Yakumo Delta 300 zmarła przez wilgoć?

• 3 Odpowiedzi
  • 377 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline kvs

• 2
« dnia: Listopad 03, 2005, 02:49:21 »
Witam..
Wczoraj późnej nocy będąc u znajomych, podłączyłem delcię pod ładowarkę w aucie na jakieś 2 godziny. Po powrocie do domu chciałem zsynchronizować organizer i.. uświadomiłem sobie, że właśnie w Dzień Zmarłych zmarł mój zawsze wierny i oddany - Yakumo. Na zewnątrz było trochę poniżej zera, a Pocket ładował się w schowku, co by zmniejszyć grono interesantów. W domu natychmiast urządziłem mu solarium przy lampce nocnej z nadzieją,  że rano obudzi mnie jak zawsze. Niestety.. nie obudził ani mnie ani się. Zrobiłem mu soft reset, hard reset i nic. Podłączając go do ładowarki - ładuje się. Standardowo kończąc ładowanie, dioda to sygnalizująca, zapala się na zielono. W pockecie.. robiąc mu hard reset - miga tylko ekran na biało.. i gaśnie. Czy możliwe jest, że zawilgotniał w aucie? Czy ktoś miał już podobny przypadek? Czy zna ktoś jakiś serwis w łódzkiem, który zajmuje się tym *mam wrażenie* jeszcze mało znanym tematem w Polsce? Szukałem w necie ile zdołałem, ale jak narazie, wszędzie można to kupić, ale nigdzie naprawić. Proszę o pomoc i z góry dziękuję.

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 03, 2005, 10:06:28 »
przeszukaj watki - wczoraj podawana byla na forum lista osob zajmujacych sie naprawami PDA...

uszkodzic sie mogl... poza wilgocia sama bateria ma rowniez okreslone parametry ladowania (temperatura otoczenia)

*

Offline kvs

• 2
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 04, 2005, 01:52:29 »
lipciopda: Dzięki za info.
A czy jeżeli padł akumulator, to możliwe jest, że PDA nie odpala nawet pod ładowarką? Wyczytałem, że niektórych przypadkach pomaga nie tyle hard reset jak właśnie wyciągnięcie baterii na jakiś czas i tak też uczynię. Dzisiaj jadę po zegarmistrzowski zestaw śrubokrętów, bo w Yakumo dostęp do baterii jest ekhem.. lichy. :))
Pozdrawiam.

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 04, 2005, 02:21:06 »
tak - czasami pomaga takie wyjecie, wlozeniem reset i tak nawet z kilka razy

znane i oisywane byly na forum rowniez przypadki, ze bateria sie nie ladowala i nie wlaczal sie PDA i dopiero po jej wyjeciu i naladowaniu w zewnetrznej stacji dokujacej z miejscem na baterie ruszyla (w tym tygodniu opisywane na forum)