Znowu: IPAQ i Nokia 6310

• 15 Odpowiedzi
  • 1441 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Kwiecień 07, 2003, 20:40:40 »
Ten temat byl tyle razy walkowany, ze Admin mnie za to chyba z forum wyp.... o, przepraszam. Wywali ;)
Przejrzalem to co "ocalalo" i nie moge znalezc jednej inforamcji (a tak cos w tej mojej lepetynie mi swita, ze byla o tym mowa): jak utrzymac polaczenie GPRS???? Tzn. jak utrzymac polaczenie ir (w tym szanownym telefoniku "zanika" po ok. 5min), a co za tym idzie polaczenie z operatorem (plusik szanowny. Bylo kiedys cos mowione o zrywaniu polaczenia po 5-6 min bezczynnosci).
Nie jestem pewien, ale chyba byla kiedys mowa o jakims programiku "podtrzymujacym" polaczenie. Jest cos takiego????
Od razu mowie: bluetooth w moim palmtopiku odpada. Nie bede inwestowal w zadna karte ani plecki ;)

*

Offline Lass

• 276
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 07, 2003, 21:23:42 »
O ile mi sie zdaje to chodzi ci o program KeepAlive można znaleść go w FAQ pod numerem 4.21.

« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 07, 2003, 21:44:47 »
Przyanm szczerze, ze nie korzystalem z tego programu, ale juz go sciagnalem i zaraz przetestuje.
Chodzi mi o to, zeby majac ustanowiona lacznosc z tel i gprs, pracujac na jakims tam programie, nie utracic tych polaczen. Zeby palmtop, sam z siebie, bez mojej wiedzy, w okreslonym przedziale czasu wysylal tych pare bajtow tylko po to, zeby polaczenia nie zostaly zerwane.
Owszem. Mozna to zalatwic recznie, ale po co??? :)

*

Offline Lass

• 276
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 07, 2003, 22:53:09 »
U mnie ten program spisuje sie znakomicie jak chcem być na gprs dłużej niż kilka minut to włączam ten program i wtedy palmtop nie zrywa połączenia z telefonem, tyle że ja się łącze przez bluetooth ale to chyba nie ma znaczenia.

« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 07, 2003, 23:20:42 »
W Noki 6310 najlepiej jest uaktywnić "schowane" menu. Robi to polski program Gammu.  Po włączeniu zawsze online połaczenie GPRS utrzymywane jest stale.  Jedno połczenie u mnie trwa kilka dób. Opis programu jest na stronie autora: http://www.mwiacek.com/gsm/gammu/gammu.html
Acha, potrzebny jest kabelek, po IRDA u mnie jakoś nie chciało działać. Była to poprzednia wersja progamu.

Pozdrowienia

« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 08, 2003, 22:22:10 »
Lass: nie sprawdzilo sie. Po ww. 5-6 min. gprs padl. Podobnie z ir.
czoper: chetnie bym sprobowal, ale ani kabla ani zdolnosci i umiejetnosci w tym kierunku (czyli szperanie w tel)
Szukalem softu, ktory by to zalatwil, ale na nic nie natrafilem. Moze ktos ma podobny "problem" (no moze nie problem, male, bardzo malutkie zmartwienie:)????

« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 09, 2003, 15:26:22 »
Z tego co pamietam podczas dyskusji na ww temat wychodzilo na to ze to wina nokii a raczej jej softu!
w nokii masz tez cos takiego jak "polaczenie GPRS: gdy trzeba lub zawsze online" (menu 13-4- edyscja ustawien aktywnej uslugi)
nie wiem czy to moze cos pomoc ale zawsze mozesz przetestowac.
Ja mam iPaqa i nokie6310i i nie mialem nigdy problemu ani przez irde ani przez bluetooth z polaczeniem przez gprs. wiec wniosek jest taki ze moze powinienes upgreadowac system w nokii?
sprobuj moze przetestowac polaczenie z inna nokia ktora ma inny soft ( u mnie 4,80)

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 11, 2003, 19:52:12 »
To jest wina telefonu. Mozecie wybrac sie do jakiegos sklepu w stylu - skup/sprzedaz/wymiana/serwis telefonow GSM. Tam za nie za duza kwote uaktywnia wam odpowiednia opcje.

*

Offline Paczol

• *
  • 61
  • Sprzęt: Obecnie SPV M3000, Nike, Kaiser, Raphael, Wibrain
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 13, 2003, 00:02:51 »
Witam

Przepraszam, że użyłem takiego chamskiego sposobu jak ctrl+C ictrl+V ale nie mam za bardzo czasu na pisanie.
Swoją drogą czy te moje wypociny są jako osobny temat na forum ?

Pozdrawiam
Paczol

[od moderatora: tak, to jest osobny temat na forum: http://www.pocketpage.pl/forum/posty.php?temat_id=2857 ]

« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 14, 2003, 00:21:05 »
To tak.
Jak ktos przebrnal przez ta ww. "litanie" ;) to moze zoczy tych kilka marnych mych slow.
W tygodniu ide zalatwic sprawe z polaczeniem gprs. I bede sprawdzal.
Co najwyzej otwart kwestia pozostaje "otwarte polaczenie ir". Jakos na to nie zwrocilem uwagi, ale jak byk w instrukcji pisza o 2 (slow: dwoch) minutach, po ktorych tel przestaje uzywac portu ir (wylacza go).
Czy w momencie pogrzebania w tel ta sprawa tez zostanie zalatwiona???
Najogolniej rzecz biorac: czy po tych wszystkich zabiegach na spokojno zostawie polaczonego pda z tel na biurku (via ir) i po pol godziny nadal bedzie zachowane to samo polaczenie???
Wybaczcie za infantylizm ;)

*

Offline Paczol

• *
  • 61
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 14, 2003, 19:50:38 »
Witam

Jeszcze raz przepraszam za ten wybryk powyżej.

Port IR w telefonie jest automatycznie wyłączony po dwóch minutach w przypadku braku połączenia z innym urządzeniem.

Innymi słowy jeżeli jest nawiązana komunikacja via IR np. z ipakiem to nie ma prawa ten port się wyłączyć.

Czyli reasumując łączysz się z internetem via IR połączenie trwa 40 min, kończysz sesję na PDA. Palmtop wyłącza port IR i od tego momentu telefon czeka dwie  minuty (ikona w tel. mruga) poczym wyłącza port IR.

Pozdrawiam

« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 14, 2003, 21:57:25 »
Krociutko: zmienie w tel co nalezy i potestuje. A potem podziele sie "wrazeniami" :)
Pozdr
I dzieki

*

Offline Paczol

• *
  • 61
« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 15, 2003, 12:03:52 »
Powodzenia :)

« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 21, 2003, 23:18:35 »
Jednak to przerasta moja wiedze i umiejetnosci... :(
Dowiedzialem sie, ze wiaze sie to praktycznie rzecz biorac z utrata gwar. Spasowalem.
Szukam innego rozwiazania.

*

Offline Paczol

• *
  • 61
« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 22, 2003, 19:18:47 »
A  co robiłeś ?
Co oznacza utrata gwarancji w Twoim przypadku ?
Z kim rozmawiałeś w tej sprawie i co powiedział ?
Jaki model ipaqa ?

Daj info na pocztę coś pokombinujemy :)

Paczol

« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 23, 2003, 23:28:24 »
Paczol: dzieki za reakcje. Postaram sie dac odpowiedz na maila, a na razie...
Zrobilem hard reset.
Zainstalowalem wszystko od poczatku.
Ustawilem rodzaje polaczen zgodnie z zaleceniami zawartymi w artykulach pocketpage (uklon w strone Adminow;)

I po kolei:
- majac ustalona skrzynke mailowa ustawiam, zeby byla sprawdzana co 4-5 min
- uruchamiam KeepAlive
- uruchamiam np. Internet Explorer (cos tam na dobrzy poczatek dznia mozna sobie sciagnac)
- uruchamiam Inbox. Lacze sie ze skrzynka, ale wybierajac Connect, nie Send/Recive
(z telefonem oczywiscie lacze sie via IR)

Po 1,5h polaczenie nadal jest utrzymywane.
Ilosc wyslanych i odebranych danych utrzymuje sie na poziomie 20-30 kb.
Jestem zadowolony ;)

Co prawda jeden z prof. od prawbienstwa zawsze powtarzal, ze proba jest rzetelna, jezeli zawiera sie w conajmniej 100-200 wynikach, ale ten jeden wynik juz dal mi satysfakcje.

Za tydzien, po kolejnych testach, jezeli sie nic nie zmieni, postaram sie dac kolejna odpowiedz, na postawione przeze mnie samego pytanie :)

[Dodano: 2003-04-23 23:34:12]
Acha.. jeszcze jedno.
Mam nadziej, ze za rozsiewanie komercyjnych ogloszen na forum, nie zostane przez Adminow wyproszony ;)
Kto nie wie niech sie dowie: do dzisiaj (czyli do 24.04) jest prom na PalmSuite. Jedyne 5$. Naprawde warto.
Niedorownuje (pomimo informacji zawartych na stronie producenta) do np. Resco Pocket Viewer, ale ta cena... i wygoda uzytkowania.
Jeszcze raz sorki za smietnik ;)