Znikające dane z karty SD

• 50 Odpowiedzi
  • 7645 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline sdsi

• 807
  • Sprzęt: Dell x30 High 2GB, GPS Wintec WBT-201, iOMNIA 8GB Black
« Odpowiedź #30 dnia: Sierpień 21, 2005, 18:06:13 »
Cytat: Bart74
na chipach (flashu) typu MLC (Kingston zwykły, Kingston Elite), które mają dwie podstawowe wady w stosunku do chipów SLC - większy pobór prądu (15%) i mniejszą trwałość (dzisięciokrotnie !!!). .

moglbys mi podac gdzie o tym mozna poczytac?

« Odpowiedź #31 dnia: Sierpień 23, 2005, 00:35:29 »
http://www.achieva.com.au/news_slcvsmlc.htm

ale najbardziej obiektywne i poważne zródło to SAMSUNG - nr 1 na świecie w produkcji flashy (chipów, nie kart):
http://www.samsung.com/Products/Semiconductor/Flash/TechnicalInfo/Advantage_of_SLC_NAND_Flash_Memory.htm

*

Offline circoloco

• 279
  • Sprzęt: XPERIA & P1i
« Odpowiedź #32 dnia: Sierpień 28, 2005, 17:59:59 »
Cytat: tytus24
Dzisiaj rano włączyłem swojego palmtopa i całą kart sd 1 GB mam pustą :( sprawdzam na czytniku kart w PC i jest to samo!!!!
Wczesniej mialem na niej zapisane 900MB programow i filmow.
Czy jest jakis program pozwalajacy na odzyskanie tych danych??????

Pozdro

masz zainstalowany jakiś programik do mp3 ?
SonyEricsson Forever

« Odpowiedź #33 dnia: Październik 15, 2005, 13:31:26 »
Cytat: w2marek
Cytat: tytus24
Dzisiaj rano włączyłem swojego palmtopa i całą kart sd 1 GB mam pustą :( sprawdzam na czytniku kart w PC i jest to samo!!!!
Wczesniej mialem na niej zapisane 900MB programow i filmow.
Czy jest jakis program pozwalajacy na odzyskanie tych danych??????

Pozdro

masz zainstalowany jakiś programik do mp3 ?

A co ma do tego program do MP3 ? Pytam bo mam te sam problem
z karta i mam tez jakis program do MP3.
Czy to ma jakis zwiazek ?

Podrawiam

« Odpowiedź #34 dnia: Październik 15, 2005, 23:47:11 »
Palmax-karta SD 256 Kingston Elite Pro.

Co jakiś czas PPC nie może odczytać karty. AutoMapa nie widzi żadnej mapy, pusto ActivSync.

W moim przypadku pomaga wyjęcie i powtórne włożenie karty.

*

Offline Se@l

• **
  • 214
  • Foka
    • VU
  • Sprzęt: Diamond, Motorola Milestone, Archos 10.1
« Odpowiedź #35 dnia: Październik 23, 2005, 22:27:41 »
Ciekawe, własnie mi skasowało dane całe 512 Kingstona Elite Pro HS, na szczęście miałem kopie i całą wgrałem ponownie, na drugi dzień to samo. Może jutro znowu się powtórzy.
Pytanie 1: Czy mam kartę typu SLC czy MLC i gdzie to sprawdzić
Pytanie 2: Co może powodować znikanie danych.
Pytanie 3: Reklamować karte u sprzedawcy ?
był MDA I potem MDA II
obecnie HTC Diamond vel Era Mda Compact IV
Android: Motorola Milestone
Android Tablet: Archos 10.1

*

Offline xpablo

• 1294
« Odpowiedź #36 dnia: Październik 23, 2005, 22:56:31 »
Palmaxy mają własnie taki problem że albo trzeba odczekać dłuzszą chwilkę, albo włozyc wyjąc kartę. Mało tego juz dwie  sztuki odmówiłymiwspółpracyz karta 2 GB. Nie podoba mi się to ale co zrobic...

*

Offline mswalcza

• **
  • 112
  • Sprzęt: MDA I+VARIO II=>(MDA II+VARIO IV+HD2)+ONE X
« Odpowiedź #37 dnia: Październik 25, 2005, 12:32:02 »
Ja miałem kilkakrotnie taką sytuację, że nagle karta 512 MB była jako pusta, lub nie widoczna. Jak ją wypiąłem i wpiąłem wszystko było ...
Czy to wina karty, czy MDA (nowa) nawala??
Pozdrawiam, Darek.
Only HTC- forever!

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #38 dnia: Październik 25, 2005, 13:27:04 »
Jakie to MDA? Jak MDA 1 z WM 2003 to jest to standardowe zachowanie tego PDA.

*

Offline Se@l

• **
  • 214
  • Foka
    • VU
« Odpowiedź #39 dnia: Październik 25, 2005, 13:28:03 »
U mnie jest tak że danych po prostu nie ma, nie widzi ich ani MDA ani czytnik, MDA używam około roku i pierwszy raz mi się coś takiego stało.
Jedynym sposobem na odzyskanie danych jest użycie specjalnych programów do tego celu. Jednak pofragmentowane pliki są uszkodzone (chyba oczywiste). Od dwóch dni mam spokój no ale teraz to raczej nie zaufam tej karcie :(
Przyczyn szukamy dalej...
WM2003 final MDA1
był MDA I potem MDA II

*

Offline mswalcza

• **
  • 112
  • Sprzęt: MDA I+VARIO II=>(MDA II+VARIO IV+HD2)+ONE X
« Odpowiedź #40 dnia: Październik 25, 2005, 13:57:18 »
Cytat: jakub kańczugowski
Jakie to MDA? Jak MDA 1 z WM 2003 to jest to standardowe zachowanie tego PDA.
Witam!
Już mam MDA II...
Mam rozumieć, że karta jest OK?
A wina raczej po stronie telefonu?
Jeśli mogę skorzystać z okazji mogę na większą wymienić w tym aparacie, czy problemy mogą się pojawiać, że jest większa.
W MDA I miałem 256 Mb i było ok.
Pozdrawiam.

Only HTC- forever!

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #41 dnia: Październik 25, 2005, 14:15:36 »
Cytat: mswalcza
Już mam MDA II...
Mam rozumieć, że karta jest OK?
A wina raczej po stronie telefonu?

Trudno mi powiedziec... nie pamietam czy byly podobne problemy z MDA II

Cytat: mswalcza
Jeśli mogę skorzystać z okazji mogę na większą wymienić w tym aparacie, czy problemy mogą się pojawiać, że jest większa.
W MDA I miałem 256 Mb i było ok.

Nie ma ograniczen w wielkosci kart pamieci. Kazda powinna dobrze dzialac. Moze po prostu miales pecha i cos sie posypalo, albo przepelniles karte (bylo malo miejsca a Ty probowales wgrac plik wiekszy niz pojemnosc wolnej przestrzeni), albo zrobiles soft reset gdy palmtop cos zapisywal na karcie (np. palmtop zawiesil sie w czasie przeprowadzania operacji na karcie).

[Dodano: 2005-10-25 14:16:55]
Cytat: Se@l
U mnie jest tak że danych po prostu nie ma, nie widzi ich ani MDA ani czytnik, MDA używam około roku i pierwszy raz mi się coś takiego stało.
Jedynym sposobem na odzyskanie danych jest użycie specjalnych programów do tego celu. Jednak pofragmentowane pliki są uszkodzone (chyba oczywiste). Od dwóch dni mam spokój no ale teraz to raczej nie zaufam tej karcie :(
Przyczyn szukamy dalej...
WM2003 final MDA1

WM2003 final w MDA 1 slynie z kasowania kart pamieci. Nie znajdziesz konkretnej przyczyny... ani rozwiazania innego jak zmiana systemu np. na WM 2003 SE lub zablokowanie karty przelacznikiem - nie bedziesz mogl nic na niej zapisac, ale nie bedzie sie tez kasowac.

*

Offline Se@l

• **
  • 214
  • Foka
    • VU
« Odpowiedź #42 dnia: Październik 25, 2005, 14:21:41 »
Cytat: jakub kańczugowski
WM2003 final w MDA 1 slynie z kasowania kart pamieci. Nie znajdziesz konkretnej przyczyny... ani rozwiazania innego jak zmiana systemu np. na WM 2003 SE lub zablokowanie karty przelacznikiem - nie bedziesz mogl nic na niej zapisac, ale nie bedzie sie tez kasowac.
Bez jaj, blokowanie przełączniekiem to jak upośledzenie PDA. Jakaś przyczyna musi być...
 a co do 2003 SE to miałem z nim więcej problemów, raczej już nie wrócę.
był MDA I potem MDA II

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #43 dnia: Październik 25, 2005, 14:23:37 »
Ja tylko napisalem do jakich wnioskow doszli inni uzytkownicy tego PDA. Sam go nie posiadam, wiec nie zglebialem tematu ponad to co przeczytalem przy okazji na naszym forum.

« Odpowiedź #44 dnia: Październik 26, 2005, 23:58:34 »
Dodam coś od siebie. Karta Kingston Elite Pro 512MB, PDA Toshiba Genio e550G (staruszek) i karta znika. Tzn. zawartość jest ale by się do niej dostać trzeba kartę wyjąć i włożyć ponownie (czasem kilka razy pod rząd). W tym czasie (kiedy PDA przestaje widzieć kartę) zakładka systemowa pokazująca pamięć widzi kartę o pojemności 0MB.

Nie znam przyczyny takiego zachowania a chciałbym :) To irytujące, zwłaszcza gdy w czasie czytania książki w uBooku co chwile trzeba machać kartą...

*

Offline kukov

• 13
« Odpowiedź #45 dnia: Październik 29, 2005, 00:35:49 »
mam podobny problem, pokazuje zajetosc karty a jednoczesnie widoczne jest pare plikow tylko przy scan disku nie da sie nawet ekraniku wylaczyc zawiesza sie na amen [30 min czekalem i nic ,stal na 100%] zna ktos moze jakis trialowy nawet programik do recoveru : (? albo jakas metode w miare skuteczna :( z gory thx

ps. zresetowalem go podczas scan disku bo sie zawiesil i sa pliki .chk co sugeruje ze to spowodowalo znikniecie danych :(, za kazdym razem jak wlaczam scan diska to sie wiesza ze nawet ekranik sie nie sciemnia guziki nie dzialaja :(

*

Offline misiaczekm

• **
  • 163
« Odpowiedź #46 dnia: Listopad 05, 2005, 17:42:36 »
Cytat: Jakub Kańczugowski
Przyczyna? Np. zawieszenia palmtopa w czasie gdy jakis program cos zapisywal na karcie. Bez czytnika w PC mozesz sprobowac odzyskac dane przy pomocy aplikacji Pocket Mechanic
http://www.antontomov.com/products/pocket_mechanic.php
Ale jak juz uruchomisz tam ten scandisk to pamietaj ze on trwa bardzo dlugo - to wyglada jakby PDA sie zawiesil, wiec czekaj cierpliwie.
A ile trwa logical format pełny.... bo czekam już z pół godziny i talej mam klepsydrę:(
() ()    MisiaczekM
( o )
() _ ()
() ()

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #47 dnia: Listopad 05, 2005, 17:54:26 »
Dlatego nie polecam korzystania z takich aplikacji na PDA. Ja przy pomocy Pocket Mechanica zalatwilem sobie dane na karcie na amen... ale jak robisz format to zawsze mozesz przerwac i sformatowac karte jakims innym programem na PDA. Chocby zwyklym "Format" z naszego dzialu Download.

*

Offline misiaczekm

• **
  • 163
« Odpowiedź #48 dnia: Listopad 05, 2005, 18:02:36 »
Tylko, że mi wyskakuje na PC, że jest walniety zerowy sektor (mbr)... i na PC nie chce sformatować.... Formatowałem tym programikiem... ale to tylko chwilę trzyma strukturę karty... potem leci łeb na szyję.... znaczy że nie wpisuje struktóry do zerowgo sektora... Czym to naprawić?
() ()    MisiaczekM
( o )
() _ ()
() ()

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #49 dnia: Listopad 05, 2005, 23:56:01 »
Po pierwsze nie zadawaj tych samych pytan w roznych dzialac / watkach na forum, bo jest to niezgodne z regulaminem. Co do Twojego problemu to nasze forum nie specjalizuje sie w problemach z kartami pamieci jako takimi. Proponuje udac sie na jakies inne forum, gdzie ludzie zjedli zeby na dyskach twardych itd... moze tam beda potrafili cos doradzic.

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
« Odpowiedź #50 dnia: Listopad 06, 2005, 06:45:11 »
Proponuje sformatowac karte w PDA i ponownie kopi owac dane. Warto pamietac ze szczegolnie przy kartach o duzej pojemnosci, zanim ja wyjmiesz z PC kliknij na ikone odlaczenia napedu.