zasilacz dodatkowy 4xAA

• 17 Odpowiedzi
  • 669 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline kuba1961

• 681
zasilacz dodatkowy 4xAA
« dnia: Styczeń 06, 2005, 10:23:54 »
Mialem taki zasilacz do wczoraj. :(  Niestety mial wypadek. Zginal pod kolami samochodu. Czy zna ktos schemat wewnetrznej elektroniki. Albo wie jakie napiecie jest na wyjsciu takiego cuda. Czy jest ono zalezne od modelu. czy wszystkie HP maja takie same napiecie a roznica jest tylko w wtyczce. Jezeli sa roznice to szukam danych do serii 19xx. Chcialbym przeprowadzic reanimacje.

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
zasilacz dodatkowy 4xAA
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 06, 2005, 17:48:22 »
W duzym skrocie nie ma tam zadnej "elektroniki". Po prostu laczysz baterie, dodajesz diode na wyjsciu i montujesz wtyczke. Kazdy iPAQ ma takie samo zapotrzebowanie na napiecie. Temat ten byl juz kilka razy poruszany. Poszukaj na forum informacji na temat "battery extender"

*

Offline kuba1961

• 681
zasilacz dodatkowy 4xAA
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 06, 2005, 19:17:43 »
Tylko ze w info o tym urzadzeniu  pisza o "normalizacji napiecia". To mnie zastanowilo. Myslalem o jakim ukladze ktory zmienne napiecie wejsciowe (w pewnym zakresie) zamiena na stale napiecie wyjscowe. Bo pudelko na baterie dioda, dioda led,maly wylacznik, kabel z wtyczka to razem 10 zl. Wiec za co 55 na allegro.

*

Offline kanczug

• 19211
zasilacz dodatkowy 4xAA
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 06, 2005, 19:20:04 »
No zarobic na tym tez trzeba :)
Nie wydaje mi sie by jakis battery extender oferowany na allegro mial jakis dodatkowy uklad.

*

Offline kuba1961

• 681
zasilacz dodatkowy 4xAA
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 06, 2005, 19:27:24 »
Piszac szukalem jakiegos "dlubacza" ktory zawsze wszystko rozbiera i sprawdza co jest w srodku. On by wiedzial. A wiesz co jest do ladowania w PDA ? Jakis uklad czy tylko bateria. sa gdzies dostepne shematy ideowe PDA

*

Offline kanczug

• 19211
zasilacz dodatkowy 4xAA
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 06, 2005, 19:40:33 »
Jest bateria oraz chip kontrolujacy ladowanie.

*

Offline kuba1961

• 681
zasilacz dodatkowy 4xAA
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 06, 2005, 19:43:01 »
Nie wiesz nic wiecej?  Jakis schemat, typ,oznaczenie, itd. BO 1.2V x 4 =4.8V-0,6V=4.2V to troche malo ale.

*

Offline kanczug

• 19211
zasilacz dodatkowy 4xAA
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 06, 2005, 20:53:52 »
Temat baterii i ladowania palmtopa byl juz kilka razy poruszany na forum. Polecam np. te watki:
http://www.pdaclub.pl/forum/posty.php?temat_id=10865
http://www.pdaclub.pl/forum/posty.php?temat_id=7956

*

Offline kuba1961

• 681
zasilacz dodatkowy 4xAA
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 06, 2005, 20:59:30 »
wiem wszystko dokladnie przeczytalem ale dalej mam watpliwosci. Trche sie na tym znam. Baterie i "malucha" latwo mozna uszkodzic

zasilacz dodatkowy 4xAA
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 09, 2005, 11:40:21 »
zastanawiam sie nad kupnem "battery extnder" (za 55zl na allegro) i nie dostałem konkretnej odpowiedzi na tym forum, czy mniejsze napięcie ładowania(4,8v-0,5=4,3v zamiast 5v i w gre wchodza wyłącznie akumulatorki) z czasem powoduje zniszczenie orginalnej baterii, nie chce zakladac oddzielego tematu wiec proszę o odpowiedź tutaj...
dodam, ze czytalem inne wątki na ten temat...
pozdrawaim

*

Offline kanczug

• 19211
zasilacz dodatkowy 4xAA
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 09, 2005, 11:59:19 »
Chyba zdajesz sobie sprawe ze nie sposob ocenic czy korzystanie z battery extendera faktycznie skrocilo czas zycia PDA. To nie jest tak ze dwa razy naladujesz pocketa z battery extendera i od razu bedzie widac roznice jak dziala on na baterii w porownaniu z innym PDA. Trzeba by miec dwa palmtopy uzytkowane dokladnie w ten sam sposob - tyle ze jeden ladowany z battery extendera a drugi normalna ladowarka... i to przez kilka miesiecy, by efekt (jesli w ogole) byl widoczny.

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
zasilacz dodatkowy 4xAA
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 09, 2005, 12:09:32 »
Cytat: kliperjk
zastanawiam sie nad kupnem "battery extnder" (za 55zl na allegro) i nie dostałem konkretnej odpowiedzi na tym forum, czy mniejsze napięcie ładowania(4,8v-0,5=4,3v zamiast 5v i w gre wchodza wyłącznie akumulatorki) z czasem powoduje zniszczenie orginalnej baterii, nie chce zakladac oddzielego tematu wiec proszę o odpowiedź tutaj...
dodam, ze czytalem inne wątki na ten temat...
pozdrawaim
Jak juz kilkakrotnie pisałem o teorii i praktyce, to uzywanie extenderów mających mniejsze napięcie w stosunku do zasilacza, wprawdzie nie doladowuje w 100 % baterii /mającej 3,6V/ ale zakładam że extender nie jest jedynym zrodlem zasilania i traktowany jest w sytuacji awaryjnej, mającej podtrzymac zasilanie. To oznacza ze najczesciej ladujemy > 5 V i obawa
o zmniejszenie trwalosci aku. jest moim zdaniem nie uzasadniona.
Ps. Ja stosuję extendery bez diody ale .. kontroluje stan tych akumulatorów w extenderze i nie pozostawiam przez wiele godzin takiego połączenia.

zasilacz dodatkowy 4xAA
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 09, 2005, 22:32:00 »
Jakub Kańczugowski: chodzilo mi bardziej czy ladowanie nizszym napieciem niz przewidzial to prdudcent baterii nie powoduje niszczenia ogniw (jestem slaby z fizyki wiec pytam:) )Z tego co pisze perla wynika jednak, ze nie..no i dobrze :)

*

Offline kuba1961

• 681
zasilacz dodatkowy 4xAA
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 09, 2005, 22:58:06 »
    Ladowanie nizszym napieciem powoduje nizszy prad ladowania co w kosekwencji nie doladowuje bateri do poziomu 100% pojemnosci. Nie jest to najlepsze dla akumlatora. Efektu pamieci ten typ akumlatora niema ale ...  Perla ma racje - to mnie przekonuje. Extend jest awaryjnym zrodlem. Okazjonalne stosowanie nie powinno zaszkodzic.
Z eby tak zdobyc schematy ukladu ladowania "malucha" to duzo mozna by wyjasnic.

zasilacz dodatkowy 4xAA
« Odpowiedź #14 dnia: Luty 06, 2005, 20:27:39 »
A tak hipotetycznie, czy taki zasilacz moze sluzyc jako bateria(chodzi mi o to ze jak bateria jest kompletnie padnieta-nie trzyma nawet 1minuty, to pda pociagnie na samym zasilaczu...)?

*

Offline kuba1961

• 681
zasilacz dodatkowy 4xAA
« Odpowiedź #15 dnia: Luty 06, 2005, 20:44:47 »
Powinien pociagnoc. Ale co dalej.

zasilacz dodatkowy 4xAA
« Odpowiedź #16 dnia: Luty 06, 2005, 21:12:52 »
pytam, poniewaz moze to byc dobra alternatywa dla drogich, orginalnych baterii ktore w serwisach nieraz kosztuja ponad 200zl...a tu skonstruowanie takiego zasialacza kosztuje 25zl(55zl na allegro)

*

Offline kuba1961

• 681
zasilacz dodatkowy 4xAA
« Odpowiedź #17 dnia: Luty 06, 2005, 21:29:45 »
To troche duze. Wolalbym jednak zmienic palma nawet tanszego ale miec przenosnego.