Mam jeszcze jedno pytanie: jak często przekładasz kartę pomiędzy różnymi urządzeniami? Może ten ząbek od blokady zapisu się wytarł i już nie działa tak jak powinien?
Pytam, bo z tego co piszą na różnych forach w sieci wynika, że przełącznik blokady zapisu na karcie SD nie jest w żaden sposób powiązany z elektroniką karty i działa jak zabezpieczenie zapisu w dyskietce 3,5'', czyli czysto mechanicznie. Może tu leży twój problem. Być może gniazda zastosowane w twoich urządzeniach są bardziej czułe na takie sprawy i nie czytają właściwie położenia tego przełącznika?
Ja, będąc w takiej sytuacji wybrałbym jedno urządzenie, o którego uszkodzenie najmniej bym sie bał i spróbowałbym okleić kartę jakąś cienką taśmą, żeby wyglądała jak karta MMC, czyli bez tych wcięć po bokach.Albo przynajmniej zakleić to wcięcie z przełacznikiem. ZTCW to gniazdo SD powinno czytać karty MMC, więc karta po modyfikacji powinna się zmieścić. Może na oklejonej karcie styk od blokady wewnątrz gniazda zadziała? Oczywiście wkładając kartę trzeba będzie działać z wyczuciem, ale raczej nic sie nie powinno stać. Nic innego nie przychodzi mi do głowy.