Zakupy przez net w zagranicznych sklepach

• 2 Odpowiedzi
  • 1005 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Styczeń 16, 2003, 16:45:27 »
Mam zamiar kupic palmtopa w sklepie www.expansys.com (UK) i mam w zwiazku z tym pytanie odnosnie naliczania VAT i cla. Jak przedstawie sie sprawa? W sklepie VAT nie jest doliczany (kraj europejski poza UE). Czy ktos juz zamawiam cos w tym sklepie, ew czy moglby mi podac sprawdzonych sklepow?

« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 16, 2003, 20:03:07 »
Proszę o Twojego maila na priva. Jak byś coś zamawiał to może bym sie do Ciebie "dołączył" (zawsze to 1 koszt transportu).

*

Offline biblo

• 3314
  • Forum powinno być jak Media-Markt...
  • Sprzęt: Lumia 925, 730 Dual Sim, iPad mini Retina LTE
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 16, 2003, 20:29:37 »
Zasada jest taka:
od ceny zakupu powiększonej o koszty transportu i ubezpieczenia polski Urząd Celny obliczy Ci cło, a następnie od wartości celnej [cena zakupu + koszt transportu + ubezpieczenie + cło] - podatek VAT.

Z mojego doświadczenia wynika, że koszt przesyłki takiego towaru do Polski może być bardzo wysoki - np. 200-300 zł (niestety ciągle traktują nas jak dziki wschód).

Jakie jest cło na PDA - nie wiem. Jeśli będzie to telefon z PDA, to wtedy jest chyba 0. Podatek VAT, to na 99% - 22%

Poza tym musisz się liczyć z dość biurokratyczną procedurą przy odprawie celnej (wymagana jest dokładna faktura w oryginale, wymieniony musi być kraj pochodzenia, itd.). Niektóre Urzędy Celne są potwornie nieprzyjazne, a celnicy potrafią całkiem obrzydzić takie zakupy. Możesz wprawdzie powierzyć te formalności jakiejś agencji celnej, ale to dodatkowe koszty (100-200 zł).

Ja na Twoim miejscu darowałbym sobie ten pomysł. W efekcie końcowym może okazać się, że wyszło drożej niż w Polsce, a jeszcze nie ma gwarancji. Popatrz na oferty na Allegro. Znajdziesz tam sprzęty przywożone przez ludzi np. z USA. Tez mogą być bez gwarancji, ale ceny często są bardzo atrakcyjne, bo w Stanach elektronika bywa tańsza niż w Europie nawet o 40%.

Ja kiedyś kupowałem jakieś drobiazgi w expansys.com (za około 40 Euro) i byłem zdumiony ich nieufnością i metodami. Mimo, że podałem im wszystkie wymagane informacje dotyczące majej karty kredytowej, to jeszcze kazali mi przefaksować jej obie strony + ostatni wyciąg z konta, a potem zażyczyli sobie dodatkowo skanu obu stron karty!

Robiłem również zakupy w niemieckim sklepie: http://www.computeruniverse.net
Pozdrawiam,
biblo