zły rozmiar karty CF

• 6 Odpowiedzi
  • 563 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

zły rozmiar karty CF
« dnia: Listopad 18, 2006, 13:23:34 »
Witam,

Mam kartę CF z bazaru z chin, prawdopodobnie podróba :), którą została nabyta jako 2GB. jednakże po umieszczeniu jej w pockecie wskazywany rozmiar to ~123MB. Czy karta jest "z dupy" czy można spróbować coś z nią zrobić? Jeśli tak to proszę o rady.

Od razu zaznaczam, że została również zakupiona na tym samym bazarze karta SD 2GB i sprawuje się znakomicie, żeby nie było, że ktoś napiszę, że na pewno jak z bazaru, a do tego jeszcze w chinach to wręcz nie ma prawa to działać prawidłowo.

Pozdrawiam

*

Offline ornitolog

• 2466
    • Odkrywczy
  • Sprzęt: Nokia Lumia 630
zły rozmiar karty CF
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 18, 2006, 13:44:01 »
a czy jak wkładasz do czytnika w kompie to działa poprawnie?
może po prostu te 2 giga to ściema a tak naprawde to pojemnośc karty wynosi 128MB

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
  • Sprzęt: Dell Axim X51v | Blackberry 8110, 9700, PlayBook
zły rozmiar karty CF
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 18, 2006, 15:55:47 »
Tak to może być jak mówi ornitolog - w rzeczywistości pewnie to karta 128MB, tylko specialnie sformatowana na 2GB. Na takie rzeczy trzeba uważać i przy zakupie karty sprawdzć ją ;)

*

nothin

zły rozmiar karty CF
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 18, 2006, 23:41:49 »
czemu tak uważasz - ja mam problem z kartą 2gb kingstona w opti. w pececie nagrywam przegrywam itp te 2 giga w obie strony, w pockecie widzi 2 giga, ale przy próbie dostepu do plików rozpierdzielają  się wszystkie pliki, i teraz wytłumacz mi, co to.

karta jest ok, ale leży i nie chce mi się jej już ruszać;/ w pockecie max uzyteczne to 1 gb. pech. nie wiedziałem,ze są ograniczenia wielkości karty ...są?

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
zły rozmiar karty CF
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 19, 2006, 17:11:44 »
xoen - czytałem ten Twój temat i jeśli to nowa karta to najlepiej byłoby oddać na gwarancję i sprawdzić, czy nowa będzie chodzić. Jeśli nie to będzie to wina ograniczenia w WM2003, bo w 2003SE i 2005 nie powinno być problemów (można nawet CFke 16GB wsadzić :D).

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
zły rozmiar karty CF
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 19, 2006, 20:06:03 »
Bat, coś ty - nie ma w WM2003 ograniczenia do 1GB, ja mam karte 2GB i w tej chwili zapełnione około 1,5GB i nie ma żadnych problemów z plikami

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
zły rozmiar karty CF
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 19, 2006, 20:11:06 »
Dlatego nie mówię, że to koniecznie wina systemu, bo to mało prawdopodobne. Więc uszkodzenie karty lub limit czytnika (jest coś takiego?)? W ogóle to te limity są dziwne - czytnik kart SD powinien czytać wszystkie karty. Chyba, że polityka kart pamięci jest jakaś inna.