Jak w Excelu "mobilnym" zrobić wykres

• 4 Odpowiedzi
  • 504 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline nawi

• 13
« dnia: Grudzień 31, 2006, 15:32:21 »
Witam,
 jak w Excelu "mobilnym" zrobić wykres.

Konkretnie jak zaznaczyć kilka wierszy z liczbami które chce zmienić w wykres.
Pojedyńczy wiersz - niema problemu ale następny nie da rady.
Tj. na pececie wciskam i trzymam "Ctrl" i zaznaczam kolejne komórki a w PDA (A 636) zaznaczam "ctrl" i nic. Kolejne komórki nie zaznaczają się.
Prubowałem  z innymi przyciskami bez powodzenia.
Nie znalazłem konkretnej informacji na forum więc proszę o porade lub link do dobrego "samouczka".

Najlepszego w 2007 roku.

PS: Na pececie mam OpenOffice- fajnie działa przez ActiveSync i wykres też się pojawia ale niestety ze zmienionymi danymi (np.16 zmienia się na 02), fajnie :)

*

Offline AKM

• **
  • 199
    • http://www.forum-akm.net
  • Sprzęt: HTC Kaiser
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 31, 2006, 17:30:10 »
Komórki zaznacza się rysikiem, przesuwając "tapnięty" na kolejne komórki, wiersze, kolumny. Na zaznaczony obszar tapesz i wybierasz opcję "Insert chart", a następnie przechodzisz kolejne ekrany wizarda (określenie położenia danych, etykiet, rodzaj wykresu itp.):

Pozdrawiam
AKM

*

Offline b707

• **
  • 211
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 31, 2006, 17:38:05 »
nawi
OpenOffica odradzam bowiem mocno gryzie się z Excelem i WOrdem... Niby wszystko gra ale przy próbie odtworzenia pliku Excela w OpenOffice wychodzą rózne cyrki.
pzdr

*

Offline nawi

• 13
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 31, 2006, 19:30:16 »
Dzięki AKM,

przepraszam ale niestety chyba źle zadałem pytanie.
Wykres z zawartości jednej kolumny czy kolumn lub  wiersza/wierszy ale zaznaczonych w jednym kawałku udało mi się wykonać i to nie jest problem. Problem polega na troszkę bardziej skomplikowanej operacji:) Tj. z zaznaczeniem odzielnych kolumn lub wierszy naraz.
Np. wiersz od B7 do N7 potem B10 do N10 i B18 do N18. Czyli nie stykające się ze sobą. Potem takie zaznaczone wiersze dają wykres z kilkoma danymi które można porównać np. na przestrzeni czasu.
Jak byś mógł podesłać mi instrukcje jak zaznaczyć odzielne wiersze "naraz" wjednym arkuszu to by mi bardzo pomogło.
Z góry dziękuje

Boeing 707
Zgadzam się z twoją opinią. Co prawda OpenOffice jest coraz lepszy i generalnie mi wystarcza i nawet nie gryzie się z MS Office w prostych zadaniach. Ale wystarczy przenieść wykres z jednego "Offica" na drugi i brak kompatybilności pojawia się jak w morde strzelił.  Niestety dla celów słóżbowych muszę się zaopatrzyć w MS Office.

*

Offline b707

• **
  • 211
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 31, 2006, 20:27:58 »
nawi
Ale mnie zaszokowałeś;] Wreszcie ktos na forum nie związanym z lotnictwem wie co zanczą te cyferki z literką. :D
Open jest spok jak sie uzywa tylko jego... Ma sporo fajnyhc funckji:) Odradam zdecydowanie pakiet MS Works który jest juz całkowicie nieprzydatny :/
pzdr i sorry ze troche OT wypowiedz

Szczęśliwego Nowego Roku