Zasilacz bateryjny do Mio 168

• 7 Odpowiedzi
  • 1236 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Sierpień 12, 2005, 15:18:07 »
Witam,

Poczytałem sobie na temat  ładowania/ładowerek samochodowych i stacjonarnych (nie tylko do Mio).
Znalazłem też takie coś ZASILACZ. Czy ktoś posiada takie coś ?
Jak się sprawuje - czy palmtop w jakikolwiek sposób inforumuje o stanie tych baterii ?

Przypuszczam że palmtop jest do obsługi przygotowany z uwagi na istnienie określenia "Main battery".
Czy ta dodatkowa bateria traktowana jest jako zewnętrzne źródło zasilania czy bateria pomocnicza ?

Podłączenie u mnie do ładowarki (obojętne której) powoduje zapalenie pomarańczowej diody, która po naładowaniu zapala się na zielono.
Czyli sytuacja podręcznikowa.

Czy w czasie podłączenia kablem USB do komputera można podpiąć ładowarkę ? - czy może prąd pobierany jest z USB komputera do palmtopa  - ale nie pali się dioda ładowania.

Przepraszam za przydługie ględzenie :)

pozdrawiam
Paweł

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 12, 2005, 16:37:52 »
zasilacz bateryjny dziala na zasadzie przenosnej ladowarki - palmtop nie bedzie cie informowal o stanie naladowania tych baterii bo nie ma takiej mozliwosci

w czasie podlaczenia ladowarki nie podlaczysz kabla USB do komputera bo oba korzystaja z tego samego zlacza

jesli podlaczasz kabel USB do komputera i nie pali sie dioda ladowania to albo kabel nie jest z rodziny synchronizujaco-ladujacych (jest to tylko kabel synchronizujacy) albo masz za niskie napiecie na gniezdzie USB

« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 12, 2005, 16:45:36 »
Cytat: lipciopda
....[cut]...w czasie podlaczenia ladowarki nie podlaczysz kabla USB do komputera bo oba korzystaja z tego samego zlacza

Dlaczego nie podłączę ? we wtyczce USB od strony komputera jest gniazdo do którego podłączam ładowarkę sieciową - rozwiązanie fabryczne - nic nie kombinowałem.
Nie robiłem tego podczas, gdy kabel jest podpięty do komputera - wolę nie ryzykowac.
Ładowarka samochodowa jest już normalna - nie muszę podpinać kabla USB :)

jesli podlaczasz kabel USB do komputera i nie pali sie dioda ladowania to albo kabel nie jest z rodziny synchronizujaco-ladujacych (jest to tylko kabel synchronizujacy) albo masz za niskie napiecie na gniezdzie USB

Kabelek oryginalny - firmowy (ładowarki też)

Dzięki za info!

pozdrawiam
Paweł

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 12, 2005, 16:52:28 »
Cytat: Profesorek
Dlaczego nie podłączę ? we wtyczce USB od strony komputera jest gniazdo do którego podłączam ładowarkę sieciową - rozwiązanie fabryczne - nic nie kombinowałem.
ok - myslalem, ze piszac ladowarke masz na mysli ten zasilacz na baterie, o ktorym wspomniales wczesniej

Cytat: Profesorek
Kabelek oryginalny - firmowy (ładowarki też)
oryginalny kabel firmowy jest tylko kablem do synchronizacji - nie posiada opcji ladowania PDA

« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 12, 2005, 17:05:57 »
..[cut]..oryginalny kabel firmowy jest tylko kablem do synchronizacji - nie posiada opcji ladowania PDA

I wszystko stało sie jasne. Dzięki !!!

*

Offline iwi

• **
  • 240
    • http://www.inmo.com.pl/gps
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 16, 2005, 10:12:42 »
Skoro juz rozpoczeliscie temat ladowania dodatkowego do MIO168 to zastanawiam sie nad takim rozwiazaniem:
Kabel od latowarki samochodowej.
na wejsciu kabla solary.
wyjscie jest oryginalne. Teoretycznie trzebya by tylko znac pobor pradu podczas ladowania i moznaby to zlozyc, ale praktycznie boje sie troche, ze jak sloneczko nie przyswieci to na wejsciu nie bede mial 12V no i ladowarka samochodowa nie da mi w wyniku odpowiedniego napiecia a co za tym idzie to czy nie uszkodzi PDA??
Jesliby ladowarka nie dawala zadnego napiecia jesli na wejsciu nie ma 12V to wszystko byloby OKI. Co wy myslicie o takim sposobie. 11 plytek solarowych polaczyc w szereg i bedzie napiecie 13,2V. Regulator napiecia i tak da odpowiednie napiecie na wyjsciu. Tylko z tego co sprawdzalem jesli na wejsciu nie ma napiecia wiekszego lub co najmniej rownego to regulator da napiecie takie jak na wejsciu pomniejszone o spadek napiecia na tym regulatorze i ukladzie.

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 16, 2005, 10:16:07 »
Wedlug mnie nie ma sensu montowac ladowarki slonecznej bez wbudowywania do niej wlasnej baterii, ktora by potem przekazywala energie do PDA. Slonce u nas nie swieci caly czas. Bylyby duze przerwy w dostarczaniu energii gdy np. jakas wieksza chmura przysloni slonce.

*

Offline MietasM

• 272
  • Sprzęt: Sony Xperia P, Ipaq 316, Phantom NaviBox HD
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 16, 2005, 10:23:07 »
w czasie podlaczenia ladowarki nie podlaczysz kabla USB do komputera bo oba korzystaja z tego samego zlacza

Racja. Ale ja kupiłem taki sam zasilacz bateryjny do mojego 730W i po drobnej przeróbce (dolutowanie równolegle drugiego kabelka z wtyczką od standardowej ładowarki) mogę ładować PDA bezpośrednio wtyczką Sync albo poprzez kabel USB host. Mogę też równocześnie ładować PDA i np. odbiornik GPS. IMHO warto kupić takie urządzenie, bo 4 akumulatorki AA o pojemności np. 2000 mAh w połączeniu ze standardową baterią przedłużają pracę PDA o 150-200% (sprawdzone empirycznie), a cena nie jest wygórowana.