internet PC->PDA przez BT

• 8 Odpowiedzi
  • 648 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Maj 15, 2006, 21:32:27 »
Witam.

Zastanawia mie czy jest możliwość kozystania z interentu przez BT, ktory był by udostępniany przez PC.
Chdzi mi konkretnie o model lan->AP->Laptop->BT->PDA
Jak juz kupie AP to problemów z udostępnieniem sieci niebęde miał do laptopa, ale jak to zrobić żeby laptop udostępnił przez BT internet, a najlepeij cały LAN...

Kiedyś próbowałem to robić między stacjonarnym PC a laptopem tzn lan->pc->bt->laptop, ale jedyne co udalo mi się osiągnąć do udostępnienie sieci Windows(udstępnione foldery i chyba drukarki) dla klienta BT...  niestety nigdy nieudało mi się udostępnić interentu, a na tym mi najbardziej zalezy...

PDA to prawdopodobnie Acer N30

PS. zdaje sobie sprawe że to mogło trafić nie do tego dzialu co mialo, ale neiwiem gdzie indziej, a jednak PDA to napewno będzie Pocket PC..
PS2. Przeszukałem forum, ale jakich hasęł w szukaj bym niewpisał to nigdy w pierwszych 20 wynikach niebyło rozwiązania..

*

Offline Rzuf

• **
  • 211
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 15, 2006, 23:03:08 »
hmm dostep do sieci przez BT mozna zrobic uzywajac Active sync i passthrough: internet
tylko nalezy laczyc sie po wirtualnym porcie COM

zawsze mozesz sprobowac bez AS przez PAN i normalne ICS  :)

*

Offline Gajos

• 22
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 16, 2006, 21:36:19 »
Mozesz to wyjasnic jak tozrobic ?

*

Offline Rzuf

• **
  • 211
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 16, 2006, 22:00:02 »
hmm ok
normalnie podlaczasz bluetooth dongle do pcta, instalujesz drivery
parujesz urzadzenia i aktywujesz placzenie na wirtualny port com (chyba standardowo 3)
ustawiasz w active sync->connection settings -> allow cable or infrared connection to this COM i wybierasz ten
a potem w options -> rules na dole robisz pass through internet

to wersja na com i AS

wersji PAN nie chce mi sie pisac ale chodzi o to ze musisz tez sparowac uzadzenia ale potem robi ci sie normalne polaczenie sieciowe no i dalej robisz standardowe windowsowe ICS (internet connection sharing)

np na neo to dziala a juz moj provider wifi jest przed tym jakos zabezpieczony i nie dziala (ale wiele nie probowaem)

« Odpowiedź #4 dnia: Maj 18, 2006, 00:29:07 »
hehe...
paruje uządzenia, czyli??
rozumiem ze kazde bt dongle działa, niemusze miec jakis specyficznych sterownikow??

« Odpowiedź #5 dnia: Maj 23, 2006, 01:28:24 »
Witam chciałbym dołączyć się do pytania czy istnieje możliwość dostępu do Internetu na pocketPC z komputera stacjonarnego poprzez bluetooth ,na stronie http://www.pdaclub.pl/info.php?id=10085  jest konfiguracja {tylko} za pomocom kabla ,
Dzisiaj w  sklepie byłem z zapytaniem o taką konfiguracje  ale powiedziano mi że niema takiej możliwości dostępu do Internetu , muszę kupić router, aby podzielić sygnał , czy ktoś wykonywał takie połączenie z sukcesem, czy można skonfigurować ppc z dwoma komputerami {praca, dom}, czy korzystanie z Internetu na ppc nie będzie zakłócać korzystania z internetu na  stacjonarnym i na odwrót, nie posiadam jeszcze ppc ale odpowiedz na te pytania pozwoli mi na wybór właściwego zestawu, pozdrawiam

« Odpowiedź #6 dnia: Maj 23, 2006, 01:48:23 »
oczywiscie ze jest taka mozliwosc, mi dziala bez problemu przez ActiveSync. Wystarczy sparowac kompa z pocketem i w ustawieniach AS zaznaczyc ze komp laczy sie z internetem no i ustanowic polaczenie. I net juz jest :D tylko po co skoro komp obok :P

*

Offline arczi

• 921
    • http://www.arczi79.netarteria.info
  • Sprzęt: HTC Desire HD
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 23, 2006, 08:40:23 »
aktywujesz placzenie na wirtualny port com (chyba standardowo 3)

...u mie standardowo COM8. Po ActiveSync działa super. Tak jak koledzy napisali - sparować urządzenie (w BT wirtualny port ust. na odp COM). W AciveSyncu trzeba odzanczyć w opcjach iż ma być udostępniane połączenie internetowe... i to chyb wszystko. Najgorzej jest aby dograć tego COMa - u mnie w BT wirtualny port ustawia się przeważnie na inny COM niż 8 - i mam czasami małe problemy (ale idzie zmienić ustawienia aby łączyć się na COM8 lub innym COM'ie i aby wszysto grało)

macol88 - jak będziez miał BT to wszystko załapiesz.

Pozdr.
Casio Cassiopeia E-115 ----> HP iPaq h4150 ----> HTC Touch Pro ----> HTC Inspire 4G ----> HTC Desire HD ----> Samsung Galaxy Note  4 (N910C)

*

Offline arczi

• 921
    • http://www.arczi79.netarteria.info
  • Sprzęt: HTC Desire HD
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 23, 2006, 14:25:27 »
Casio Cassiopeia E-115 ----> HP iPaq h4150 ----> HTC Touch Pro ----> HTC Inspire 4G ----> HTC Desire HD ----> Samsung Galaxy Note  4 (N910C)