieniamy znów(z newmenu na newmen
o):

Po takiej operacji wrzucamy pliki ze zmienionymi nazwami do pocketa /windows. i podpinamy drugie menu pod button/softbutton. Można też zrobić skrót w /windows/start menu/programms do pliku wm5newmeno...czasem sie to przydaje.
Softreset.
i to generalnie wszystko.
Teraz można odpalac niezależne konfiguratory z menu start/settings i szaleć.
co prawda, by zrobić drugi konfig użyłem poniższej metody, ale wraz z powyższą metodą na niezależne konfigi poniższe wynurzenia są zbędne:
wchodzimy total commanderem w /hklm/software/saman/ i tam mamy "katalog" wm5newmenu, kopiujemy cały "katalog" w dowolne miejsce w REJESTRZE(czyli musicie mieć TC w dwóch oknach, choćby i wirtualnym, i w drugim oknie musicie być wewnątrz rejestru). po skopiowaniu wm5newmenu zmieniamy nazwę skopiowanego drzewka na wm5newmen
o i kopiujemy je z powrotem.
teraz mamy taki sam konfig na oba menusy... bez zmiany w pliku wm5newmenu.cpl nie bedzie mozan w łatwy sposób manipulować zawartoscią menu.
Co do konfiguratorów:
Jeden mały problem polega na tym ,że oba konfiguratory mają tą samą nazwę, chyba po prostu się nie doszukałem nazwy samego cpla...ale to pierdoła.
Metoda z grzebalnictwem w hexach przypomniała mi zabawy z Amigą...tam takie coś było normą.
a panowie z xdadev truli , że się nie da, ech, wyobraźni, panowie, wyobraźni...
I najlepsze: konfig mozna zgrać i ładować dowolną instancją konfiguratora.
W razie problemów z przypisaniami do buttonów moze się przydac jakiś podpinacz do buttonów - softketapplet.cpl, sktools, czy inny.
właściwie, to nie wiem, czy post powinien być tu, czy w ogólnym...