Zamiana wtyczki MEDION -> IPAQ

• 12 Odpowiedzi
  • 1245 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Maj 07, 2004, 14:03:29 »
Kupiłem GPS'a Royalteka na kablu z zasilaczem samochodowym niby do Ipaqa (22 pin).
Wlasnie go dzisiaj odebralem i okazalo sie ze niestety kabel nie jest do Ipaqa a do Mediona (MDPPC-100 jest na zasilaczu napisane,to chyba do Mediona)
Wtyczki sa identyczne, jak podlaczylem go to ladowal mi Ipaqa ale zaden program nie wykryl GPS'a. Rozkrecilem ta wtyczke: do 3 pinow jest podpiete GND, do chyba 3 (bo sa razem polaczone wiec dokladnie nie widac) jest podlaczony VCC_P+(tak mi sie wydaje), i sa jeszcze dwa kabelki podejrzewam ze sa to RXD i TXD.
Mam dwa pytania (narazie):
1. Czy wystarczy poprostu przepiac odpowiednie kable pod odpowiednie pin'y zeby GPS zadzialal z Ipaq'iem ?
2. Co gdzie podpiac ? Bo jak sprawdzalem z ta rozpiska pin'ow ( http://www.pdaclub.pl/forum/posty.php?temat_id=5357 ) to zabardzo mi sie nie zgadzalo (duze prawdopodobienstwo ze zle patrze ;)
Pozdrawiam Serdecznie

*

Offline jarekt

• 755
  • na stanie Wizard, Uni, TouchHD, HTCHero, Milestone
  • Sprzęt: THD, Hero, Milestone
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 07, 2004, 14:43:25 »
Teoretycznie wystarczy przepiac piny - ja mialem mediona z GPSem i MDA z podobnym odbiornikiem i przez pol godziny nie moglem dojsc ktory jest do czego wlasnie poniewaz wtyczki byly identyczne.  Pozostaje kwestia znalezienia dobrego schematu w sieci i do boju choc sensownosc przerabiania nowego kabla na ktory mamy bylo nie bylo gwarancje i ktory producent powienien zamienic bez szemrania jest dla mnie mocno watpliwa. Cos przy okazji mozesz zepsuc (podpiecie zasilania nie tam gdzie trzeba grozi puszczeniem palma z dymem) a sam kabel wart jest ze 150 zl.

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 07, 2004, 14:43:54 »
A jakiego masz iPAQa?

« Odpowiedź #3 dnia: Maj 07, 2004, 14:47:22 »
Mam ipaq'a 4150.
jarekt:
GPS kupilem na Allegro - wiec z gwarancji nici. Co prawda moglbym probowac go odeslac, ale na poczte za bardzo mi sie nie chce isc i tlumaczyc sprzedawcy ze to co kupilem nie pasuje do Ipaq'a tylko do Mediona (itp)-choc jak nie bede mial wyboru to bede musial tak zrobic.

*

Offline przygod

• 370
    • http://www.przygod.eu
  • Sprzęt: za często się to zmienia:)
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 07, 2004, 15:12:11 »
Może to ci pomoże. W wielu opisach tyczek ipaqów podana numeracja jest odwrotna do tej podanej w opisie złącza kabla mediona. Dlaczego?  Ano dlatego ze nueracje  podajemy od prawej do lewej...w przypadku opisów ipaqa zazwyczaj jest to opis gniazda a nie wtyczki jak przypadku mediona:) Mam nadzieje że jasno sie wyraziłem:)

W każdym razie ostanio spotkałem sie dokładnie z przypadkiem właśnie zrobienia kabla z na odwrót zrobionymi pinami:)

« Odpowiedź #5 dnia: Maj 07, 2004, 15:32:02 »
Ok, wielkie dzieki. Masz chyba racje-juz powoli sie rozjasnia.
Wiem dlaczego zasilanie dziala(bo po obroceniu tak jak mowisz jest tak samo w Medionie i Ipaq'u). Wychodzi na to ze bede musiach chyba zamienic 3 kabelki TXD i RXD i jedna mase bo one sie tylko nie zgadzaja.
Pozdrawiam

*

Offline FalconPDA

• **
  • 108
    • http://www.pda.pl
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 07, 2004, 17:07:29 »
Jak jesteś z Wielkopolski to podskocz i zrobimy żeby było OK. Jak nie, to mogę Ci strzelić fotk działającej wtyczki do iPAQ i opisać złączkę e tym wątku -  powinno pomóc ;)

« Odpowiedź #7 dnia: Maj 07, 2004, 18:26:05 »
Nietety do Poznania mam kawalek-250km (szkoda bo bym z wielka checia wpadl), dlatego jak masz chwile czasu i nie bedzie to problemem z checia bym zobaczyl te fotki z opisem.
Z gory wielkie dzieki, jak bede mial okazje stawiam duze <piwo>

*

Offline FalconPDA

• **
  • 108
    • http://www.pda.pl
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 07, 2004, 18:52:06 »
Spoko. Dzisiaj nie dam rady, ale rano zrobie zblizenia i wrzuce do tego watku - mam je w autku ;)

« Odpowiedź #9 dnia: Maj 10, 2004, 15:59:23 »
Falcon juz nie trzeba (dzieki za chec pomocy)
Juz jest wszystko w porzadku - przerobilem(no moze prawie wszystko - nie wyswietla mi sily sygnalu konkretnych satelit).  
Tak jak mowilem trzeba bylo tylko zamienic dwa kalbelki na dwoch pinach (TXD i RXD) zgodnie z tym co napisal Krzysztof (wszystko jest na odwrot)
Dzieki i pozdrawiam.

*

Offline nosky

• 22
    • http://www.pp.org.pl/nosky/
« Odpowiedź #10 dnia: Maj 12, 2004, 17:02:52 »
Przede wszystkim witam wszystkich na forum :)

Chodyr - nie wyświetlają Ci się informacje o sile sygnału z satelit...? Mam podobny problem.

Yakumo Delta 200 (czyli Medion MDPPC-100) PPC2002
Royaltek Sapphire GPS Mouse

Od pewnego czasu przestał mi działać GPS... To znaczy niby wykrywa sprzęt, coś niby odbiera ale zawsze to są zera... W chwili kiedy odpalam sobie mały programik do GPSa, przestał mi wskazywać poziom sygnału i częściowo przestał wyświetlać współrzędne (czasem pokazuje wysokość a jak przełącze ekran na inny i wrócę do współrzędnych, to nawet coś pokazuje... ale nie jest to juz "live" :( że o poziomie sygnału już wcale nie wspomnę :( ).

Czy ma ktoś może pomysł co się mogło stać i co z tym można zrobić...? Hard reset PPC nie pomógł :(

« Odpowiedź #11 dnia: Maj 12, 2004, 20:22:57 »
Mi tylko na szczescie nie pokazuje sily sygnalu.
Wspolrzedne podaje dobrze (testowalem na kilku programach)
Predkosc i wysokosc tez sa ok. Choc w Automapie 2.2 wyswietlal mi tylko ilosc satelit jakie zlapal, a nie mogl okreslic pozycji i bylo ciagle Szukam sygnalu GPS [ale juz nie (Com1)], w najnowszej wersji jest ok pokazuje wspolrzedne i predkosc poprawnie.

Co to moze byc nie wiem, ja u siebie Hard reset'a nie probowalem

*

Offline wujo_w

• **
  • 225
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 27, 2004, 16:07:57 »
a czy jest jakis rom pasujacy do mediona 4600 (mdppc200)