Zmiana MAC adres

• 39 Odpowiedzi
  • 4487 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline dziadek7

• 745
  • Sprzęt: Mot. V3 , Mio p550 , HTC Diamond , Omnia2
Zmiana MAC adres
« dnia: Wrzesień 12, 2006, 13:47:38 »
Znacie jakiś soft do zmiany adresu karty MAC WiFi w PDA ?
"Wnuczku jak się nazywa ten Niemiec
który mi ciągle coś chowa ?
Alzheimer dziadku ;-)  "

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
Zmiana MAC adres
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 12, 2006, 14:01:42 »
chyba nie ma czegos takiego
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

Zmiana MAC adres
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 12, 2006, 14:27:03 »
\HKLM\Comm\{twoj_interfae}\Parms\NetworkAddress

i wpisz adres jaki chcesz mieć. Nie jest to rozwiązanie skuteczne w 100% i nie dziala na każdym PDA

*

Offline ziele

• 5159
  • Sprzęt: Axim x51v, Samsung Galaxy S IV, PSP Slim
Zmiana MAC adres
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 12, 2006, 14:45:40 »
a na jakim działa? Bo chyba nikomu się to jeszcze nie udało.
Are you shpongled?

Zmiana MAC adres
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 12, 2006, 14:51:20 »
Nie mam pojęcia. To co podałem to jest feature z okienek, a które sterowniki to supportują trzeba sprawdzić empirycznie.

*

Offline ziele

• 5159
Zmiana MAC adres
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 12, 2006, 14:54:05 »
U mnie nie ma takiego wpisu. NetworkAddress to jest nazwa klucza czy wartości? Jak to drugie to jakiego typu?
Are you shpongled?

*

Offline Poklik

• 2379
    • http://www.poklik.yoyo.pl
  • Sprzęt: eee... 901
Zmiana MAC adres
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 12, 2006, 14:54:12 »
Działa na ipaq z serii h5xxx i zewnętrznych kartach Orinoco (choć tam to nawet wbudowane sterowniki mają taką opcję...).
Na innych pocketach niestety jak dotąd nikt nie wymyślił skutecznego rozwiązania.  :(

*

Offline ziele

• 5159
Zmiana MAC adres
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 12, 2006, 15:01:09 »
Od lucassa słyszałem ze jakiś Rusek wykombinował jak zmieniać... tyle że zbytnio się tym nie chwali.
Are you shpongled?

Zmiana MAC adres
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 12, 2006, 15:04:56 »
Hehehe, to pewnie podobnie jak z simlockiem BB5

*

Offline Poklik

• 2379
Zmiana MAC adres
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 12, 2006, 16:13:52 »
Cytat: "ziele"
Od lucassa słyszałem ze jakiś Rusek wykombinował jak zmieniać... tyle że zbytnio się tym nie chwali.

No, Lucass nawet pisał o tym na forum palmtop.pl, jednak był to programik tylko dla PalmOS :(

*

Offline vladymir

• 610
    • Laboratorium Energii Subtelnych
  • Sprzęt: Prestigio 5517, Lenovo A3000-H
Zmiana MAC adres
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 12, 2006, 22:57:47 »
MAC-adres teoretycznie jest unikatowy dla każdego urządzenia sieciowego, więc zmiana mogłaby prowadzić do zakłoceń funkcjonowania sieci (mało to prawdopodobne, ale możliwe, że gdyby ktoś zmienił MAC-adres, dwa urządzenia o takim samym adresie spotkałyby się w jednej gałęzi sieci i taka sieć natychmiast by zgłupiała).
"Komputer służy do ułatwienia pracy, której bez niego wcale by nie było" - Prawo Murphy'ego

*

Offline ziele

• 5159
Zmiana MAC adres
« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 12, 2006, 23:27:25 »
kiedy własnie przy wifi jest troche inaczej. Kumpel zmienia maca na jakiś z danej sieci i serwer go wpuszcze bez problemu. net działa ok nawet jak tamta osoba jest podłączona.
Are you shpongled?

*

Offline Poklik

• 2379
Zmiana MAC adres
« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 12, 2006, 23:33:11 »
Z tym zgłupieniem sieci to dramatyzujesz :P Po prostu taki palmtop/pecet najwyżej się nie połączy i koniec (sam kiedyś to już przerabiałem, dopiero po dobrych paru minutach zorientowałem się w czym rzecz  ;) ).

Zmiana MAC adres
« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 12, 2006, 23:49:43 »
ziele nie do końca tak jest... Jeśli są w sieci dwa urządzenia o takim samy macu to sterownik zazwyczaj to wykrywa i się wyłącza (winda od 98 na ten przykład ustala wtedy IP na 0.0.0.0 i maske na 0.0.0.0).. Nawet jeśli się to obejdzie to są dwa scenariusze:

a) jeśli jest to sieć WiFi drugie urządzenie stara się wykonać powtórną autentykację i Ciebie wyrzuca
b) jeśli jest to sieć kablowa to pakiet może wyjść od Ciebie, ale powrót będzie do innej karty i na odwrót, pakiet wychodzi od "obcej" karty a wraca do Ciebie

W takich przypadkach działa mechanizm kolizji..

*

Offline ziele

• 5159
Zmiana MAC adres
« Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 12, 2006, 23:59:16 »
W każdym razie net działa... a dlaczego to nie wiem :)
Are you shpongled?

Zmiana MAC adres
« Odpowiedź #15 dnia: Wrzesień 13, 2006, 00:00:53 »
Działa, ale strasznie wolno.. Ja właśnie w tej chwili mam sąsiada u którego złamać WEP było łatwiej niż konkurencyjnie zrobić deauthentykacje jego stacji żeby dopisać się do AP.

*

Offline ziele

• 5159
Zmiana MAC adres
« Odpowiedź #16 dnia: Wrzesień 13, 2006, 00:37:05 »
transfery na poziomie 2Mbit/s to wolno? :D
Are you shpongled?

Zmiana MAC adres
« Odpowiedź #17 dnia: Wrzesień 13, 2006, 01:01:43 »
Nie uwierzę Ci w to.. 2Mbit w momencie kiedy są zalogowane 2 stacje z tym samym MAC w tym samym czasie to absurd.

*

Offline vladymir

• 610
    • Laboratorium Energii Subtelnych
  • Sprzęt: Prestigio 5517, Lenovo A3000-H
Zmiana MAC adres
« Odpowiedź #18 dnia: Wrzesień 13, 2006, 09:01:23 »
Sieć z dwoma identycznymi MAC-adresami może działać (nawet nieźle), jeśli a)dwa identyczne MAC-e nie żądają jednocześnie dostępu do tego samego węzła, b)administrator sieci nie zainstalował, bądź nie włączył mechanizmu identyfikacji MAC-ów. Najczęściej nie ma tego ostatniego w sieciach otwartych. Wtedy istotnie dwa identyczne MAC-e mogą działać - ale nie jednocześnie. W sieciach zamkniętych, zwłaszcza płatnych administrator, który dopuściłby dwa identyczne MAC-e w swojej sieci, byłby co najmniej podejrzany.

(mój TRZYSETNY post do PDAclub, he, he)
"Komputer służy do ułatwienia pracy, której bez niego wcale by nie było" - Prawo Murphy'ego

*

Offline nrg

• *
  • 96
Zmiana MAC adres
« Odpowiedź #19 dnia: Wrzesień 14, 2006, 08:27:25 »
Cytat: "RaveMan"
\HKLM\Comm\{twoj_interfae}\Parms\NetworkAddress

i wpisz adres jaki chcesz mieć. Nie jest to rozwiązanie skuteczne w 100% i nie dziala na każdym PDA

działa to takze na popularnych kartach specteca z ich oryginalnymi sterownikami  ;)

*

Offline ziele

• 5159
Zmiana MAC adres
« Odpowiedź #20 dnia: Wrzesień 14, 2006, 12:34:17 »
Cytat: "RaveMan"
Nie uwierzę Ci w to.. 2Mbit w momencie kiedy są zalogowane 2 stacje z tym samym MAC w tym samym czasie to absurd.

Spytałem się jeszcze raz i jest tak jak mówiłem. Podpina sie do sieci, wyszukuje mac adresy kompów, wpisuje sobie jakiś jeden wybrany, a potem serwer sam go dopuszcza do neta. Wszystko chodzi cacy bez spowolnień nawet jak druga osoba siedzi. Sam się dziwiłem że dwa maki w tej samej sieci i działa. Byłem pare razy u niego i widziałem że jest ok.
Are you shpongled?

*

elektryk

Zmiana MAC adres
« Odpowiedź #21 dnia: Wrzesień 14, 2006, 12:48:42 »
bo i nikt nie powiedzial, ze tak sie nie da. dwa maci clony beda dzialac w zdecydowanej wiekszosci przypadkow. pod warunkiem jednak, ze nie jest wlaczone filtrowanie macow.

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
Zmiana MAC adres
« Odpowiedź #22 dnia: Wrzesień 14, 2006, 13:00:08 »
Cytat: "elektryk"
bo i nikt nie powiedzial, ze tak sie nie da. dwa maci clony beda dzialac w zdecydowanej wiekszosci przypadkow. pod warunkiem jednak, ze nie jest wlaczone filtrowanie macow.

he? przecież po to się tego maca zmienia żeby obejść filtrowanie...

*

elektryk

Zmiana MAC adres
« Odpowiedź #23 dnia: Wrzesień 14, 2006, 13:10:14 »
tylko, ze tu chodzi czy dwa takie same maci beda wpuszczone do sieci. a po co sie zmienia maca to wiem.

Zmiana MAC adres
« Odpowiedź #24 dnia: Wrzesień 14, 2006, 13:12:37 »
Będą wpuszczone, ale będą się wzajemnie deauthentykować w obrębie tego samego AP....

*

Offline dziadek7

• 745
  • Sprzęt: Mot. V3 , Mio p550 , HTC Diamond , Omnia2
Zmiana MAC adres
« Odpowiedź #25 dnia: Wrzesień 14, 2006, 13:24:57 »
Może zostawmy juz te rozważania ..... do czasu aż znajdziemy 100% sposób na zmiane MAC'a w PDA  :bored: ..... szczególnie w moim Mio p550  :D
"Wnuczku jak się nazywa ten Niemiec
który mi ciągle coś chowa ?
Alzheimer dziadku ;-)  "

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
Zmiana MAC adres
« Odpowiedź #26 dnia: Wrzesień 14, 2006, 13:26:27 »
RaveMan
a czy tak jak mówisz nie dzieje się w sytuacji gdy w danej sieci adresy ip są przypisywane do konkretnych mac adresów kart? Wtedy gdy jakiś mac jest zdublowany na pewno wystąpi konflikt, natomiast gdy przy logowaniu się do sieci sprawdzane jest tylko czy mac adres jest na liscie "dozwolonych" i dostaje on ip z dhcp to później chyba nie ma znaczenia że w sieci jest drugi taki sam mac?

*

Offline ziele

• 5159
Zmiana MAC adres
« Odpowiedź #27 dnia: Wrzesień 14, 2006, 13:31:32 »
RaveMan widze że burzę twoją teorię ;) Albo może powstał lokalny cud ;) W kazdym razie ja nie wpisze maca to go serwer nie wypuści na internet i hdcp przydziela (lub nie) jakiś ip z kosmosu. Jak wpisze to dhcp przydziela odrazu  poprawne IP maske i net działa bez problemu ZAWSZE.
Are you shpongled?

Zmiana MAC adres
« Odpowiedź #28 dnia: Wrzesień 14, 2006, 13:38:50 »
killcabbie
Mac i IP to są 2 różne warstwy OSI w procesie transmisji. Żeby uzyskać dostęp do samej warstwy fizycznej (w tym przypadku dostać się do AP) musisz się w AP zautentykować. Jeśli jest filtrowanie po mac bez szyfrowania to końcówka najpierw wysyła prośbę o autentykację do AP. W tym momencie AP deautentykuje wszystkie poprzednie karty o tym mac.
Dalej, jeśli jest szyfrowanie, to następują wszystkie egzorcyzmy, które zapewnią Ci szyfrowanie pomiędzy (wymiana kluczy, IV, co najważniejsze aktualnego czasu). W tym momencie zdublowany mac całkowicie pozbawiany jest możliwości wykonania transmisji.

Natomiast przypisywanie IP do mac to już wyższa warstwa. Leży to po stronie routera, nie AP (chyba że AP jest jednocześnie routerem). W sieciach IP jeden mac może mieć kilka IP, jednak kilka mac nie może mieć tego samego IP. Do tego protokół IP ma wiele zabezpieczeń (chociażby sequence number) który utrudnia przechwycenia sesji na porcie TCP (na UDP jest to już dużo łatwiejsze - nie jest statefull).

ziele
Cuda w IT raczej się nie zdarzają. On raczej wypintala tamtego hosta z sieci, a tamten nie próbuje się reauthentykować.

Zmiana MAC adres
« Odpowiedź #29 dnia: Wrzesień 14, 2006, 15:40:15 »
dziwną sprawą jest ,że na tym formu zaraz ktoś podnosi krzyk jak piszemy o nielegalnym sofcie ale jak zaczyna sie temat jak tu włamac się do czyjejś sieci to jest cisza  ]:>