Zabiłem palmtopa ?// WSTAŁ !!!

• 12 Odpowiedzi
  • 1539 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Spookie

• 457
« dnia: Luty 13, 2006, 14:42:26 »
Witam

...hmm prawie od zawsze wszystko podkręcałem. Ostatnio zabrałem się za overclocing mojego pda. [w sumie chyba dobrze że nie moge podkręcić  aparatu i telefonu  (choć tu niektóre modele mają spore możliwości np. SX1 może  120MHz@200MHz):E ]
Wygoglowałem odpowiednie programiki pierwszy, drugi itd... Szło całkiem OK. Odpowiednikiem 3D marka na PDA

jest GXmark w którym benchowałem :] Z początkowego wyniku oscylującego  w granicy ok 1350 pkt wydusiłem

ponad 3200* pkt :D Wczoraj znalazłem kolejny programik do o/c pierwsze wykonałem obniżenia MHz CPU aby

sprawdzić czy programik po resie zapamięta ustawienia... i nie zapamiętał czyli po resie MHz było default...
Włączyłem soft do o/c i pocket chwilke działał OK i nagle zaliczył "freeza**" nawet nie reagował na reseta

poprostu nic się nie dało zrobić. Pocket pochodził sobie do rana aż mu bateria się wyczerpała. Następnie podipołem Acera do kompa sytem nie wstał zrobiłem reseta ekranik cośtam*** wyświetlił ale przy uruchomianiu

kontrolka PDA świeci na czerwono... Po prawej stronie mam jakiś sówaczek**** który chyba służy do HARD resetu ?

zmieniłem jego ustawienie i pocket się włącza chwileczke i w sumie zatrzymuje na logi Windows mobile max

dochodzi do kalibrowania obrazu i ekran gaśnie. Moge jeszcze go jakoś odratować ?

...jeszcze jedno ActiveSync wykrywa pda jak ten chwilke działa :]

Jak macie jakieś dodatkowe pytanie to postaram się jak najdokładniej odpowiedzieć :]

troche fotek:

Poglądowe wyniki pda w GXmark

http://www.int13.net/gxmark_results.htm

mój wynik:

* http://img373.imageshack.us/img373/9987/18ay1.jpg

** "freez" to było widoczne na ekranie: http://img373.imageshack.us/img373/3244/27be.jpg

*** teraz widze tylko to http://img212.imageshack.us/img212/1103/36kz.jpg + czasami jeszcze ze 2-3s kalibracje ekranu i zaraz po tym pda "gaśnie"

Ten suwak to hard reset ?

**** http://img373.imageshack.us/img373/3122/48ly1.jpg

!!! HELP !!! HELP !!! HELP !!!

pozdro.

EDIT: literówki.

*

Offline ziele

• 5159
  • Sprzęt: Axim x51v, Samsung Galaxy S IV, PSP Slim
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 13, 2006, 15:16:10 »
Pierszy przypadek uszkodzenia pda przez podkręcenie... hmm czyli jednak to możliwe  :shock:

Tak ten suwak jest do hardreseta. Trzeba było odrazu odpiąć nim napięcie a nie zostawiać pda zeby się smażył aż do wyczerpania baterii. Co się uszkodziło trudno powiedzieć... może rom?
Are you shpongled?

*

Offline Spookie

• 457
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 13, 2006, 15:24:31 »
Nomps wyglada ze chyba rom sie uwalil trzeba jakoś zmusic go aby sie wczytały defaultowe ustawienia ?

Ale jak się włącza to chyba do naprawy to tylko soft technicznie jest raczej dobry ?

Moge go gdzieś naprawić lub samemu coś jeszcze zrobić czy już na śmietnik/na części tylko się nadaje  :?:

*

Offline ziele

• 5159
  • Sprzęt: Axim x51v, Samsung Galaxy S IV, PSP Slim
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 13, 2006, 15:31:04 »
spróbuj przeflashować go.
Are you shpongled?

*

Offline stapp

• 258
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 13, 2006, 15:33:08 »
Tak, ten suwat to Hard Reset. Musisz go przesunac w lewo i ile sie nie myle, najlepiej chwile odczekac i przesunac w prawo. Pamietaj ze stracisz wszystkie dane...

W razie czego mozesz wgrac nowy ROM. Opis znajdziesz w dzialem Acer (jest tam taki temat). Jak wgrasz nowy ROM to bedziesz mial mozliwosc pionowegu ustawienia ekranu, ale bywaja problemy z slabym wyjsciem sluchawkowym. Z reszta poczytaj tematy o updacie ROMu to WM2003SE.

I po co bylo tak meczyc Acerka? To nie urzadzenie do overclockingu.

*

Offline stapp

• 258
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 13, 2006, 15:36:47 »
Temat o upgradzie do WM2003 SE --> [ http://www.pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=20625 ]

A tu masz o oryginalnym ROMie --> [ http://www.pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=28913 ]

Zycze powodzenia w flashowaniu, mam nadzieje ze sie uda.

EDIT: Spookie, jak chcesz to mozesz mi dac swoje GG to w razie czego moze Ci jakos pomoge bo juz PDA flashowalem.

*

Offline Spookie

• 457
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 13, 2006, 16:22:55 »
Tylko jak ja go moge zflaschowac jak on chodzi ok 5 max 7s  :evil:  :?:

EDIT:

Pojawiło się "zielone światełko w tunelu"

Udało mi się odpalc BootLoadera [ HR OFF + power ON, przesunąć HR na ON]   i się odpaliło tak Acer chodził bez niczego przez 15 min czyli sprzętowo raczej jest OK

Pozostało mi tylko wgranie od nowa systemu...

Na forum także znalazłem opis flaschowania :]

Ufff udało się!
Dla tych którzy bedą chcieli to robić sami przedstawie szczegółowy opis jak to zrobiłem, zaoszczędzi wam to sporo nerwów. Przedewszystkim nie próbujcie robić upgradu metodą przez USB, co chwila sprzęt lub program się zawiesza (wtedy mi skoczyło ciśnienie). W końcu zrobiełm upgrade przez kartę SD (model Dane Elec 1GB) , potrzebny był również czytnik USB do karty. Procedura wyglądała następująco:
1. Podłączyć zasilanie do PDA
2. Ściągnąć i rozpakować plik o nazwie Acer_n30SE_v1.00.11_WWE.rar z ftp acera
3. Włożyć kartę do czytnika i sformatować w PC (musi być FAT a nie FAT32!)
4. Wgrać do katalogu głównego karty zawartość katalogu Merron2 v1.00.11 WWE for Acer/Merron2 Eboot v3.7/Eboot v3.7_SD Card_download/
5. Ustawić przełącznik Hard Reset w pozycję OFF
6. włożyć kartę do PDA
7. Trzymając przycisk Power przełączyć hard reset w pozycję ON, zwolnić przycisk Power po wyświetleniu na ekranie napisu DOWNLOADING IMG
8. Powinien pojawić się pasek postępu po zakończeniu (napis COMPLETED) ustawić przełącznik Hard Reset w pozycję OFF.
9. Wyjąć kartę
10. Włożyć kartę do czytnika i sformatować w PC (musi być FAT a nie FAT32!)
11. Wgrać do katalogu głównego karty zawartość katalogu Merron2 v1.00.11 WWE for Acer/SD Card/
12. włożyć kartę do PDA
13. Trzymając przycisk Power przełączyć hard reset w pozycję ON, zwolnić przycisk Power po wyświetleniu na ekranie napisu DOWNLOADING IMG
14. Powinien pojawić się pasek postępu, po zakończeniu (napis COMPLETED) wtedy PDA zacznie się restartować (trwa ok 30sek.)
15. Cieszyć się możliwością obracania ekranu )

Jeszcze tylko potrzebuje czytnika kart MMC na USB i jak go będę miał to mam nadzieje że palmtop już będzie chodził poprawnie z nowym systemem :]

Jak oceniacie moje sznse że palmtop "wróci do żywych":P  :?:  :roll:

...btw. ułamałek kawałek rysika  :?

*

Offline Spookie

• 457
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 14, 2006, 16:41:24 »
Witam to znowu ja...

W końcu sobie załatwiłem czynik MMC... z problemami ale udało mi się wgrać WM 2003SE  8)

Wszystkie paski ładnie przeszły bez błędów napis compleat itd. Wszystko OK wykonuje się restart pojawia się logo Windows Mobile + dźwięk i nagle palmtop się wyłącza. ;/

Czyli ROMsię uszkodził czy jak ?

A można wgrac przez karte ten starszy system może jeszcze jest jakaś niewielka sznsa czy już "po ptakach"

System dla pewności 2 razy wgrałem i zawsze tak samo.

Jeszcze jakieś sugestje ?

EDIT: Teraz jak się włącza to kontrolka świeci na zielono :]

pozdro.

*

Offline ja456

• 1248
  • Sprzęt: Toshiba G900 & HTC HD2
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 14, 2006, 17:04:36 »
witam
Ja w moim HP4150 też miałem taki przypadek, do podkręcania prosersora użyłem Pocket Hack Master i było dobrze jakiś czas(około 2h) potem nie było żadnej reakcji ze strony PPC.Soft reset ani wyjęcie baterii nie pomagało-podczas ładowania sie systemu pasek zamierał w połowie długości.Jedenym sposobem (w moim przypadku) był HARD RESET.Życzę powodzenia w podobnych zabawach :)
Były: HP h4150, HP 114 i HP rw6815. sklejka

*

Offline Spookie

• 457
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 14, 2006, 17:15:18 »
Od wczoraj z HR skorzystałem jakieś 20 razy  :lol:

Które to ROM ?

http://www.pdaclub.pl/view.php?news_id=10490

Do tego usera już wysłałem stosowwną PMke ja mam działający Ekran + troche jeszcze innych elementów on reszte może by wyszedł 1 sprany/sprawny palm...chyba że już swoje pozostałości wyrzucił :P

hmm

:roll: Jest możliwość odpalenia czegokolwiek na palmtopie bez użycia pamięci ROM tak abym był pewien że na 100% to jest zepsute.... chodzi mi o coś w stylu jak Live CD na PCta  :roll:  :idea:  :?:

*

Offline stapp

• 258
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 14, 2006, 19:11:33 »
Ci tutaj --> [ http://www.acer-n30.tk/ ] probowali z linuxem, ale nie wiem czy to dobry pomysl. Poza tym wiedze do takiej zabawy trzeba miec spora... i sprzetu tez bez liku...

*

Offline Spookie

• 457
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 18, 2006, 19:18:44 »
:shock:

Już w sumie się "zgadałem" co do naprawy pda...nudziło mi się to niem troche potrząstłem [cośtam w nim "lata"...:roll:]... A tak z ciekawości go włączyłem... nagle jakieś paski na ekranie się zrobiły... idzie dalej  :shock: Wykalibrowałem ekran wszystko OK, "idzie" dalej... :shock:  :lol:  I działa  :roll: nic nie robiłem poleżał sobie 3 dni i wychodzi że sam sie naprawił wydaje się to jakieś niedorzeczne :lol:,    niewiem co się stało ale jakimś cudem działa i mam już WM2003SE    8)

Już róźne dziwactwa widziałem ale żeby się coś samo naprawiło to pierwszy raz  :lol:

Nic nie piłem, post pisze świadomie  :lol:

Nadla nie rozumiem jak to się stało...

Ważne że działa i dziękuje forumowiczowi strapp który mi pomógł z flaschowaniem [to już mam opanowane niemal że do perfekcji ze 20 razy już to wykonałem  :lol: ]

"Ręce które leczą"  :lol:  :shock:  :roll:

*

Offline stapp

• 258
« Odpowiedź #12 dnia: Luty 18, 2006, 19:32:48 »
Nie ma za co, ciesze sie ze moglem pomoc.